Tre veckor efter att hennes sons 19-åriga bästa vän fick hjärtstopp stod Cathrine Bryøen i Hönö Röd för att informera om vikten av att kunna hjärt-lungräddning.
Av de tusentals personer varje år i Sverige som drabbas av hjärtstopp överlever under tio procent, många gånger för att hjärt-lungräddning och behandling med hjärtstartare dröjer för länge. Vikten av att många i samhället behärskar hjärt- och lungräddning (HLR) är därför livsavgörande i de fall någon kan få ett plötsligt hjärtstopp.
En som på nära håll varit med om att en nära vän till familjen fått hjärtstopp är Cathrine Bryøen som tillsammans med Riksförbundet HjärtLung befann sig på Hönö Röd under måndagen den 16 oktober – internationella ”alla kan rädda liv-dagen”.
– Min son har en nära vän som för drygt tre veckor sedan fick ett plötsligt hjärtstopp mitt i natten när han låg och sov. Det fanns en flickvän där som noterade att något inte stämde och som tillsammans med hans mamma gjorde livsviktig hjärt-lungräddning. Vi vet fortfarande inte alla detaljer om varför hjärtat stoppade. Men han är en helt vanlig, mycket aktiv och idrottsutövande 19-åring så det var överraskande.
Cathrine menar att det som hände hennes sons bästa vän illustrerar något viktigt med hjärtstopp: Det kan hända vem som helst.
– Ju tidigare någon får hjälp när den får hjärtstopp, desto bättre chanser får den att överleva. Så ser man någon som inte kan andas, eller andas onormalt, anta att det är ett hjärtstopp och utgå från det. Chanserna för den personen kan öka markant så länge kedjan fungerar. Om de närmsta kan hjälpa till i väntan på ambulans.
I måndags hade hon, tillsammans med Riksförbundet HjärtLung och två utbildare inom HLR ställt upp ett informationsbord på Hönö Röd. En dagsaktivitet som blev framgångsrik, menar Cathrine.
– Det var jättekul. Precis när vi satt upp allt kom det fyra tjejer i 14–15 årsåldern som blev jättenyfikna och ville lära sig mer om hur man gör hjärtkompressioner. Och jag tror vi lyckades rekrytera en hel del andra besökare till att bli sms-livräddare i framtiden.
Många som besökte informationsbordet under dagen undrade kring hur många hjärtstartare som finns i kommunen och vilka andra hinder som kommer i och med att Öckerö kommun är just en ö-kommun.
– Om ambulansen är upptagen kan det dröja ett tag till en annan ambulans kan dyka upp, eller ta sig fram till de olika öarna. Att då ha frivilliga som kan göra skillnad i väntan på ambulanserna i dessa situationer är jätteviktigt. Det finns hjärtstartare här ute – att ha kunskap om dem är viktigt, avslutar Cathrine.