Barn som hostar eller snuvar får vara på förskolan – förutsatt att deras allmäntillstånd är gott. Det säger Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som presenterades förra månaden.
Folkhälsomyndigheten har i ett pressmeddelande uppdaterat vägledning och rekommendationer för att minska risken för smittspridning på förskolor – och råden för när barn bör stanna hemma från förskolan. Lindriga symtom – hosta eller snuva – ska inte hindra barn från att gå till förskolan, menar statsepidemiolog Magnus Gisslén.
– Grundregeln är att barn, och även personal, som är sjuka bör stanna hemma från förskolan tills de orkar delta i verksamheten igen. Lindriga symtom, som hosta eller snuva, utgör inget hinder för att vara på förskolan om allmäntillståndet i övrigt är gott, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Folkhälsomyndigheten menar att det tar olika lång tid för individer att bli friska från infektioner och att myndighetens rekommendationer syftar till att både gynna barnens tillfrisknande, minska smittspridning och samtidigt ge barn möjlighet att delta i den sociala och pedagogiska verksamheten.
Av Folkhälsomyndighetens rekommendationer framgår bland annat att:
Barn och personal bör stanna hemma tills de har ett gott allmäntillstånd och orkar delta i verksamheten. Barn med lindrig snuva eller hosta kan vara på förskolan om allmäntillståndet är gott.
Ett gott allmäntillstånd betyder i det här sammanhanget att barnet inte är påverkat av en infektion, att det är feberfritt sedan minst ett dygn utan febernedsättande medicin i kroppen, och tillräckligt piggt för att orka delta i förskolans vanliga aktiviteter.
Den som har varit magsjuk behöver vara pigg och stabilt frisk igen. Magsjuka barn behöver stanna hemma i två dagar utan symtom, såsom kräkning, diarré eller feber.
Att vara utomhus varje dag bör ses som en viktig del av verksamheten för att minska smittspridning och öka välbefinnandet.
Rutiner för handhygien, städning, blöjbyte och andra viktiga hygienrutiner behöver finnas och följas, liksom rutiner för livsmedelshygien, mathantering och utbrottshantering.
Källa: Folkhälsomyndigheten