När kommunfullmäktige i Öckerö kommun hölls i förra veckan stod polisen med på talarlistan. Budskapet i anförandet var tydligt: Något måste göras åt påskfirandet i Öckerö kommun.
Framme vid talarstolen stod Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef för Hisingen samt polisinspektör Martin Kallas.
Påsken 2023 skrevs det ungefär mellan 15 och 20 polisanmälningar på 48 timmar i Öckerö kommun. Det kan ses i skenet av att det under övriga året sker ungefär 15 anmälningar i månaden. Varje påsk begär Öckerö kommun så kallad utökad polisiär resurs endast för att kunna hantera de ökade problemen kopplade till påsktraditionen och påskhelgen. Och brotten är många: Olaga intrång, misshandel, brott mot knivlagen, olaga hot, stöld av lastpallar, gräsbrand, narkotikainnehav, misstänkta rattfyllerister, felregistrerade fordon för att nämna några.
– Första timman på skärtorsdagen var a-traktorerna ute. Sen var det några som skickades på omregistrering och ombesiktning och då syntes inga till under varken långfredagen eller påskafton. Djungeltrumman gick även den här gången, sa Martin Kallas när han talade på mötet.
– Brottsliga gärningar kan inte vara ett acceptabelt handlingsalternativ – oavsett om man tycker det hänger ihop med en påsktradition eller inte fyllde Daniel Norlander på.
Det var även lokalpolisområdeschefen som tog starkast till orda:
– Vi behöver ta ett omtag kring det här med påskfirandet ute på öarna. Det är inte acceptabelt längre att vi har så här mycket brott som begås kopplat till ett påskfirande och att vi från polisens sida sätter så mycket resurser som vi hade kunnat sprida ut över året. Så vi behöver göra på samma sätt som vi jobbar med annan brottslighet. Vi behöver jobba förebyggande. Vi behöver se till att det kan ske ett påskfirande utan brott och ordningsstörningar.
En del i omtaget kring påskfirandet är att polisen arbetat fram vad som gäller rent juridiskt i frågan om påskfirandet. Detta är något vi på Torslanda-Öckerötidningen uppmärksammat tidigare år – bland annat har vi rapporterat om hur Kalvsund sökt tillstånd för påskfyr hos bland annat polisen, men som år 2022 inte fått något svar på tillståndsansökan, eller som 2023 – fått ett nekat tillstånd av Öckerö kommun.
Nu har alltså polisen konstaterat hur juridiken skall klassificera Öckerö kommuns påsktradition. Polisens rättsavdelning har konstaterat att firandet inte är att se som en allmän sammankomst – likt de tillfällen det genomförts koranbränningar i andra delar av landet. Detta då traditionen inte liknas med demonstration, opinionsyttring eller något religiöst. I stället klassas påskfirandet med påskbrasorna som en offentlig tillställning – vilket innebär att det är en tillstånds- eller anmälningspliktig tillställning. Grunden är alltså att man ska söka tillstånd.
– Om man bryter mot och anordnar en offentlig tillställning som är tillståndspliktig, eller anmälningspliktig, så kan man dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader, berättade Martin Kallas när han stod vid talarstolen på Kommunfullmäktige.
Det kommer innebära konsekvenser menar Daniel Norlander.
– Påsktraditionen 2024 kommer inte se annorlunda ut, men kanske 2027. Detta är ett långsiktigt arbete och vi behöver jobba med kulturen här ute. Vi kommer försöka sätta dit några som är anordnare. Vi har drönare och sätt att hitta. Det är klart att det kommer innebära att det blir konsekvenser. Men det viktiga är: Hur når vi dit? Hur kan vi ha detta firande utan att det behöver betyda någon polisiär resurs.
– Polisens mål är att Öckerös påsktradition ska genomföras utan brott och utan ordningsstörningar, sa även Martin Kallas.