Trulsegårdens bibliotek, beläget i Trulsegårdsskolan i Björlanda, kommer att stängas vid vårterminens slut. Det beslutet fattade kulturnämnden i Göteborgs Stad vid sitt sammanträde i måndags den 26 februari.
Efter att ha utrett frågan om Trulsegårdens biblioteks vara eller icke under en tid föreslår nu ett tjänsteutlåtande från kulturförvaltningen, som var uppe till beslut i kulturnämnden i måndags, att biblioteket ska stängas vid innevarande termins slut.
Biblioteket ska ersättas av en ”biblioteksservicestation eller annan kompletterande service” samt av stopp av bokbussen i området.
Kulturnämnden fattade beslut i enlighet med tjänsteutlåtandet.
Anledningen till nedstängningsbeslutet är, förstås, höga kostnader i driften av bland annat Trulsegårdens bibliotek. Och kulturnämnden har haft stora sparkrav på sig sedan tidigare.
I tjänsteutlåtandet konstateras att området i Skra Bro ska byggas ut med bostäder i tre etapper. Totalt handlar det potentiellt om tusentals nya invånare i Björlanda. I tjänsteutlåtandet menar man dock att när området är fullt utbyggt, vilket man uppskattar ligga fem-tio år framåt i tiden, kan en ny bedömning om behov av folkbiblioteksservice göras. Men tills dess är området enligt förvaltningen väl lämpat för ett mindre profilbibliotek eller en biblioteksservicestation.
– Den ekonomiska situationen är tajt och det handlar om att övervintra för att förhoppningsvis kunna komma tillbaka med full kraft i framtiden, om behovet finns då, kommenterar Pär Johansson (S), ordförande i kulturnämnden, beslutet att stänga biblioteket.
I media och från skolan möts vi ofta av rapporter och utsagor om att framför allt barn läser i allt mindre utsträckning och att det skapar problem med bland annat läsförståelse hos unga. Vilka signaler tycker du att det sänder att stänga ned biblioteket på Trulsegårdsskolan i den kontexten?
– Ett bibliotek är mer än bara en lokal med böcker. Vi kommer att ha kvar personal som arbetar läsfrämjande och uppsökande och vi kommer att ha möjligheter att tillgodose behovet med hjälp av en eventuell framtida biblioteksservicestation och våra bokbussar i staden.
I dagsläget finns emellertid ingen lokal avsatt för en biblioteksservicestation, utan det är initialt bokbussarna som kommer att få ytterligare stopp i området, enligt Pär Johansson.
Hur ofta stannar bokbussen i närheten av Skra Bro?
– Det vet inte jag. Det är inget vi har diskuterat på politisk nivå. Vi har två bokbussar i staden och de besöker förskolor på förmiddagarna och kör enligt turlista på eftermiddagarna.
Sedan 2019 har kulturnämnden kunnat identifiera att besöken och utlåningen på Trulsegårdsskolan har gått ned kraftigt. Enligt Pär Johansson är trenden i samhället att fler läser böcker på surfplattor och lyssnar på ljudböcker, även om en återgång till läsning av fysiska böcker har börjat skönjas.
Tjänsteutlåtandet tar i beaktning att Skra Bro är under kraftig byggnation och att ett stort antal människor kommer att flytta dit. Är det hållbart att stänga ett bibliotek under de premisserna när avståndet till biblioteken i Amhult eller Biskopsgården är så pass långt för boende i området?
– Ja, vi har väldigt stora lokalkostnader i kulturnämnden. Vi måste finnas på de platser där vi gör mest nytta. Vi måste prioritera andra bibliotek och bemanning. Exempelvis Torslanda bibliotek som du nämner finns att besöka med full service.
Är Torslanda bibliotek ett av dem som kommer att prioriteras?
– Det är klart att vi prioriterar Torslanda bibliotek med att ha ett anpassat utbud och attraktiva öppettider där. Men det är i första hand ett nytt bibliotek i Hjällbo som kommer att prioriteras så som det är i vår budget nu. Det hjälper förstås inte dem som bor i Björlanda. Men det finns ett särskilt familje- och barnbibliotek i Eriksberg som är meröppet. Det är ett koncept vi tittar på för Björlanda i framtiden.
– Det är viktigt att poängtera att stängningen av Trulsegårdens bibliotek inte är ett plötsligt beslut, utan något som vi har jobbat med länge. Vi är tvungna att ha ett hela-staden-perspektiv när vi prioriterar, avslutar Pär Johansson.
Biblioteksservicestation
Göteborgs Stad definierar en biblioteksservicestation som ett obemannat ställe öppet för självservice där man hämtar, lämnar, reserverar media och förnyar lån. Det enda som behövs är ett aktivt bibliotekskort. Stationen är öppen utan lås eller spärrar och placerad i en lokal med hög tillgänglighet. Exempel på befintliga biblioteksservicestationer i staden finns i Nya Hovås och i Sannegården.