Allt fler verkar tycka att second hand är grejen. Tuffa tider, mindre i plånboken och större miljötänk spelar in.
Klåva second hand på Hönö och Vännplatsen i Torslanda är två favoritbutiker för väldigt många som ser de fiffiga finesserna med återbruk.
Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second hand säljer för ungefär 1,3 miljoner kronor årligen som oavkortat går till hjälpverksamhet i andra länder. Goda ideella krafter ställer upp och jobbar och trivs gott tillsammans. Vännplatsen är en uppskattad arbetsplats för många som arbetstränar, och några från frivården som gör samhällstjänst en tid.
Stefan Ström, en av verksamhetsledarna för Vännplatsen under alla deras 12 år, har sett en tydlig uppgång i försäljningen.
– Den har sakta men säkert ökat varje år, men i synnerhet det här året. Jag tror att det främst beror på två saker. Dels att folk har mindre i plånboken, dels att allt fler blir medvetna om miljön, och att det inte håller att bara konsumera nytt. Det är fint att få vara en del av Torslanda. Genom kontakten med många människor förstår vi att vi bedriver ett viktigt socialt arbete. Vi har kunder från hela Göteborg, säger Stefan.
Lisbeth Lindquist har varit engagerad i Klåva second hand alltsedan starten för 27 år sedan:
– Det är tydligt att allt fler får upp ögonen för second hand, hur toppenbra det är med återbruk. Det är så roligt att jobba med detta. Vi har väldigt många kunder. Folk skänker allt möjligt, berättar Lisbeth.
Både i Torslanda och på Hönö har hemtextil fått ett rejält uppsving.
– Försäljningen av textil har verkligen gått upp det här året. Tidigare var det stendött här när det kom till textil. Vi fick skänka bort jättemycket i vår tur, men det gör vi inte längre. I stället tar det slut. Det beror nog på att bra sängkläder är så dyra idag, berättar Stefan.
– Vi säljer otroligt mycket handdukar, lakan och hemtextil. Många skänker kläder till oss, men vi säljer inte detta i butiken, utan skickar det till Rumänien där det verkligen behövs. Det brukar bli fyra containers per år, förklarar Lisbeth.
På Vännplatsen är försäljningen av kläder det som ökat mest.
– Ja, där märker vi verkligen skillnad. Folk köper mer kläder men är också mer medvetna om vad de vill ha. Vi får ofta in fina kläder. I stället för att köpa byxor för en tusenlapp kan man köpa för 150 kr. Både barnkläder och leksaker säljer bra, säger Stefan.
Under sommartid kommer många turister till Hönö.
– Då säljer vi en hel del husgeråd och glas. Koppar och muggar kan ta slut och man blir lika glad varje gång det skänks mer sådant. Turisterna kan ju inte köpa med sig stora saker. Porslin över huvud taget går jättebra året runt, förklarar Lisbeth.
Även hushållsartiklar går bra i båda butikerna.
– När det kommer till teknik och media, har vi de senaste två åren märkt att där är det stopp. Jag tror det beror på snabbheten ute i samhället. Det är några enstaka som köper CD-spelare nu för tiden. Grammofoner börjar gå bättre. Försäljning av DVD-filmer och CD-skivor ligger stabilt, säger Stefan.
Det händer att båda butikerna får in fina antikviteter. Lisbeth har näsa för sakers värde.
Det är att det blir en livsstil. Det handlar om att ta hand om det vi har – både när det gäller människor och ting.
Stefan Ström, Vännplatsen
– Ibland har jag skickat bilder på fina saker till auktionskammaren, och även kört dit med det eftersom vi bara hade kunnat ta ut en tredjedel av priset i butiken. Det är också väldigt bra att google finns, säger Lisbeth och skrattar gott.
Klåva second hand har begränsat utrymme. Vännplatsen är stor med sina 500 kvadratmeter. Men en regel är densamma i båda butikerna: När det gäller möbler ber man dem som vill skänka att först ta en bild med mobilen och skicka in.
– Vi behöver se och avgöra om det är säljbart, förklarar Lisbeth. Efter alla dessa år har man lärt sig vad som går att sälja och inte. Stora tredelade vitrinskåp går inte att sälja. Stora hörnsoffor har vi helt enkelt inte plats för i butiken. Förr tog vi emot böcker som vi hade på övervåningen, men det blev väldigt tungt för det gamla golvet. Vi får inte sälja böcker längre eftersom vi håller till i en gammal träkåk och brandrisken är stor.
I Torslanda däremot säljs böcker.
– Det är att det blir en livsstil. Det handlar om att ta hand om det vi har – både när det gäller människor och ting, säger Stefan.
Många av butikernas kunder uttrycker att det varken ekonomiskt eller miljömässigt är hållbart att ständigt shoppa nytt. På Vännplatsen håller kunden Lena på att shoppa som bäst.
– Idag handlar jag för min mamma som sitter i rullstol. Det är helt underbart att gå runt här, som att gå i en godisaffär. Jag har hittat så fina grejer. Nyligen köpte jag skor till min mamma som inte passade, då var det bara att skänka dem tillbaka. Hur bra som helst, säger Lena med ett leende.
Klåva second hand skapar också många fina leenden. Inte bara på kundernas läppar. Rune Karlsson tar hand om all hårdmetall som inte går att sälja på second hand. Han skalar även alla elkablar för att få fram koppar och kör allt detta till skroten, vilket årligen ger drygt 30 000 kronor som går till Operation Smile som ger nya liv och leenden till människor som lidit av gomspalt.
Second hand är grejen.
/Lilian Andersson