Förra veckans kommunfullmäktige i Öckerö kommun innehöll årsredovisning och bokslut. Något som vanligtvis omfattar en gedigen politisk diskussion kring föregående års verksamhet. Diskussionen och de långdragna debatterna uteblev dock i år – det efter att inget av de oppositionella partierna, det vill säga S, V, MP, SD eller Brobyggarpartiet, ställt upp på debatt.
När socialdemokraternas Maria Brauer gick upp till talarstolen under kommunfullmäktigesammanträdet trodde nog en del att hon skulle diskutera årsredovisningen och bokslutet som Öckeröalliansen precis presenterat för mötet. Men så blev inte fallet.
– Oppositionens roll är att granska och kritisera samt formulera och erbjuda medborgarna ett politiskt alternativ, sa Maria Brauer i sitt inledande anförande och fortsatte:
– I vår kommun fungerar det i stort bra – utom på ett område.
Det Maria Brauer syftar på är en diskussion som förts i många år inom Öckerö kommun. Då Öckeröalliansen formulerat mandatmål under hela mandatperioden mäts inte dessa årsvis på det sätt som nu efterfrågas av de oppositionella partierna. Enligt Socialdemokraterna så finns det ingen annan kommun i Sverige som arbetar på samma sätt kring årlig redovisning av mandatmålen som Öckeröalliansen gör.
Samtidigt påtalade Maria Brauer från talarstolen att alliansen inte lyssnat till de argument som förts fram genom åren om att ändra redovisningsmodell.
– Det innebär i praktiken att ni riggat för att vi i oppositionen ska kunna ha en bokslutsdebatt var fjärde år. Därför så har Socialdemokraterna bestämt sig för att avstå från att delta i årets bokslutsdebatt, sa hon.
Efter att Maria Brauer hållit sitt framförande gick följaktligen Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fram och meddelade att de inte deltar i debatten, med liknande argument som de som framhölls av Maria Brauer. Brobyggarpartiet tog inte plats vid talarstolen.
Kommunstyrelsens ordförande, Jan Utbult (KD), gav svar på tal redan under mötet.
– Jag förstår att det kan kännas trubbigt på det här sättet att mäta. Som utgångspunkt så tycker vi det är bra att vara långsiktig. Men vi tar till oss den synpunkten som oppositionsrådet framför, sa han.
Stämmer det när bland annat Socialdemokraterna påstår att det inte finns någon annan kommun som jobbar utifrån mål som inte mäts årsvis?
– Politiska beslut tar ofta längre tid än ett år att genomföra och det är därför naturligt att även uppföljningen sker utifrån ett längre perspektiv än ett år. När man pratar med andra ligger Öckerö kommun i framkant i hur vi implementerar våra politiska mål. Det finns inget egenvärde i att bara göra som alla andra, svarar Jan Utbult till Torslanda-Öckerötidningen.
Han fortsätter:
– I årsredovisningen finns också mycket mer uppföljning och resultat än bara utifrån mandatmålen. Till exempel nämndernas redovisningar utifrån grunduppdraget och de mått som redovisas per nämnd utifrån det. Även uppföljningen gällande hållbarhetsarbete, till exempel Agenda 2030, ger en intressant bild och där redovisas flera olika utfall utifrån olika perspektiv.
Kan det komma att bli en förändring för Öckeröalliansen och börja arbeta utifrån tydligare mätbara mål?
– Vi för nu en dialog med förvaltningen om att införa fler steg i utvärderingen så att uppföljningen blir tydligare. Vi vill gärna hitta en modell som även oppositionen tycker är bra, avslutar Jan Utbult.