Från och med 1 januari 2024 är det ett nationellt krav på att sortera ut bioavfall från restavfallet. Detta får alltså inte kastas i de vanliga soporna. Miljötratten gör det enkelt att ta hand om överblivet matfett.
Begreppet bioavfall, som tidigare benämndes som matavfall i lagstiftningen, har breddats till att inkludera biologiskt nedbrytbart trädgårds- eller parkavfall samt biologiskt nedbrytbart livsmedels- eller köksavfall.
Inte heller fett får kastas i restavfallet eller hällas i avloppet. Orsaken därtill är att när matolja och fett hälls ner i avloppet så stelnar det och orsakar stopp. I stället ska det hällas på flaska och lämnas in på återvinningsstationer för att förädlas till nya produkter. Återvunnet fett kan nämligen användas på olika sätt – exempelvis vid tillverkning av gummi, stearin, tvättmedel, tvål och annat samt vid framställning av bränslen som biogas och biodiesel. Hjälpmedlet miljötratten gör det enkelt att ta hand om överblivet matfett och finns att hämta på kommunens återvinningscentraler.
Är du fastighetsägare och har en verksamhet som hanterar livsmedel, till exempel kafé, restaurang, storkök eller bageri, då måste du installera en fettavskiljare till avloppet. Om du som verksamhetsägare hanterar stora mängder fett kan du också vara tvungen att ha ett uppsamlingskärl. Det är fastighetsägaren som har ansvar för att det inte ska rinna ut stora mängder fett i det allmänna avloppet. Bästa sättet att reducera fettet från avloppet idag är att installera en fettavskiljare.
En fettavskiljare är en vattenbehållare som fångar upp fetter innan de når det allmänna avloppet. Det fungerar så att slam och tyngre partiklar sjunker till behållarens botten medan fettet samlas på vattenytan.
När fett från till exempel matlagning och bakning kommer ut i avloppsledningarna stelnar det och fastnar i rören. Detta kan leda till stopp i avloppsledningarna och det kan bildas svavelväte som stinker och orsakar frätskador på ledningarna.
När du ska installera fettavskiljare med regelbunden tömmning måste du först anmäla det till VA-enheten i Öckerö kommun och även till Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Sedan fettinsamlingen startade i Öckerö kommun 2017 har cirka 14 ton samlats in.
– Total insamlad mängd under sista kvartalet 2023 var 619 kilo, säger Camilla Lidström, som är utvecklare på kommunens kretsloppsenhet.
Detta kan jämföras med de 636 kg som samlades in under kvartalet innan och 536 kg under fjärde kvartalet 2022.
Sett till hela året 2023 låg insamlingen i princip kvar på samma starka resultat som föregående år. Så trots en marginell minskning är utfallet det näst bästa sedan insamlingen startade.