Heden skola på Hönö blir Blue School. Foto: Pia Magnusson
Heden skola på Hönö blir Blue School. Foto: Pia Magnusson

Hedenskolan får marint fokus

Mer fokus på marina frågor i undervisningen och samarbeten med universitetet och lokala intresseorganisationer väntar eleverna i årskurs 7-9 på Hedenskolan på Öckerö.

När FN i september 2015 antog Agenda 2030 ingick de 17 globala målen för hållbar utveckling. 17 globala mål med allt från att avskaffa fattigdom, hunger, uppnå jämställdhet, minska ojämlikhet till att säkerställa modern, hållbar energi och att som mål nummer 14: Bevara och skydda haven samt våra marina resurser.

Sprunget ur detta mål bildades EU-projektet EU4Ocean med syftet att koppla samman organisationer och projekt som bidrar till en hållbar utveckling och hantering av jordens hav. Genom dem skapades det europeiska nätverket Blue school. Ett nätverk av skolor som arbetar med fokus på havet. Och nu är alltså Hedens skola på Hönö en del av det nätverket, något kommunen presenterade som en nyhet på sin hemsida i februari.

I nyheten går det att läsa att skolan kommer ha samarbete med Göteborgs universitet och att forskare kommer besöka skolan under vårterminen för att hålla lektioner som handlar om ”framtidens marina mat”. Projektet kallar man för Sustainable Oceans och vårterminens två fokusområden kommer vara ”mat ifrån havet på ett hållbart sätt” och ”Marin nedskräpning och vattenkvalitet”. 

Ökat fokus på gedigen undervisning
Rektor Viktoria Johansson skriver till tidningen att projektet inte bara är spännande ur ett rent undervisningsperspektiv, utan att det även markerar skolans fokus på gedigen undervisning och lärande. 

– 2016 flyttade åk 7-9 in i en tillbyggnad på Hedens skola F-6, skolan blev då en F-9 skola. Det var minst sagt en turbulent flytt som i hög grad påverkade elever, personal och ledning på skolan.

Skolan har sedan dess arbetat hårt för att ”skapa god struktur och hållbara rutiner som gynnar elevernas lärande” samtidigt som det bidrar till en god arbetsmiljö. Och Viktoria lyfter fram att skolan nu kommit långt i det arbetet vilket gör att de kan satsa på utveckling inom undervisande och lärande än mer.

– Vi har lyckats skapa en organisation som ger förutsättningar för elevernas lärande. Eleverna har med andra ord goda förutsättningar att tillägna sig kunskaper och utveckla sina förmågor.

– På skolan arbetar vi fortsatt hårt mot uppställda mål och fokusområdet är at i allt högre grad ge eleverna möjlighet att bidra till en god miljö för utveckling och lärande.

Viktoria lyfter fram förstelärare och undervisande lärare i Ma/NO/Tk Patrik Nilsson som den som tidigt engagerade sig i att skolan skulle ingå i eu-nätverket och kunna kalla sig en Blue school. 

– Han hade läst om projektet och tyckte att det stämde bra överens med skolans utvecklingsmål. Han såg möjlighet att genomföra ett organiserat ämnesövergripande arbete där havet skulle bli den gemensamma nämnaren. Några kollegor visade intresse för arbetet och jag var mycket positiv till ansökan. Ansökan gjordes under hösten 2021 och strax före jul fick vi besked om att vi var antagna till de europiska nätverket, skriver Viktoria och fortsätter:

– Patrik är drivande i arbetet och har visat ett stort engagemang i projektet, vilket jag är tacksam för.

Projektet har redan blivit uppmärksammat och enligt Viktoria är det många som hör av sig och är nyfikna. 

– Senast som i veckan hörde Havsmiljöinstitutet av sig för att få mer information om hur vi uppfattat projektet. Det fanns också en önskan från Havs- och vattenmyndigheten att fler skolor i Sverige skulle engagera sig och bli ”blå skolor”. Vi fick frågan om att medverka i en workshop för att berätta om arbetet och inspirera andra skolor, berättar Viktoria.

Mer från öckerö

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Färjegubbar tog sig till Medelhavet på cykel

Till vardags är både 60-årige Janne Olsson och 53-årige Morgan…

Varvet på Öckerö konverterar Lyrön till elhybriddrift

Hilmer Börjesson startade tillsammans med sin fru Ellen båtverksamheten år…

Vinnare utsedd i markanvisningstävling för spahotell på Öckerö

– Vi är väldigt glada över att få till den…

Senaste nytt

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Turistkonferens på Skärgården i advent

Göteborg&Co/Besöksservice tillsammans med nätverksorganisationen för Europas storstäder, City Destinations Alliance…

38 nya lägenheter ska byggas på Björkö

I samband med Öckerö kommunfullmäktige som hölls den 24e november…

Sveriges mest älskade sporter och de mindre kända sporterna idag

Spel som är enorma i Sverige Landets mest populära sporter…

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Stickat helrätt när energipriser sticker i höjden

Energipriser som sticker i höjden, inflation, snökaos och en orolig…