Björn Freeds påskpromenad förvandlades till en räddningsinsats för paddor som inte kunde ta sig över trottoarkanten på sin vandring mot Amhultsdammen.
– Någonting behöver göras på Amhults byväg. Groddjuren har inget sätt alls att ta sig till dammen som är helt omgärdad av vägar och bebyggelse, säger han.
Under våren vandrar många groddjur till dammar och vattensamlingar för att para sig och lägga rom. I tätbefolkade områden innebär det en stor risk för djuren då de ofta korsar bilvägar på sin vandring.
I Torslanda finns många naturområden och dammar dit grodor tar sig under våren. En av dessa platser är Amhultsdammen dit främst vanliga paddor tar sig från skogsområdet norr om Amhults byväg.
I påskhelgen upptäckte Torslandabon Björn Freed hundratals paddor som korsade Amhults byväg på väg till Amhultsdammen, under sin kvällspromenad vid 21-22-tiden på kvällen.
Många av paddorna fastnade vid trottoarkanten efter att ha tagit sig över bilvägen och andra hade blivit överkörda.
– Jag lyfte upp drygt 20 paddor med handen och hjälpte dem med passagen. Två av dem var riktigt stora och hade andra paddor på ryggen. Det är sådana som är särskilt viktiga för återväxten, säger han.
Björn Freed menar att Amhultsdammen är inbyggd av vägar och bebyggelse, vilket gör att det inte finns några säkra vandringsvägar till dammen för paddorna. Många andra dammar och vattendrag i Torslanda är inte lika ”inbyggda”, exempelvis Mustadammen som omgärdas av skog och gångstigar.
Han tycker därför att särskilda åtgärder måste sättas in vid just Amhultsdammen.
– Det finns lösningar. Jag har sett exempel på underpassager, men det är klart att sådana kostar pengar. I minsta fall tycker jag att man kan rampa upp trottoaren så att paddorna har något ställe att ta sig över, även om det fortsätter att vara riskfyllt då de måste korsa vägen.
Efter sin räddningsinsats kontaktade Björn Freed Länsstyrelsen som gav honom en beskrivning på hur ett projekt för att säkra paddornas passage skulle kunna inledas. Ansvarig är väghållaren, vilket för Amhults byväg är Göteborgs kommun. Därför kontaktade han stadsmiljöförvaltningen.
I början av vecka 15 hade han dock inte fått någon substantiell återkoppling i ärendet.
När Torslanda-Öckerötidningen kontaktar stadsmiljöförvaltningens pressavdelning för att ta reda på vad som hänt i ärendet, svarar Alexandra Watwill, pressansvarig, att ärendet inte har börjat hanteras ännu på grund av sjukdom.
Hon skriver dock att vissa insatser kommer att sättas in:
”Det vi gör direkt är att sätta upp skyltar för att försöka minimera skaderisken och vi tar till oss informationen i ärendet som planeringsunderlag.”
Problemet med groddjursvandringar och överkörda groddjur är utbrett i Göteborg, precis som på många andra ställen.
[…] det är tyvärr inte ovanligt att paddor blir överkörda när de korsar vägbanor. Det groddjur som vi vet förekommer i dammen är vanlig padda. Den är allmänt förekommande runt om i Göteborg och i regel nattaktiv. Vid mindre vägar, som Amhults byväg, är biltrafiken lägre nattetid”, skriver Alexandra Wattwil i ett mailsvar till tidningen.
I Sverige är alla groddjursarter fridlysta och de flesta står listade i EU:s Art- och habitatsdirektiv, som innebär att dessa arter och deras livsmiljöer måste skyddas och bevaras. Det beror på att i världen i stort så minskar antalet groddjur.
Svenska Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida att situationen i Sverige är lite ljusare sedan en del våtmarker i landet har återställts. Ändå minskar flera arter även i Sverige och har försvunnit helt från vissa platser som de tidigare uppehöll sig på.
Enligt Naturskyddsföreningen är det intensiv trafik och ökad vägtäthet som utgör ett stort problem för paddor, grodor och salamandrar. Förutom att vägar utgör ett faromoment när djuren måste korsa dem, kan byggandet av vägar bidra till förstörda lekvatten.
Som den minnesgode säkert kommer ihåg har den planerade byggnationen av Torslanda tvärförbindelse omgärdats av problem när det kommer till salamandrar.
För ett år sedan när anläggningsarbetet för Northvolts och Volvo Cars kommande batterifabrik i Sörred förbereddes, flyttades tusentals groddjur mer eller mindre för hand av biologer och 14 nya dammar för olika arter anlades i området.
– Jag hoppas verkligen att något sker vid Amhultsdammen. Nu har ju kommunen ett år på sig till nästa grodvandring, säger Björn Freed.