Det krävs både anmälan om tillstånd och medgivet tillstånd, med eventuella villkor och förhållningsregler, för att få anordna en påskbrasa. Med drygt en vecka kvar till påskafton hade bara en ansökan om att få arrangera en sådan tillställning inkommit till Polisen, från hela Öckerö.
I januari i år öppnade polisen upp för hårdare tag mot de delar av påskfirandet i Öckerö kommun som bryter mot lagen. I synnerhet är det påskfyrarna, och traditionerna kring dem med bland annat grankrig och förfyrar, som man vill ska äga rum under kontrollerade former inom lagens råmärken.
Inför en samlad kommunfullmäktige gav kommunpoliserna Martin Kallas och Anna Pettersson, samt lokalpolisområdeschefen Daniel Norlander i januari polisens syn på påsktraditionerna på öarna.
Polisens rättsavdelning har konstaterat att påskbrasorna inte är att se som en allmän sammankomst, då de inte kan liknas vid sammankomster med anledning av demonstration, opinionsyttring eller religiöst sammankopplade. I stället klassas påskfirandet med påskbrasorna i Öckerö kommun som offentliga tillställningar. Det innebär att de är tillstånds- och anmälningspliktiga.
– Om man bryter mot och anordnar en offentlig tillställning som är tillstånds- eller anmälningspliktig, så kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader, sa Martin Kallas inför kommunfullmäktige.
Med en dryg vecka kvar innan påskafton visar det sig att endast en fyr har ansökt om tillstånd från polisen för påskafton.
Precis som förra året är det Kalvsund som skickat anmälan.
– Påskfyrar och påskfrågan har dividerats fram och tillbaka och hanterats på många olika sätt genom åren här i Öckerö kommun. Men nu har vi det svart på vitt. Enligt ordningslagen är det en tillstånd- eller anmälningspliktig tillställning. Punkt. Det betyder att den som tänder en påskfyr utan tillstånd begår ett brott, har Öckerös säkerhetschef Andréas Alderblad tidigare sagt till Torslanda-Öckerötidningen.
Det spelar ingen roll om påskfyren står på kommunal eller privat mark. Alla fyrar behöver söka tillstånd från polisen och sedan ska även kommunen, räddningstjänsten och markägare yttra sig om det är lämpligt att ge tillstånd för tillställningen.
– Utifrån yttrandena tas sedan ett beslut om tillställningen kan genomföras och ser även över vilka villkor eller förhållningsregler de yttrande parterna lagt fram. Man kan då alltså få villkor att efterleva för att få genomföra sin tillställning, exempelvis genom att se till att man har funktionärer på plats och se till säkerheten och framkomlighet för trafik; både för vanliga trafikanter men också för blåljuspersonal, säger Anna Pettersson till Torslanda-Öckerötidningen veckan innan påsk.
Har ni givit något tillstånd till den enda anmälan som kommit in?
– Den ansökan som har inkommit har fått just ett tillståndsbevis med villkor och förhållningsregler, efter dessa förutsättningar får tillställningen genomföras.
– Det är även viktigt att tänka på andra lagar och regler. Exempelvis om man ska förtära eller servera alkohol så behöver även detta sökas tillstånd för.
På polisens hemsida (polisen.se) finns möjligheten att göra ansökan digitalt. Där finns instruktioner om hur man går till väga och en checklista om vad som behöver vara med i ansökan. Polisen poängterar att det är viktigt att vara ute i god tid. Något som vid den här tidningens pressläggning (onsdag 20 mars) alltså inte verkar ha hörsammats, förutom från Kalvsunds håll.
Så vad händer om det tänds fyrar i Öckerö – på kommunal eller privat mark – på påskafton utan medgivet tillstånd?
– Bedömer polisen att fyren i fråga är en offentlig tillställning, för vilken det saknas tillstånd, utgör det brott mot ordningslagen. Vi jobbar då utefter det och vidtar de åtgärder som bedöms nödvändiga för tillfället och för vidare utredning om eventuella brott.
Kommer Polisen ha någon extra bemanning på plats i Öckerö kommun under påsk?
– Polisen kommer att finnas på plats i kommunen under påsken. Vi hoppas att påsken kan bli en trevlig helg för samtliga och att den genomförs utan ordningsstörning och brott, säger Anna Pettersson.
Under onsdagen publicerade Polisen Hisingen även ett inlägg på sin Facebook-sida med anledning av påskfirandet i Öckerö. I inlägget skriver man bland annat:
”Sedan många år tillbaka har påskfyrarna varit en tradition ute i Öckerö kommun.
Att man samlas och firar ihop är kul men ökningen av antalet anmälda brott och ordningsstörningar koncentrerat över en helg är däremot ohållbart. Polisen ser också att vissa brott, exempelvis inbrott och skadegörelse som sker mellan januari-påsk, kan ha koppling till det som sedan kommer att bli firandet på påskafton.”
[…]
”Att anordna en offentlig tillställning utan tillstånd utgör brott mot ordningslagen. Polisen har även rätt att upplösa en offentlig tillställning som genomförs utan tillstånd eller om det vid tillställningen förekommer något som strider mot lag eller om den medför oordning, fara för de närvarande eller vid allvarlig störning av trafiken.
Vi på polisen har under 2024 varit ute i Öckerö kommun och presenterat detta på ett sammanträde i kommunfullmäktige i Öckerö kommunhus.
Målet från oss på polisen är att påskfirandet i Öckerö kommun ska kunna genomföras utan brott och ordningsstörningar.”