Öckerö kommun skiljer sig från andra kommuner. Drickandet bland unga i kommunen har visserligen gått ner jämfört med för 20 år sedan, men ungdomsdrickandet ligger fortfarande högt.
Enligt Håkan Fransson, drogförebyggare i Öckerö kommun beror en del av det på påskfirandet.
– Man umgås kanske mer åldersblandat här ute och fortfarande är det en del föräldrar som möjliggör barnens drickande. Och så spelar såklart detta med påskfyrarna och grandragandet in, menar Håkan.
– I andra kommuner ser vi riskhelger då och då – skolavslutningar, halloween och så vidare. Här ute är det en riskhelg konstant från jul till påsk.
I det stora är det självklart inte alla de inblandade i granletandet, granjakten och grankriget som är påverkade eller ute efter att begå brott. Men helgerna kring och framför allt före påsken är en period ute på öarna i Öckerö kommun där det finns minderåriga som dricker alkohol, enligt Håkan Fransson.
– När ungdomar kommer tillsammans, så kan man trigga varandra. Och dynamiken blir sådan här ute att det finns olika gäng, grangäng, som ska samla till sin fyr och gömma sina granar. Det pågår under lång tid och det blir lätt att gå över gränsen. Det är ju inga gangsters som är här ute, utan vanliga fina ungdomar. Men med alkoholen som faktor – både för oss vuxna och även barn – blir det enklare att tappa omdömet och göra saker man inte annars skulle ha gjort.
När många föräldrar samtidigt ser på granletandet och jakten som positiv – eftersom det kan få ungdomar att spendera mer tid ute istället för att sitta inne vid datorn, är det lätt att det bildas två läger.
– För tjugofem år sedan hade vi stora problem med att barn söp i unga åldrar och jag uppfattade det då som att många vuxna tyckte att det var ok och inget som gick att ändra på. Det fanns dock en ganska tyst grupp av dem som såg problemen och kanske på olika sätt blivit drabbade av ungdomsfylleriets konsekvenser på grund av trafikolyckor, övergrepp med mera som ville något annat.
– Vad vi gjorde då var att på alla föräldramöten lyfta upp baksidan med ungdomsfylleriet, på vad sätt detta drabbade kommunens barn på olika sätt både vad gäller akuta skador, skolmisslyckanden, risken för kommande beroende av alkohol och narkotika. Vi lyckades på det sättet få majoriteten av föräldrar, föreningsledare med flera att gemensamt bestämma att barn inte ska dricka alkohol.
Håkan menar att man idag borde göra något liknande. På sociala medier efter påsken ser man hur många, både föräldrar och andra invånare i Öckerö kommun är positiva till grandragandet och påskhelgen.
– Man tycker generellt att det är en kul tradition och bra att barnen är ute och rör på sig i stället för att sitta hemma vid skärmen. Och de allra flesta som gillar grantraditionen är nog överens om att inbrott, våld, skadegörelse, hot, miljöbrott, fyllekörningar inte är okej, men konsekvenserna bagatelliseras ändå.
Han efterfrågar därför en satsning likt den runt millennieskiftet.
– Man kanske borde lyfta upp baksidorna av grankriget ännu mer. De som drabbas av gran-dragandet med inbrott, uppbrutna sjöbodar eller barn som blir hotade och de stora miljökonsekvenserna för vår kommuns natur. Saneringar kostar massvis och vi har fler eldplatser där vi inte tänker bebygga, men områdena är minst lika kontaminerade.
Påsken och problemen med alkoholanvändning bland barn går hand i hand, enligt Håkan. Samtidigt är det inget enkelt bekymmer för vare sig polis eller politiker med helgerna och påskfyrarna så som det är nu. Trots att det krävs tillstånd – så blev traditionen bland ungdomar, att samla in, och tända fyren, ungefär som normalt.
– Vad jag vet så var det ingen fyr som avstod – och om det nu ska ses som olagligt, så är det upp till myndigheterna att välja att ignorera det, eller lagföra dem som gjort detta. Men det kan jag inte lägga mig i. Kontentan är att det finns stora bekymmer för alla inblandade att komma på rätsida med, avslutar drogförebyggare Håkan Fransson.