Coronapandemin fortsätter att innebära stora utmaningar för sjukvården. På Närhälsan Öckerö vårdcentral har man vidtagit flera åtgärder som bidragit till att man organiserat upp ett väl fungerande och patientsäkert flöde.
– Vi har inte fått en anstormning av personer som vi befarar har Covid-19, säger Anna Klingström, som är tillförordnad vårdcentralchef.
Närhälsan Öckerö har precis som alla andra vårdcentraler fått vidta särskilda åtgärder i dessa Coronatider. Samtliga vårdcentraler uppmanar under rådande omständigheter fortsatt alla patienter att kontakta dem via telefon och inte bege sig till den vårdcentral som man är listad på.
Närhälsan Öckerö har bland annat satt upp ett tält utanför sin entré. I tältet har man kunnat genomföra allt från inhalationer och EKG till enklare undersökningar och rehab för patienter.
– Trots att vi är en så liten vårdcentral med få i personalen, som dessutom drabbats av högre sjukfrånvaro än normalt, så har vi lyckats bygga upp ett patientsäkert flöde. Det har fungerat fantastiskt bra. Jag är stolt över vår personal och vår verksamhet, säger Anna Klingström.
Utbredningen av smittspridningen i Öckerö kommun är svår att sia om, enligt Anna Klingström:
– Hur spridningen ser ut i närområdet är svårt att säga. Men mörkertalet är stort. Vi har inte fått en rusning av personer som vi befarar har Covid-19. Hur det ser ut, eller sett ut, kommer vi inte få reda på förrän det gjorts utbredda tester. Och det är inte aktuellt ännu, efter vad jag förstår. På Närhälsan Öckerö har vi inte gjort några tester varken på patienter eller på personal. Däremot har kommunen gjort tester för Covid-19 på personer inskrivna i hemsjukvården, säger hon.
”Tveka inte att ta kontakt”
Patienter som kontaktar vårdcentralen med symptom som kan misstänkas vara Covid-19 tas inte emot fysiskt på Närhälsan Öckerö:
– Om det är en person som kontaktar vårdcentralen och det finns anledning att tro att det rör sig om Covid-19 är det allmäntillståndet som avgör om man rekommenderas att kontakta 112. Mår man bra är Folkhälsomyndighetens rekommendation att stanna hemma tills symtomen är över samt ytterligare 48 timmar. Om man mot all förmodan kommer till vårdcentralen utan att ha kontaktat oss på telefon, och det kan röra sig om en potentiell Covid-19, får man en undersökning med skyddsutrustad personal. Det är ju ofta personer som är allmänpåverkade och kan resultera i ambulansfärd till Östra sjukhuset, säger Anna Klingström.
Även om rutinerna och mottagandet av patienter har ändrats i grunden är det viktigt att komma ihåg att de här åtgärderna grundar sig i omsorg för de äldre och sköra:
– Vi kan inte vara så nära som vi brukar vara som vårdgivare. Men vi får inte tappa de mjuka värdena. Vi gör fler telefonavstämningar och något fler hembesök än normalt. Man ska absolut inte tveka att ta kontakt med oss via telefon, men vi kanske inte kan ta emot fysiskt, säger Anna Klingström.
Relativt lugn även i Torslanda
Inte heller Capio vårdcentral i Amhult har upplevt någon anstormning av patienter.
– Än så länge är saker och ting under kontroll. Det råder ett relativt lugn. Men vi märker av en stor oro bland invånarna. Våra sköterskor får många frågor om Covid-19 och dess symtom, säger verksamhetschefen Sandra Larsson.
En förklaring till det relativa lugnet är, enligt Sandra Larsson, att vårdcentralen var tidigt ute med att kontakta de äldre och andra i riskgruppen och informera dem om att inte söka sig fysiskt till vårdcentralen.
– Vi lyckades snabbt växla upp och ställa om vår verksamhet till chattfunktionen och telefon istället för fysiska besök.
Precis som Anna Klingström på Öckerö är Sandra Larsson full av beundran inför sin personal:
– Jag är stolt över vårt team som lyckades växla om så snabbt. Dessutom får varje sköterska jobba för två, eftersom vi i stort sett varje dag har ny sjukfrånvaro. Minsta lilla symtom hos någon i personalen innebär att de får vara hemma, säger hon.
På Capio Amhult har man börjat få hushålla med skyddsutrustningen. Den är inte slut, men det finns inte normala lagersaldon av till exempel handsprit, munskydd, visir, skyddsrockar eller rengöringsmedel/ytesinfektion. Det görs bulkbeställningar inom Capio så att ingen vårdcentral ska stå helt utan.
Det finns också en god samverkan mellan Capio i Amhult och Närhälsan Torslanda, enligt Sandra Larsson.
Capio Amhult utför även de vissa undersökningar utomhus, eller i ett avskilt rum utanför den ordinarie vårdcentralens lokaler.
– Pandemiläget riskerar fortfarande att förvärras. Vi kan hoppas att det minskade resandet och umgänget i påsk hade en positiv påverkan på smittspridningen, men det är för tidigt att säga. Det är viktigt att inte släppa på restriktionerna. I synnerhet om man är äldre eller befinner sig i riskgruppen av någon annan anledning. Det gäller att fortsätta att minimera sina kontakter och lyssna på direktiven från folkhälsomyndigheten, säger Sandra Larsson.