Efter år av arbete med att återställda naturmarker och förberedelser med byråkratin ser Grötö ut att få sitt första naturreservat på sin norra spets. Det blir i så fall det fjärde reservatet i Öckerö kommun.
Redan på 30-talet startade badgäster på Grötö en naturskyddsförening för att förhindra exploatering på delar av ön. Nu, snart hundra år senare, tar naturskyddsföreningen steget vidare och arbetar för att delar av öns norra land- och vatten-massa ska bli naturreservat.
– Processen med att bilda ett naturreservat på norra delen av ön påbörjades för ungefär fem år sedan, berättar Gunnar Bulukin, ordförande Grötö naturskyddsförening.
Den som någon gång promenerat runt på Grötö har säkert stött på öns lummiga skogar och vackra promenadstigar. Vandrar man norr över, genom ”Ernst Nelssons Skog” kommer man till det området som i framtiden, antagligen, kommer att kallas Grötö Knötens naturreservat. Med en vacker sandstrand och betesmarker där får växlar mellan att äta till sig eller ligga under ett träd i skuggan har man utsikt mot Hönö Pinan.
– Havet här utanför är fullproppat med ålgräs. Det finns otroliga ängar här som till och med tidigare använts som donatorängar för nyplantering av ålgräs på andra platser, som ett led i kompensationsåtgärder som gjordes då man gjorde arbeten i Göteborgs hamn. Dykare var här och handplockade plantorna en och en, för att därefter plantera om de på andra ställen, berättar Gunnar.
Historiskt har markerna använts som bete för kor, något som upphörde på 50-talet, då området växte igen. Men en restaurering som pågått under 10-talet har återställt och underhållits sedan dess, bland annat av Öckeröarnas naturskyddsförening.
– Det nya naturreservatet har som syfte att bevara betesmarker och arter på land, samt att skydda de marina naturvärdena som reservatet omfattar. Det innebär bland annat ett framtida ankringsförbud – just för att skydda ålgräsängarna.
– Vi skulle gärna se ett förbud mot att dra upp bottenmålade båtar på sandstranden, då färgen skrapas av och förorenar vattnet. Det finns ju dessutopm dem som passar på att skrubba rent botten på båten här på stranden, i stället för en spolplatta. Så vill vi inte ha det.
Grötö Naturskyddsförening kommer själva stå för underhållet och kostnaderna för att hålla reservatet i skick, något man kan göra i minst 50 år framöver, efter att ha gått ihop och sålt av en del av annan mark som föreningen ägt på ön. Finansiering har även kommit från Öckerö kommun som fått så kallat LONA-bidrag för att bilda reservatet.
– Vi sålde också två fastigheter och säkrade således finansieringen för reservatet i många år framöver. Vi vill inte att det här reservatet ska kosta skattebetalarna något, utan det ska drivas inom föreningen. Men alla är självklart välkomna hit, oavsett, säger Gunnar Bulukin.
Totalt finns det över 5000 naturreservat i Sverige, där nästan tre fjärdedelar ligger i fjällvärlden. Öckerö kommun har tre reservat, Rörö naturreservat (som även är ett natura 2000-område som kallas Sälöfjord), Ersdalen naturreservat på Hönö och så ingår även delar av Öckerö kommun i Nordre älvs Estuarium (som även det är ett natura 2000-område).
Det är i slutändan upp till kommunstyrelsen att fatta det slutgiltiga beslutet om naturreservatet, ett besked som väntas i höst. Och om det går som Gunnar och övriga inblandade vill borde naturreservatet vara i drift vid årsskiftet.