Lillebyskolan har nominerats i skolmatstävlingen White Guide Junior vid ett flertal tidigare tillfällen. I år är skolan nominerad i inte mindre än tre kategorier: Årets klimatkök, Årets skolrestaurang och Årets hållbara offentliga restaurang.
Lillebyn har i flera år arbetat för att främja miljön och att motverka matsvinnet. Vid ett par tillfällen har man blivit nominerade som Årets klimatkök i tävlingen White Guide Junior. Arbetet fortsätter. Varje vecka består Lillebyskolans matsedel av två vegetariska rätter, en MSC-märkt fiskrätt, en kötträtt och en klimatsmart rätt – vilken kan bestå av rester eller en rätt med ett köttalternativ som är bra miljön. Kökspersonalen har också frihet att ändra matsedeln så att det gagnar miljön. Det lämnas ”luckor” i matsedeln så att man kan servera mat som finns i frysen. Dessutom har man infört dagens klimatsmarta soppa som är gjord av gårdagens salladsrester.
– Vi skapar nya rätter av rester och vi slänger aldrig någonting. Vi arbetar precis som tidigare mycket med svinnet. Vi hade en tävling tidigare i vår då alla klasser medverkade. Resultatet var fantastiskt, det slängdes under ett kilo per dag. Efter den tävlingen så slängs det mindre, cirka tre kilo om dagen. Ett mycket bra resultat med tanke på att det är cirka 600 som äter i matsalen varje dag. Vi tjatar på eleverna varje dag om att tänka sig för, och inte lägga upp för mycket mat på tallriken som sedan måste slängas. Det ger resultat. Dialog med eleverna är viktigt, vi måste vara synliga för våra gäster och hela tiden informera dem om varför vi gör på ett visst sätt, säger Susanne Forsberg som är köksmästare på Lillebyskolan.
Effektiv energiförbrukning
100 procent av grönsakerna som serveras i Lillebyskolan matsal är ekologiska och man serverar dem efter säsong. 72 procent av råvarorna och produkterna som köket serverar är ekologiska, enligt Susanne Forsberg.
Även energiförbrukningen är något som man tänkt igenom:
– Vi tänker på vår energiförbrukning och startar inte upp våra maskiner för tidigt. Vi kör inte heller halvtomma diskbackar i maskinen, utan fyller backarna, då sparas både vatten och energi. Vi tänker på hur vi använder vårt rena vatten. Vi använder bara miljömärkta rengöringsmedel. Vi är också med i ett projekt som heter Skrota skräpet där lär vi oss hur man återvinner på rätt sätt och hur vi minskar vårt avfall. Ja, listan kan göras lång, säger Susanne Forsberg.
Lillebyskolans ansträngningar för en bättre miljö har i år renderat i nomineringar i hela tre klasser i White Guide Junior.
1. Årets hållbara offentliga restaurang. Här premieras skolor och förskolor som genom goda idéer, nya initiativ och samarbete över gränserna lyckats öka andelen ekologisk mat och minska matsvinnet både på tallrik och i köket.
2. Årets klimatkök. För att placera sig högt i den här kategorien ska man anstränga sig extra för att satsa på klimatsmarta måltider och aktivt arbeta för en omställning till en mer växtbaserad meny.
3. Årets skolrestaurang. Kärleken till måltiden och förmågan att få ihop helheten är två viktiga parametrar i denna kategori. Men i bedömningen vägs också näringsinnehåll, säkerhetmåltidsmiljö, hållbarhetsarbete och pedagogiskt samarbete in.
Hur det går för Lillebyskolan avgörs i Malmö den 15 september i år.
White Guide Junior är en skolmatstävling som syftar till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatssverige. I bedömningen av god skolmat värderas flera olika parametrar som till exempel god smak, näringsriktighet, utbud, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang och kompetens.