Stor ökning av antalet A-traktorer i Torslanda

Flera röster höjs nu för att regelverket kring A-traktorer måste skärpas. Samtidigt ökar antalet A-traktorer som aldrig förr.
I Torslanda är ökningen drygt 50 procent, och i Öckerö 66 procent, bara hittills i år.

I början på året fanns 53 stycken registrerade A-traktorer i Torslanda. Polisen Hisingen kände sig då manad att gå ut med ett brev till de vårdnadshavare vars barn framförde fordonen, efter att en rad klagomål inkommit till polisen om hur vissa av A-traktorerna framfördes, både från privatpersoner och från till exempel Västtrafik. Klagomålen handlade bland annat om att A-traktorerna körde fortare än tillåtet och på ett vårdslöst sätt, samt ”(…)att ungdomar gjort en sport av att sladda runt samt köra på förbjudet område, till exempel vid Amhult Resecentrum”.

I mars 2021 berättade kommunpolis Daniel Johnsson i en artikel i Torslanda-Öckerötidningen att det kunde bli aktuellt med riktade poliskontroller mot A-traktorer i Torslanda om situationen inte blev bättre.

Läs mer: Buskörande A-traktorer kan leda till riktade poliskontroller

Har det då blivit bättre ett drygt halvår senare?
– Nej, det har inte blivit bättre. Det fortsätter att komma in klagomål om A-traktorer, dessutom har ett par av dem varit inblandade i incidenter där räddningstjänsten har behövt rycka ut, säger Daniel Johnsson i oktober.

2021 har varit ett år då antalet A-traktorer har skjutit i höjden i stora delar av landet. Torslanda är inget undantag. I början av oktober fanns det 80 stycken registrerade A-traktorer i Torslanda, en ökning med 51 procent på bara drygt ett halvår, enligt statistik från Transportstyrelsen.

Enligt Daniel Johnsson ligger problemet till stor del i hur lagarna är utformade. Polisen har enligt honom varken tid eller resurser att kontrollera det ökade antalet A-traktorer, med tanke på att lägesbilden bestämmer vad polisen prioriterar.

– Ser vi i kristallkulan finns det stor risk att det här blir ett ökande problem. Vi hinner inte kontrollera A-traktorerna i den utsträckning som vi hade velat, säger han.

Många av de som kör reglementsvidriga A-traktorer har dessutom system för att snabbt kunna lura polisen.

– Tekniken har gjort att det finns appar där man enkelt kan ta bort hastighetsspärren och köra i 180 kilometer i timmen för att sedan enkelt sätta på den igen vid en poliskontroll. När det gäller säkerhetsaspekten kan jag inte låta bli att fundera på hur det kan vara tillåtet. Du kan alltså köra omkring i en personbil av lyxmodell, utan säkerhetsbälte och ha en app som reglerar om det är en A-traktor eller en premiumbil med massor av hästkrafter.

Finns det inget ni kan göra?
– Det vi kommer göra är att jobba mot högstadieskolorna i Torslanda. Vi kommer att åka dit och kontrollera de som kör A-traktorer, men vi måste även jobba med information riktad till ungdomarna och deras vårdnadshavare.

Daniel Johnsson är inte den enda som vill se ändrade lagkrav kring a-traktorerna. Konsumentorganisationen M Sverige (tidigare Motormännens riksförbund) gick i september i år ut uppmaningen att Transportstyrelsen måste höja kraven och utforma ett tydligt regelverk för A-traktorer.

– Det är fullständigt orimligt att det inte finns krav på bältesanvändning, vinterdäck eller att det räcker med att övningsköra med en moped för att få körkort, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på M Sverige i ett pressmeddelande.

Enklare att manipulera
Sommaren 2020 kom ett nytt regelverk som gjorde det lättare att bygga om vanliga personbilar till A-traktorer. Det har gjort fordonstypen mer lättillgänglig och i slutet av 2020 fanns det 33 000 registrerade A-traktorer i Sverige. Men samtidigt har det blivit enklare att manipulera och koppla förbi den nya hastighetsbegränsande, mestadels elektroniskt styrda, tekniken. Enligt M Sverige menar flera poliser att andelen manipulerade A-traktorer är hög. I en A-traktor finns inget bältestvång och antalet passagerare är inte reglerat. Det innebär kraftigt försämrad trafiksäkerhet om den har modifierats så att den kan gå fortare än den maximalt tillåtna hastigheten 30 kilometer i timmen. Redan vid 50–60 kilometer i timmen fyrfaldigas krockvåldet; jämfört med en kollision i tillåten hastighet.

Enligt Per Jarring på Räddningstjänsten Storgöteborg har det inträffat två olyckor med A-traktorer inblandade i Torslanda under 2021 då man har varit tvungen att rycka ut. Båda av dem inträffade i september månad.

– Det har varit begränsade händelser, den ena gången var den en A-traktor som kört ner för en slänt vid en parkeringsplats och det andra gällde en a-traktor som kört på en stolpe vid ett trafikljus, säger han.

Ser ni en ökad olycksrisk i Torslanda med det ökade antalet A-traktorer i trafiken?
– Den slutsatsen måste polisen dra. Det vill inte jag göra, säger Per Jarring.

Räddningstjänsten i Öckerö har inte behövt rycka ut på någon incident som involverat A-traktorer under 2021. Antalet registrerade A-traktorer har dockökat även i Öckerö under året. Från 18 stycken i januari 2021 till 30 stycken i oktober, en ökning med 66 procent.

Transportstyrelsen menar att det ökade antalet A-traktorer i Sverige i stort beror på att det sannolikt fanns ett behov av modernare och säkrare a-traktorer. Man ser också att det blivit en trend bland ungdomar att köra fordonen.

– Transportstyrelsen är varken för eller emot A-traktorer. A-traktorer är ett fordon bland andra fordonstyper med sina egna för- och nackdelar. Stora delar av de regler som idag gäller för A-traktorer är närmare 20 år gamla. Omvärlden har förändrats och det gäller även transportsystemet. Vi är angelägna om att de regler vi ansvarar för är tidsenliga, skriver Therese Eriksson, utredare på Transportstyrelsen, i ett mailsvar till Torslanda-Öckerötidningen.

Bilprovningen märker av ökning
Hos Bilprovningen har man också märkt av en ökning av antalet registrerade och ombyggda a-traktorer. På sin hemsida har man riktlinjer för hur man ska gå till väga för att på ett så säkert och effektivt sätt bygga om ett fordon till en A-traktor. Per-Anders Blommefors är besiktningsansvarig på Bilprovningen. Ha vill inte lägga någon värdering i de nya reglerna från 2020, eller de tekniska möjligheterna som finns att manipulera A-traktorerna.

– Vi har besiktigat A-traktorer i alla år och vi efterlever de riktlinjer som myndigheten stipulerar. Det är klart att ändringen som gjordes 2020 gjorde att många väljer att bygga om en annan sorts bilar än tidigare.

– Vi gör det vi kan för att A-traktorerna ska vara korrekta vid besiktningstillfället. Men det är klart att jag som privatperson också ser att många A-traktorer som rör sig i trafiken går för fort, avslutar Per-Anders Blommefors.

Läs mer: Regeringen ser över regelverket för A-traktorer

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Senaste nytt

Du-reformen

Den alltid lika intressante Fredrik Lindströms populärhistoriska tv-serie Tänk om, som…

1 780 000 kronor till Världens Barn på en enda kväll

Roger stod själv i dörren och hälsade alla gäster välkomna…

Ett liv bland palmer

Nej, man behöver inte ta sig till Rivieran för att…

Nu är bygget av batterifabriken i gång

Nu startar formellt byggandet av den batterifabrik som ska leda…

Avstängd fotbollsplan skapar missnöje

Under ett vårdnadshavarmöte på skolan i förra veckan diskuterades frågan…

Ny deckare i vår närmiljö

Efter golfrundan på Vinga golfklubb i Torslanda saknar Örjan Lundberg…

Hundmat på musslor på väg mot draknästet

Alexander Evjenth och Johan Cederloo står bakom företaget Glufs som…

Mattias vinner Rally-SM

Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade förra lördagen SM-guld i rally tillsammans…

Försvunnen kvinna funnen i Hjuvik

En kvinna i 76-årsåldern som tillfälligt var på besök i…

Pendlare lämnas kvar på hållplatsen

På Facebooksidan Grannar i Torslanda vittnar många Torslandabor om överfulla…

Arkitekten som har satt sin prägel på samhället

Vi tar en tur från Bengts hem på Hönö Klåva…

Volvomotet klart den 27 september

Trafikverket bygger om den södra delen av Hisingsleden, på sträckan…

Akelius dubblar Öckerös insamling till Världens Barn

 – ”Öckerö ger mer” är en dubbelbottnad slogan jag gillar…

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…