Göteborgs stad vill bli kvitt giftiga bottenfärger på äldre båtar i stadens hamnar. Därför tillåts inte hamnarna att sjösätta båtar om tre år, utifall båtarna är målade med färg som innehåller tribultylen (TBT) eller bly.
För den som har en äldre båt i någon av Göteborgs hamnar kan de närmsta åren innebära extra mycket slit och arbete med bottenfärgen. Nya regler ställer nämligen krav på att hamnarna inte får sjösätta båtar om bottenfärgen innehåller tributylenn, eller bly, vilket Göteborgs-Posten var först att skriva om.
Påmålning av TBT har varit förbjudet sedan 1989 på fritidsbåtar och sedan 2004 på kommersiella fartyg. Trots det visar undersökningar att TBT fortfarande tillförs miljön från gamla färglager, enligt en rapport från Transportstyrelsen.
Grefab – som ägs av kommunerna Göteborg, Mölndal, Ale och Partille har i Göteborgsområdet 7000 båtplatser och 4200 vinteruppläggningsplatser. Till GP svarar Grefabs vd Anders Söderberg att de redan idag erbjuder båtägare tjänster som gör att det går att mäta halten av de giftiga ämnena och att ägarna från april 2027 behöver intyg för att intyga att båten är fri från TBT. Men de kan inte erbjuda vare sig plats för eller hjälp med sanering.
– Vi kan inte sanera eller erbjuda plats för sanering. Det krävs en av Miljöförvaltningen godkänd metod. Saneringen, om den utförs på fel sätt, kan öka spridningen av giftet. Grefab är en öppen hamn och kan inte kontrollera hur saneringen går till. Felaktig sanering blir ett större problem än att låta färgen sitta kvar, säger Anders Söderberg till GP.
I de miljöregler som Göteborgs stad arbetat fram för fritidsbåtar och hamnar går det att läsa att alla båtar byggda före 1998 bör utredas om de kan innehålla något av de miljöfarliga ämnena bly eller tributylenn (TBT), som innehåller tenn.
För att ta bort bottenfärg som innehåller TBT eller andra farliga ämnen rekommenderar Transportstyrelsen slipning, torrskrapning, blästring eller gelbehandling med skrapa. Men det förutsätter att både människor och miljö skyddas genom att bland annat marken täcks, att personlig skyddsutrustning används, att alla rester så som damm samlas upp och hanteras som farligt avfall.
Tips från Göteborgs stad om hur man håller påväxten borta från båten utan giftig bottenfärg:
• Lyft båten och spola av den några gånger per säsong. Passar båtar som lätt kan lyftas eller tas upp på ramp.
• Förvara båten ovan vattenytan när du inte ska använda den under längre perioder. Passar mindre motorbåtar eller mindre segelbåtar med möjlighet att ligga på land eller på trailer.
Ett dyrare alternativ är att satsa på en båtlift.
• Använd skrovskyddsduk när båten ligger i hamn. Passar motorbåtar upp till 32 fot.
• Använd ultraljudsändare, då trivs inte påväxt på skrovet. Passar båtar i plast, aluminium eller stål på mellan 20 och 65 fot.
• För dig som planerar båtsemester i sjö, älv eller kanalsystem: Sötvattnet tar kål på påväxten från havet.
• Håll koll på när påväxten etablerar sig på båten och borsta botten eller använd skrapborste med flytkraft innan påväxten hinner fästa. Passar på lätthanterbar båt och om man vill jobba lite extra. Tänk på att borsttvätt bara bör göras på skrovrena båtar, alltså båtar vars skrov inte är målade.
Källa: Göteborgs Stad