Allt färre har bra kontakt med sina närmsta grannar trots en uppgång under pandemin och det osäkra omvärldsläget, visar en rapport från Svensk Fastighetsförmedling.
Samtidigt ser svenskar på grannrelationen som viktig både för trygghet och välmående.
En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning med 1000 deltagare i hela riket under 2023, visar att den svenska grannsämjan minskar. 6 av 10 utfrågade uppger att de bara kommer i kontakt med sina grannar antingen när de går om varandra i området eller i trappen. När samma undersökning gjordes året innan var den siffran lägre, då 4 av 10 uppgav att de hade så pass lite kontakt med sina grannar.
Förra året var 24 procent ointresserade av bättre relationer med sina grannar, en siffra som i år stigit till 36 procent. Paradoxalt uppger 70 procent av de tillfrågade att de ser grannrelationer som en trygghetsfaktor och 57 procent att det är ett sätt att minska ensamhet. Antalet grannar som inte alls har kontakt med grannar minskar dock, från 15 till 9 procent.
– Under både pandemin, och början av kriget i Ukraina, växte svenskars intresse och empati för medmänniskor och i förlängningen grannar. Man insåg helt enkelt värdet och vikten av grannrelationer. Nu verkar det som om pendeln svängt och att vi faller tillbaka i gamla mönster, säger Jennie Skogsborn Missuna, CXO på Svensk Fastighetsförmedling.
Studien visar på att det digitala grannskapet tar mer plats i folks vardag. En av två är med i ett digitalt grannskap (till exempel en Facebook-grupp för grannskapet), och lika många menar att det skapar trygghet, underlättar relationer och sänker ribban för att etablera nya.
– Det är intressant att så många av Sveriges grannskap existerar i det digitala. Vi tror att digitala grannskap är ett effektivt verktyg framåt. Det sänker tröskeln för en första kontakt, och det är oftast den första kontakten som är svårast att ta. Finns ens grannskap inte i det digitala idag är mitt tips att få det på plats, och säkerställa att det är en plats för välvilja och inte klagan, säger Jennie Skogsborn Missuna.
34 procent vill att man är trevlig och bra på småprat.
30 procent vill att man är lugn och inte gör väsen av sig.
17 procent vill att man är hjälpsam.
8 procent vill att man är en social person som man kan umgås med.
2 procent vill att man är en initiativtagande person vad gäller aktiviteter i området.