På Missionskyrkans årsmöte den 26 februari beslutades det att lägga ner Hönö Bio. Minskat stöd efter pandemin har lett till att bion går med förlust.
– Det är mycket svårt för en biograf på landsbygden att driva sin verksamhet utan ekonomiskt stöd från samhället, säger Jan Eveborn, ekonomiansvarig Hönö missionskyrka.
Hönö Bio har i många år lockat filmsugna besökare i Öckerö kommun, ett nöje som nu ser ut att ta slut – om inte någon annan tar över. Biografen, som drivits av Missionskyrkan, går inte längre att driva under de förutsättningar som råder idag menar Jan Eveborn.
– Vi har alltid sett bion som en tillgång för lokalsamhället men nu när vi börjar räkna ihop siffrorna får vi det inte att gå ihop trots att vi i jämförelse med liknande landskapsbiografer har en välskött anläggning med hög beläggningsgrad. Det är Hönö Missionskyrka som driver bion och vi har utifrån tidigare underlag räknat med ett nollresultat. Vi har sett det som en icke vinstdrivande samhällstjänst men vi har inte möjlighet att fortsättningsvis täcka förluster som nu blivit fallet.
Ungefär hälften av biografens utgifter utgörs av kostnader för att hyra in filmer att visa, resterande utgörs av löner och driften. Intäkterna kommer i huvudsak från biobesökarna och biljettinköp, men en väsentlig del har också kommit från statliga bidrag. Bidrag som efter pandemin minskat avsevärt.
– Det är få, om inte några, biografer på landsbygden som klarar sig utan bidrag. Och nu har staten dragit ner på sitt stöd till en fjärdedel i jämförelse med tidigare år – och då går det inte ihop längre. Vi som Missionskyrka har inte en ekonomi som kan täcka detta bortfall.
Att skapa aktiviteter för ungdomar har länge varit ett mål för Missionskyrkan, där biografen spelat en viktig roll, enligt Jan.
– Vi har upp emot hundra ungdomar som söker sig till vår gemenskap vid olika tillfällen i kyrkan. Vi vill kämpa emot allt elände – bland annat kampen mot droger, vilket vi tyvärr har en del av här ute. Vi har sett bion som en del i detta arbete sedan vi flyttade till de lokaler vi finns i idag. Därför har det känts meningsfullt att driva en biograf trots en ansträngd ekonomi, men som vi nu inte klarar av på egen hand.
Går det inte att kompensera kostnaderna genom att höja biljettpriserna?
– Hos oss kostar det ungefär detsamma som att gå på bio inne i Göteborg, det vill säga runt 150 kronor. Det räcker inte med att höja biljettpriserna. Reduceringen av bidragen är alltför stora för att täcka förlusterna oavsett om vi höjer biljettpriserna till smärtgränsen.
Ytterligare en grupp som haft glädje av biografen är de som besökt seniorbion på torsdagar.
– Det har varit slutsålt nästan varje torsdag. Kvalitén på filmerna har varit mycket uppskattade. Därför känns det extra smärtsamt att tvingas lägga ner också denna verksamhet.
De lokaler som biografen drivits i med all utrustning och teknik kommer finnas kvar i Missionskyrkans ägor. I stället hoppas kyrkan på att biografverksamheten kan tas över och starta upp biografen till hösten igen.
– Våra förhoppningar är att några glada entusiaster vill starta upp igen. Möjligen att en bioförening kan driva biografen på volontärbasis – så att bioupplevelsen fortsättningsvis kan erbjudas här ute.
Du tror alltså att det går att driva bion i föreningsform?
– Ja, jag tror att det är möjligt. Missionskyrkan kan erbjuda en anläggning i mycket gott skick. Med denna förutsättning som grund, och då jag tror mig vet att det finns många ö-bor som gärna vill se en fortsättning, så tror jag att vi kan återuppta verksamheten baserad på en sund ekonomi trots begränsade bidrag från samhället, avslutar Jan Eveborn.