Digitaliseringen fortsätter att vinna mark på flera områden i samhället, även inom hemtjänsten. Numera har brukarna bland annat möjlighet att få en så kallad trygghetskamera installerad i bostaden. Syftet med en sådan är ökad valfrihet.
För den som är lättväckt men ändå behöver tillsyn kan en trygghetskamera vara ett alternativ. Då kan en del kortare besök från hemtjänsten, inte minst nattetid, uteslutas.
Det är den enskilde själv som ansöker och sedan fattar en biståndshandläggare ett beslut efter utredning.
– Det passar bra till exempel om man sover oroligt på natten och är lättväckt och inte vill ha personliga besök i hemmet, säger Paula de Stefano, enhetschef hemtjänst Södra centralen Västra Hisingen.
Enligt henne är den största fördelen med digitaliseringen att brukarna får större valfrihet. När kameran ska vara påslagen är något som hemtjänst och brukare kommer överens om. Hittills har 27 kameror installerats inom västra Hisingens område.
Maria Stenmark är tillförordnad sektorchef inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård och områdeschef, ordinärt boende och dagverksamhet. Enligt henne har installationen av kamerorna förbättrat vardagen för brukarna. Hon påpekar att bättre nattsömn leder till bättre livskvalitet och just därför fyller kamerorna sin funktion, inte minst vad gäller par där den ena vårdar den andra. Den som vårdar kan slappna av och sova, eftersom hen vet att hemtjänsten hör av sig om något skulle hända.
Ibland är det omöjligt för hemtjänstpersonalen att undvika att väcka en brukare och en del äldre kan bli oroliga om de blir väckta under natten och har svårt att somna om, särskilt om de inte direkt kan avgöra vem det är som befinner sig i bostaden. För dem har kameran haft positiv effekt.
– Om man vaknar så kan det öka oron. Vi har sett i uppföljning att detta blivit bättre för flera med den problematiken. Det har givit en lugnare natt, säger Maria Stenmark.
Att ha en trygghetskamera i bostaden innebär färre besök från hemtjänsten, men enligt Paula de Stefano kommer kamerorna inte kunna ersätta personal.
– Det är inte av den omfattningen. Det här är ju de här tillsynsbehoven. Det är inte av större karaktär vad gäller omsorg, utan det är av trygghetsaspekt, att man vill att någon kollar till. Så jag kan inte tänka mig att det kommer ersätta någon person, säger hon.
Därför rekommenderar hon alla som är intresserade av att arbeta inom hemtjänsten och äldreomsorgen att satsa på det.
– Ja definitivt. Vi kommer behöva jättemycket personal, säger hon.
/Frida Andersson