Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Öckerö kommun har storslagna planer för Björkös framtid. I kommunens fördjupande översiktsplan för skärgårdsön planeras nu 400 nya bostäder – färdigställda år 2040. ” 400 bostäder på 17 år är en för snabb takt” tycker Johanna Alveros, boende på Björkö.

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel bland öarna i Öckerö kommun. Utan någon fast förbindelse med någon av de andra öarna lever ön sitt eget liv med hamnar, butiker, skolor, restauranger och friluftsspår. Tillräckligt stort för att ha allt som behövs, men också tillräckligt litet för att alla ska känna alla. Samtidigt är ön i stora delar obebyggd – vilket uppskattas av många, men som också fått en del ögon riktade mot sig för att hjälpa till att tackla det bostadsunderskott som finns i kommunen som helhet.

Öckerö kommun lider av en stadigt minskande, och åldrande, befolkning – något som i förlängningen leder till större utgifter för kommunen samtidigt som det ger färre skatteintäkter. Att förtäta Björkö och öka bebyggelsen på ön har därför varit ett arbete som pågått i kommunen länge. Redan 2006 beslutade kommunen att ta fram en vision för Björkö år 2050 och 2014 godkändes en projektplan för att ta fram en fördjupad översiktsplan Björkö. Genom åren har åsikter från de boende på samlats in, både för visionsarbetet och genom samråd under arbetet med den fördjupade översiktsplanen.

400 på 17 år

Nu planeras ungefär 400 nya bostäder på ön, fördelat på tre områden och med fokus på bostäder för den yngre och äldre generationen på Björkö. Arbetet ska, om allt flyter på, vara färdigt om 17 år – 2040. Det är för många bostäder och på alldeles för kort tid, menar Björköbon Johanna Alveros.

– Jag tycker såhär: Det är ingen tvekan om att det behövs fler bostäder på Björkö. Det finns massa familjer som vill flytta ut hit men som inte kan på grund av bostadsbrist. Det finns också äldre som bor ensamma och egentligen vill bo mindre, men inte kan det. Så det är viktigt att bygga. Men att då planera för 400 bostäder som ska vara färdiga om 17 år. Det är en otrolig ökning jämfört med hur många hus som finns här idag. Det är för mycket!

Det finns en risk, menar Johanna, att ett för omfattande bostadsbyggande i ett allt för högt tempo riskerar att resultera i att det byggs fel typ av bostäder.

– Det är viktigt i en sådan här process att man utvärderar det man bygger efter hand i förhållande till efterfrågan, prissättning, kvalité, funktion, estetik och hållbarhet. Risken är stor att det blir fel om man bygger för fort. Och det är inte säkert att öbor från andra öar vill flytta till Björkö även om det byggs nya bostäder här – de kanske vill stanna på sin egen ö? I så fall är inte lösningen kanske inte att bygga så många nya bostäder på kort sikt just här. Det är också viktigt att försäkra sig om att byggnadsaktörerna förstår den unika miljön som vi har på vår skärgårdsö och bygger därefter. 

Arkitekt inom stadsplanering

Till vardags arbetar Johanna Alveros som arkitekt och sitter med stora långtgående projekt inom bland annat stadsplanering varje dag.

– Därför vet jag också hur lång tid den här typen av projekt tar och jag vet också var någonstans i processen man har förmåga att faktiskt påverka. Så därför, inför att kommunen skulle samla in de sista synpunkterna på den fördjupade översiktsplanen ville jag göra öborna uppmärksamma på att granskningsperioden för FÖP:en 

skulle ta slut.  Hon skapade ett inlägg på sociala medier för att engagera öborna, och andra som påverkas av att det byggs 400 bostäder på Björkö.

– Väg 155 är redan ett problem med köbildning och trängsel, vilket inte bara är besvärligt för dem som ska ta sig ut till öarna, utan också alla som bor längs vägen. Situationen kommer uppenbarligen att förvärras när invånarantalet stiger så markant och därför kan man inte låta bli att undra om kommunen räknar med att det är en bro ska lösa problemet?

Björköandan riskeras

Risken är stor att stämningen på ön kommer förändras i grunden, tror Johanna. När hon själv flyttade till ön för 8 år sedan upplevde hon en enorm värme och ett mottagande hon aldrig kunnat vara beredd på. Björköandan, kallar hon det.

– Kanske kommer alla de här bostäderna göra så att Björkö blir som vilken annan plats som helst. En stor anledning till att folk är så hjälpsamma och trevliga mot varandra här på ön är för att det inte bor så många, och för att de som flyttar hit verkligen vill bo just här – man hamnar inte bara på Björkö utan man väljer aktivt att flytta hit. Alla hejar på alla. Om en björköbo får en idé så skrider man till verket – det finns en kreativ och företagsam anda här, vilket märks på det stora utbud som finns på ön med tanke på dess storlek. Björköbor förväntar sig inte att kommunen ska lösa allt för dem, utan man tar många initiativ själv, vilket man har gjort bland annat när man har anlagt fotbollskonstgräsplan, motionsslingor och lekplatser. 

Hur ser du på de problem Öckerö kommun öppet säger att de har och som politikerna sätter stor prioritet på – befolkningsfrågan och tillväxtproblematiken? 

– Klart det är jätteproblematiskt att det ser ut som det gör i kommunen. Men man kan också undra varför det ska byggas så många bostäder just på Björkö. Det behövs bostäder inte bara på denna ö utan i hela kommunen.

– Jag måste också få avsluta med att jag är positiv till exploatering och att man ska bygga nytt. Det behövs. Men 400 bostäder på 17 år är en för snabb takt och eventuellt för många bostäder just för en ö som Björkö.

Det vore i så fall bättre att göra det under en längre period och sprida ut det mer på de olika öarna. Och sen siffran 400.

Varför 400? Det är så extremt. Varför behövs det byggas 400 bostäder på Björkö under en så himla kort tid? Det undrar jag, säger Johanna.

– Man börjar inte med att sätta siffran 400 när man tar fram ett sådant här underlag, säger Anders Ohlsson, avdelningschef för strategisk samhällsutveckling i Öckerö kommunstyrelses förvaltning.

Byggmöjligheter behövs

Det finns en uttalad inriktning från kommunstyrelsen att man vill bli fler invånare i kommunen med ungefär 80-120 personer per år, säger Anders. Och för att nå dit behövs byggmöjligheter under en längre tid.

– Man börjar i stället med hur, var och vad när man tar fram underlaget. Kommunstyrelsen har gjort bedömningen att det ska byggas på Björkö och sen har tjänstemän fått i uppdrag att titta närmre på det. När man då summerar ihop hur man ska bygga, var man ska bygga och vad. Då landar man i en siffra nära 400. Men det betyder inte att det är exakt detta som ska hända, utan det ska utredas närmre och ytterligare prövas senare i ett detaljplanskede.

Finns det inte en risk att det byggs för fort? Vad kommer hända med skola, vård, kollektivtrafik, butiker och annan service när det blir så många fler bostäder?

– Har man en så pass växande befolkning så behöver det skjutas till service. Men man fattar ju inte ett beslut i det här skeende exakt vad som behövs. Men det är klart att det kan behövas mer. Ser vi på kollektivtrafiken på Björkö säger till exempel Västtrafik att det är ett för litet reseunderlag idag för att öka på kollektivtrafiken. Så det kan man ju förvänta sig, en bättre kollektivtrafik.

Arbetet med detaljplaner väntar

Kommunen skriver i den fördjupade översiktsplanen för Björkö att de ”lägger stor vikt vid att möta de kloka tankar om behov och utveckling på Björkö som framkommit under arbetets gång.” Och skulle både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige anta den fördjupade översiktsplanen i den huvudsakliga inriktningen kommer arbetet påbörjas med detaljplaner.

– Även i detaljplansskeendet kommer man ha möjlighet att yttra sig i samråd och granskning, så det kommer komma fler tillfällen att yttra sig.

Men på frågan om byggnationer av 400 bostäder kan påverka Björköandan, har Anders ingen tydlig uppfattning om.

– Jag är inte björköbo, så jag har inte exakta kunskapen om hur den är eller uppfattas. Jag tror nog de som själva säger sig kunna beskriva hur Björköandan är själva beskriver den bättre än jag, avslutar Anders Ohlsson.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från björkö

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Fiskemuseum i Hembygdsboa på Björkö

Björkö hembygdsförening fick idén att köpa ”boa” i hamnen för…

Efter 41 år som präst i Björkö kyrka går Christer i pension

 Christer Holmer skulle gått i pension redan för ett år…

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Senaste nytt

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…