Polisen flaggade redan inför påsk för en större polisiär närvaro under firandet i Öckerö kommun. Några dagar efter högtiden konstaterar kommunpolis Anna Pettersson att en hel del fyrar tändes utan tillstånd, men att inga anmälningar om våldsbrott eller miljöbrott har inkommit till polisen.
Inför påsk slog polisen fast att det krävdes både en anmälan om tillstånd och ett medgivet tillstånd för att tända påskbrasor under det traditionella påskfirandet i Öckerö kommun. Traditionen är, enligt polisens rättsavdelning, en offentlig tillställning vilket för med sig att påskfyrarna är tillstånds- och anmälningspliktiga.
En dryg vecka innan påsk hade en enda fyr i Öckerö kommun skickat in en anmälan om tillstånd. Det gällde fyren på Kalvsund. Den beviljades med särskilda villkor och förhållningsregler.
Trots upprepade uppmaningar om att anmälan skulle ske, kom inga fler anmälningar in till polisen.
Trots det brann flera fyrar i Öckerö kommun på påskafton.
– Jag har inte det exakta antalet på fyrar som tändes. Men det var ett antal som tändes utan tillstånd, säger Anna Pettersson.
Nu kommer polisen att göra bedömningar av, och utreda om, några av dem var att anse som offentliga tillställningar.
– Om så blir fallet kommer vi upprätta anmälan om brott mot ordningslagen. Vi kommer utreda varje händelse för sig, säger Anna Pettersson.
Så det kan hända att människor som varit delaktiga i påskfyrarna i Öckerö lagförs i efterhand?
– Precis.
Att bryta mot tillstånds- och anmälningsplikten och anordna en offentlig tillställning kan rendera i böter eller fängelse i högst sex månader.
Polisen var på plats i Öckerö med personal hela dagarna från skärtorsdag till påskdagen. Radiobilar, MC-polis och sjöpolisen deltog.
– Vi hade ett betydligt större antal poliser på plats än vad vi brukar ha. Polisen har åkt runt i kommunen och många var glada att vi var där, medan andra var mer ifrågasättande. Så det var ett blandat mottagande.
Glädjande nog har det – hittills – inte kommit in några anmälningar om våldsbrott i Öckerö under påsken, inte heller några anmälningar om miljöbrott är upprättade.
– Vi har inte kunnat iaktta några fall av misshandel eller olaga hot, och vi har inte heller sett att det exempelvis brunnit bildäck vilket det gjorde förra året och vilket är ett miljöbrott. Det har inte heller kommit in några sådana anmälningar från allmänheten och vår förhoppning är förstås att det inte heller kommer att göra det, säger Anna Pettersson.
Att säga att påsken i Öckerö var lugn, även om inga våldsbrott har anmälts, är däremot inte helt sant.
– Torsdag till söndag inkom anmälningar av ett tiotal brott. Det rör sig bland annat om skadegörelse, brott mot knivlagen, brott mot narkotikalagen och inbrott.
Anna Pettersson fortsätter:
– Dessutom har vi ett 30-tal knivar, utöver brotten mot knivlagen, och en hel del alkohol som vi förverkat. Det har varit en hel del vuxna och ungdomar som har varit rejält berusade. Vi jobbade tillsammans med socialtjänsten som också var ute under kvällarna och vi var tvungna att köra hem ett antal påverkade minderåriga barn och ungdomar.
Förutom ovan incidenter har personer ertappats med bangers, nödbloss och nödraketer. Flera har förverkats, men andra har använts och även här kan det enligt Anna Petersson bli aktuellt att användare lagförs.
– Bangers är förbjudna. De är inte bara olämpliga att använda på grund av ljudet, de är olagliga. När det gäller nödraketerna sätter de i gång en räddningsoperation som måste genomföras. Det är väldigt onödigt och får långtgående konsekvenser.
På förhand talade polisen om att hårdare tag skulle tas mot de ordningsstörande elementen i påskfirandet, men vid bland annat kommunfullmäktiges sammanträde i januari där polisen gav sin syn på problematiken, framkom att man förväntade sig att påskfirandet skulle komma att gestalta sig ungefär som vanligt i år.
Kommer ni att jobba annorlunda i framtiden?
– Det här är ett långsiktigt projekt. Vi kommer att fortsätta sprida information inför påsken 2025. Vi hoppas att fler är eniga med oss om att påsken ska firas utan att brott mot ordningslagen sker. Det är inte så att vi vill avsluta den här traditionen. Vi vill däremot få ner antalet ordningsstörningar och brott.
– Men som sagt: Varje tänd påskbrasa i Öckerö 2024 kommer att utredas för att se om det var en offentlig tillställning. Vi får se vad det leder fram till, avslutar Anna Pettersson.