Demokratin är under hot. Det menar journalisten och publicisten Jan Scherman, som är aktuell med dokumentärfilmen Make Democracy Great Again, och pekar på vad han ser som dagsaktuella exempel som public service-utredningen och Kalla Faktas uppgifter om trollfabriker i Sverigedemokraternas regi. Men han vill, trots allt, vara optimistisk inför demokratins framtid.
Vid årsmötet för den västra regionen av föreningen Sveriges folkets hus och parker i Vingen i tisdags visades journalisten Jan Schermans dokumentärfilm Make Democracy Great Again. Det var det 39:e stoppet i Sverige där filmen spelades upp i ett folkets hus.
Filmen, som även sänds på TV4 den 2 juni i år, går igenom hoten mot demokratin i Sverige och i världen, med bakgrund mot att demokratiindex sjunker på många ställen i världen. Jan Scherman lutar sig mot politiskt obundna vetenskapliga undersökningar från bland annat Freedom House och Göteborgs universitet som visar att endast åtta procent av jordens befolkning bor i vad som kategoriseras som fullvärdiga demokratier. En siffra som har sjunkit under de senaste 30 åren sedan ”murar föll”. Idag lever närmare 40 procent av jordens befolkning under auktoritärt styre.
Jan Scherman, och forskningen, menar att demokratin är under hot även i många länder med en lång tradition av liberalt demokratiskt styre, däribland Sverige och Storbritannien. Hat och hot mot valda politiker, ett uppskruvat tonläge på sociala medier och en misstro mot etablerade traditionella medier är några av punkterna som tas upp i filmen, som innehåller klipp och människor som på olika sätt kämpar för demokratin i bland annat Ludvika, den utsatta Stockholmsförorten Husby, Budapest, Köpenhamn, London, Kapstaden och platsen för ett av det amerikanska inbördeskrigets mest avgörande och blodigaste slag: Gettysburg i Pennsylvania.
Ingången i filmen är mörk men Jan Scherman vill ändå se på framtiden med optimism.
– Demokratin är under hot. Men jag ser många lokala initiativ, sådana som visas upp i filmen, bland annat organisationen Upprustningen i Husby som inte bara hjälper till med saker som nattvandring, utan även läxhjälp, bokcirklar och engagemang i ett särskilt Husbyråd. I USA finns den rikstäckande organisationen Braver Angels som lär ut hur vi ska prata med varandra när vi tycker olika, säger Jan Scherman till Torslanda-Öckerötidningen.
I filmen lyfts människor som karaktäriseras som demokratiaktivister, inte sällan i rejäl motvind som i en kåkstad i Kapstaden, och deras arbete. Jan Scherman är övertygad om att vi alla måste ta ansvar för att inte bara demokratins institutioner försvaras, utan även den kultur som frodas i ett demokratiskt samhälle inte undermineras.
Det innefattar bland annat att se till att man inte uttrycker sig hotfullt och nedsättande på sociala medier, men även att man ”tar debatten” om demokratins betydelse i lunchrum och på fester när det riskerar att förstöra stämningen.
Jan Scherman tror också att demokratin måste komma närmare medborgarna och att stel formalia, byråkrati och jargong inte får komma i vägen när exempelvis unga människor kommer med idéer.
– Man kan inte hänvisa dem till motioner, remissinstanser, årsmöten, utskott och så vidare. Det gamla civilsamhället måste bli bättre på att ömsa skinn och bli mer i tiden vi lever i, säger han och fortsätter:
– Mycket viktigt demokratiarbete görs utanför det etablerade civilsamhället. Det finns hoppfulla motrörelser som bryter polariseringen och som visar att det finns en annan väg.
Jan Scherman har en lång journalistisk och publicistisk bana bakom sig, bland annat som före detta verkställande direktör på TV4 och redaktör för Kalla Fakta. Samma program som samma dag som han besökte Vingen sände andra delen i ett undersökande och infiltrerande reportage om så kallade trollfabriker knutna till Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.
Jan Scherman ser avslöjandet och uttalandena från SD:s partiledare Jimmie Åkesson som en ny nivå i informationskriget, och han skräder inte orden inför publiken i Vingen:
– Jag såg precis Jimmie Åkessons uttalande på YouTube och han tippar inte sina gamla kompisar, Jomshof och Wallerstein, i stället talar han om att de inte vill ha ett demokratiskt samhälle. Det här är något som kan få långt gående politiska konsekvenser, inte minst när det gäller Tidö-avtalet.
Enligt Jan Scherman är det även den nya public service-utredningen ett bevis på att regeringen vill inskränka public service oberoende. Enligt honom är det första gången som det finns en reell politisk skiljelinje i public service-kommittén.
Enligt Jan Scherman har omkring 70 procent av Sveriges befolkning högt förtroende för public service, men påverkanskampanjer och trollande på sociala medier har ändå gjort att partier har kunnat gå till kommittén med uppgifter om ett gryende misstroende från svenska folket, som renderat i en polariserad utredning. Slutmålet är enligt Jan Scherman ett kontrollerat statsstyrt public service.
Endast omkring 50 procent av landets befolkning har förtroende för journalister i allmänhet, enligt Scherman.
Vad är då journalistikens egen roll i allt det här?
– Förtroendet för media är en ödesfråga. Där spelar till exempel lokaltidningsjournalistiken en viktig roll som kan fånga upp den lokala debatten. All forskning visar att public service är bra för demokratin och stimulerar den seriösa journalistiken även inom de kommersiella medierna.
Har media själva bidragit till att många människor inte kan skilja mellan klickvänlig opinionsjournalistik och ”torr och tråkig” traditionell opartisk nyhetsrapportering?
– Journalistikens problem är att man alltför sällan tydliggör skillnaden mellan den raka nyhetsskildringen med den efterföljande analysen. Jag tror att många inom media, inte minst i de traditionella nyhetsprogrammen i tv, förutsätter att många tittare redan ”vet vad som hänt” och hoppar för fort till analyser och tyckande.
När Jan Scherman ska sammanfatta vad man kan göra som individ för att värna den demokratiska kulturen säger han:
– Underskatta inte hotbilden. Varning för de små stegen, de som relativiserar och går på tvärs med demokratins idéer och forskning en liten bit i taget. Och, ta kampen i vardagen.