Sveriges första vindkraftstorn i trä står nu klart på Björkö. Tornet är 30 meter högt och ska användas i forskningssyfte. Träkonstruktionen är lika stark som stål och gör vindkraftverket klimatneutralt redan från start, enligt utvecklarna.
Det här är ett stort genombrott som banar väg för nästa generations vindkraftverk. Laminerat trä är starkare än stål vid samma vikt och genom att bygga i moduler kan vindkraftverken bli högre. Genom att bygga i trä minskar vi dessutom koldioxidutsläppen vid tillverkningen och lagrar i stället koldioxid i konstruktionen, säger Otto Lundman, vd på Modvion AB.
Vindkraftstornet som nu rests på Björkö är ska användas i forskningssyfte. Men redan under 2022 kommer det första trätornet i kommersiell skala att byggas. Modvion har skrivit under avsiktsförklaringar med Varberg Energi om ett 110 meter högt torn och med Rabbalshede Kraft om tio stycken torn, minst 150 meter höga.
Det är Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers är beställare av trätornet på Björkö och som kommer att bedriva forskningsstudier där.
– Vindkraft beräknas vara EU:s största kraftkälla redan 2027. Med vindkraftstorn i trä får vi ännu klimatsmartare förnybar el att möta klimatkrisen med, säger Ola Carlson, föreståndare vid Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum och biträdande professor i förnybar elkraftproduktion.
Björkötornet har byggts tillsammans med Moelven på limträfabriken i Töreboda. Träets lägre vikt och modulkonceptet gör det möjligt att bygga högre torn som kan transporteras på allmänna vägar.
– Trä har fantastiska egenskaper och vi behöver bygga mycket mer i trä om vi ska klara klimatmålen. För oss är det enormt inspirerande att delta i detta pilotprojekt där vi fått använda förnyelsebart trä i en konstruktion för framställning av förnyelsebar energi, säger Johan Åhlén, vd för Moelven Töreboda.