Göteborgs 400-årsjubileum tjuvstartade med en salut från Ostindiefararen Götheborg efter en färjetur med höghastighetsfärja till Öckerö. ”Var annars?” sa Jan Utbult, kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun.
I samband med invigningen av Göteborgs 400-årsjubileum fick en delegation av politiker och näringslivstoppar följa med Styrsöbolaget ut med både elfärja och snabbfärja för att visa upp hur nära skärgården är för göteborgare om det görs mer lättillgängligt. En del av Göteborgs jubileumssatsning, kallas för ”Tillgänglig skärgård” och är handlar just om en satsning på att öka förbindelserna mellan centrum och skärgården.
Ombord den eldrivna färjan Eloise höll bland andra Fredrik Helm, driftledare älvtrafik vid Styrsöbolaget föreläsning för åhörarna och diskuterade hur nästan varannan besökare och turist som kommer till Göteborg har frågor om hur man tar sig ut till skärgården och vilken ö som är bäst att besöka. Resan med Eloise tog passagerarna till Arendal där Stena Line fick visa upp sin planerade terminal för Danmark och Tysklandsavgångarna i framtiden. Efter en sväng tillbaka mot Göteborg och till klippans hållplats bytte vi färja till Rivö, en snabbgående katamaran som brukas i södra skärgården. Men denna gång, den tur som skulle visa delegationen hur lätt det är att ta sig ut i skärgården tog vi oss till Öckerö hamn.
– Var annars?, svarade Öckerö kommunstyrelses ordförande Jan Utbult (KD) på frågan om hur det känns att tjuvstarten på Göteborgs 400 årsjubileum inleddes med en tur till Öckerö.
Jubileumssatsningen Tillgänglig skärgård sker under 400 årsjubilarens 100 dagar långa firande med resor ombord skeppet Kungsö från Stenpiren och Eriksberg med stopp på flera öar med totalt 9 resor under firandet. Men om det skall bli en permanent möjlighet att med kollektivtrafik ta sig från centrala stan till till exempel Öckerö, där gavs det inga tydliga svar från de närvarande på evenemanget.
– Det är framför allt arbetspendling som krävs för att det ska till en kollektivtrafiklinje på havet och det är svårt att se idag om det behovet finns, svarade Axel Josefsson (M).
– Ja, arbetspendlingen blir någonstans livsnerven för kollektivtrafiken, fyllde Jan Utbult (KD) på. Vi hade gärna sett en färjelinje mellan Öckerö eller Hönö och Göteborg, men det är Västtrafiks beslut.
Sen skulle resan ta oss från Öckerö till Södra skärgården – som fick symboliseras av ett besök på Saltholmen. Argumentet var att det går fort att transportera sig mellan norra och södra skärgården. På vägen möttes vi upp av Ostindiefararen Götheborg som färdades in mot Göteborgs hamn och som då passade på att ge passagerarna ombord Rivö ett smakprov på den salut som skulle hållas dagen efter – på den officiella invigningen av 400-årsfirandet. Men huruvida om en kollektivtrafiklinje mellan Öckerö och i detta fall Södra skärgården kan bli verklighet, så var även där Öckerö kommunstyrelses ordförande Jan Utbult aningen skeptisk.
– Ett alternativ skulle kunna vara att koppla ihop södra och norra skärgården med en hub vid tex Arendal, likt den som skapats på Stenpiren. Men jag har svårt att se en direktlinje mellan Öckerö och södra skärgården. Det vi framför allt vill ha är en färja mellan Öckerö och Stenpiren – vilket vi fört fram till Västtrafik många gånger. Det behövs bättre kommunikation till vår kommun. Ett alternativ hade, utöver att ta reda på vilket underlag som finns, att kanske testa med en försöksverksamhet några månader för att se hur en sådan färja hade nyttjats, sa Jan Utbult(KD).