Allmänna Försvarsföreningen firade förra året 130 år genom att ge ut en säkerhetspolitisk bok, med titeln En ny generations röster om fred och säkerhet. Maria Tilander, från Öckerö, är en av antologins medförfattare.
Som ett led i 130-årsjubileet gav Allmänna Försvarsföreningen, AFF, ut en bok där unga skribenter gavs utrymme att bidra med sin expertis inom säkerhetspolitiska frågor. Tack vare projektet fångas ett antal av den nya generationens funderingar och förslag upp kring vad säkerhetspolitik är, vilka prioriteringar samhället i sin helhet bör fokusera på och på vilka grunder detta ska göras.
Syftet med projektet är att ge nästa generations ledare och experter en möjlighet att framföra sina analyser av nutida och framtida globala utmaningar för internationell fred och säkerhet.
På längre sikt hoppas AFF att ungas perspektiv på internationell fred och säkerhet bidrar till ett bredare diskussionsunderlag och en mer inkluderade debatt om de internationella utmaningar som väntar Sverige, Europa och världen.
Tio författare
Tio författare avhandlar varsitt ämne. Exempelvis har Annika Avén skrivit kapitlet Varför är det viktigt att Sverige har ett starkt cyberförsvar? Henrik Almén tar upp Desinformation och journalistik som motmedel. Medan Viktor Lundquists resonerar kring frågan Varför riskerar Arktis att bli 2020-talets mest intensiva konfliktområde?
Maria Tilanders kapitel heter Den transatlantiska länken – går den att reparera? I korthet handlar hennes kapitel om vilka säkerhets- och försvarspolitiska effekter presidentvalet i USA 2020 kan ha på relationen mellan USA och EU.
– Jag hade med två olika scenarion – att Donald Trump blir omvald eller att Joe Biden vinner valet. Oavsett vem som skulle bli vald blir nästa mandatperiod utmanande för den transatlantiska relationen. Nu är det klart att Biden blir USA:s näste president och mycket kraft kommer att läggas på inrikespolitik och att bygga upp förtroendet både inom och utom landet. Om USA och Europa kan förena sina starka sidor skapar det bättre förutsättningar för ett fördjupat globalt partnerskap, säger hon.
År av studier
Maria Tilander är statsvetare och har en kandidatexamen i Europastudier från Oslo universitet samt en masterexamen i statsvetenskap från Göteborgs universitet.
– Fokus låg på internationella relationer, Europastudier och säkerhetspolitik, förklarar hon.
Maria har även varit visiting fellow vid Johns Hopkins University – Paul H. Nitze School of Advanced International Studies i USA 2018. Där arbetade hon på en tankesmedja med att främja relationen mellan EU och USA.
År 2011 gick flytten från Öckerö och sedan fyra år tillbaka bor hon i Stockholm och arbetar som handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, där hon är på Avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer. Även om hon just nu är föräldraledig.
Utrikesministern öppningstalade
I samband med lanseringen, under senhösten, av Allmänna Försvarsföreningen nya antologi – som sätter de unga i fokus i frågor om fred och säkerhet, öppningstalade utrikesminister Ann Linde.
– Kul att boken har uppmärksammats bland så många av landets beslutsfattare. Den är en plattform för oss medförfattare och för ledare att få ungas infallsvinklar, anser Maria.
Avslutningsvis får Maria Tilander frågan om vad det betyder för Sverige och Europa att Joe Biden blir USA:s näste president?
– Biden tror på internationellt samarbete och i grund och botten presenterar en Bidenadministration fler möjligheter för en fördjupad transatlantiskt relation. Detta är viktigt för Sverige, som är ett exportberoende land och som har behov av att hitta gemensamma säkerhetspolitiska lösningar både inom EU och med USA.