Fortet på Hyppeln är genom samhällsföreningens insats nu tillgängligt för allmänheten.
För initiativtagaren, Arne Johansson, är det en dröm som gått i uppfyllelse.
– Kan knappt tro att det är sant. Jag är själv gammal kustartillerist så projektet ligger mig varmt om hjärtat.
Utsikten tar andan ur mig. I norr syns Carlstens fästning tydligt och klart. Åt andra hållet breder Göteborgs södra skärgård ut sig. Blickar jag inåt landet ligger Hisingen och Göteborg där.
– Båten där du ser där ute håller just på att runda Danmarks norra udde. Härifrån ser man ljuset från Skagens fyr och dit är det 28 km, säger Arne Johansson till mig och pekar västerut.
Arne har skjutsat upp mig till fortet på en fyrhjulig motorcykel och nu står vi 44 meter över havet och njuter av utsikten tillsammans med Marcel Larsson och dennes två ”fortmaskottar” – mopsarna, Prinsen och Ture.
Solen lyser från i en molnfri himmel, havet ligger som en spegel och hundarna klättrar runt som bergsgetter på tornbergets branta sidor. Prinsen var från början lite sur och skällde ut mig för att jag, och inte han, fick åka med Arne men humöret är snart på topp igen när han och kompisen fritt kan springa runt på berget.
Grejer på gång
Så här års lägrar sig lugnet över ön. Borta är turister och sommarboende. De 160 ”höpplarna” kan mer eller mindre själva njuta av öns alla kvaliteter.
– Här det är alltid lugnt, säger Arne och får medhåll av Marcel.
Samhällsföreningen förvaltar fortet och har fått 1,1 miljoner av Leader södra Bohuslän för att rusta upp den gamla mätstationen MST 05, som ”fortet egentligen heter. Pengarna ska användas till inköp av lämplig militärutrustning att ha i fortet samt att bekosta bygget av en altan vid den södra delen av tornet. Dessutom har del kronor lagts på den nya vägen upp till toppen av berget. Men medel från Leader är villkorade. Öborna måste själva bidra med ideellt arbete för att de ska få ut något.
När militären röjde ur fortet och murade igen ingångarna år 2000 tog de med sig rubb och stubb. Föreningen vill därför ha gamla militärgrejer att fylla upp de tomma bunkerlokalerna med efter att rummen har blivit målade och iordningsställda.
Mätstation
Många tror att fortet i själva verket är ett kanontorn men här har inte funnits någon kanonpjäs utan stället har från början varit en optisk observationsplats – där bemanningen spanat av horisonten med kikare. I mer modern tid har en laser med 40 kilometers räckvidd funnits i anläggningen.
I krigstid kunde avståndet till främmande farkoster mätas och den informationen vidarebefordrades till eldledningscentralen, varifrån order skulle ha utgått till pjäserna om den lede fienden närmade sig. Kanonerna finns och har funnits på Björkö och Hjuvik.
– Längre tillbaka i tiden fanns kanonerna på Oscar II fort men så ville militären ha pjäserna längre ut i skärgården och de hamnade då på Björkö och i Hjuvik, förklarar Marcel.
På ostkusten finns flera liknande anläggningar bevarade men inte på vår del av kusten.
– Det enda som finns är beredskapsmuseet Djuramossa i Helsingborg, säger Marcel.
Liknande stationen fanns tidigare på Carlstens fästning, Hönö kråkan, samt i Göteborgs södra skärgård men dessa är nu borta.
– Tanken med att sprida ut stationerna var att om en slogs ut i krig, så skulle andra finnas kvar, säger Arne.
Turistattraktion för hela kommunen
Fortet byggdes 1940 och var bemannat fram till år 2000. Under andra världskriget ingick fortet som en del av landets försvar och då var tio man förlagda här.
Staten har lagt stora summor på att bygga mätstationen och därefter mura igen den. Men nu är MST 05 alltså återigen öppnat och kan bli en turistattraktion för Hyppeln – ja, för hela kommunen. Därmed är inte alla pengarna kastade i sjön!
Hyppelns historia
1508 Omnämns Hyppeln i en dansk jordebok.
1612 En Röröbo köper halva ön.
1700-tal 18 bosatta på ön.
1800-tal 25 par bor där.
1866 Koleraepidemi. När fisket kom i gång växte befolkningen.
1912 Nu har Hyppeln 134 invånare. Detta år dras den första telefonledningen hit ut. Att ansluta sig kostar 5 kronor.
1914 Världskrig. Minor driver i land. Gubbarna desarmerade dem och tog krutet och använde i gevären.
1916 Hyppeln säljer Källö till Knippla för 15 000 kronor. Ångbåtstrafik till ön två gånger i veckan.
1918 Spanska sjukan härjar.
1919 Elektriciteten kommer till ön.
1930-tal En poststation inrättas.
1930 Nu bor 130 personer där.
1936 En fiskare har 860 kronor i genomsnitt i inkomst per år.
1940 Fortet MST 05 byggs. Nu finns två affärer på Hyppeln.
1940-tal En fiskare tjänar i snitt 3000 kronor per år. Kanontornet ” fortet” byggs och är i tjänst till 2000.
Övrigt: Hyppeln var en tid landets krabbfiskecentrum. Som mest fanns här tolv fiskebåtar.