Så har livet för Axia förändrats med Steffi

Efter att familjen Emericks fått en ny familjemedlem har vardagen blivit enklare och framför allt mer fylld av glädje och lek – allt tack vare labradoren Steffi.

Att skaffa hund betyder mycket för många familjer. En ny familjemedlem, någon som ska följa en genom livet tillsammans – sida vid sida i många år framöver. För familjen Emericks betydde beslutet att skaffa en hund åt deras dotter Axia, inte bara det ovan utan även en hund som fanns där för att stötta familjen i deras vardag. Och så visade det sig att hunden skulle göra deras dotter till tv-kändis.

– Hundcoachen Fredrik Steen hade med sig Steffi till studion i nyhetsmorgon på TV4 under hennes uppväxt, så tittarna fick följa henne från liten valp till fullärd och lydsam hund. Och sen, efter några om och men, så hamnade hon hos oss, berättar Ulrika Emericks, mamma till Axia Emericks, från Hällsvik.

Skulle bli ledarhund
Steffi, som är en svart labrador, har funnits hos familjen Emericks sedan förra våren. Hon är uppfödd på Kustmarkens hundtjänst, vars huvudfokus är att arbeta med avel och dressyr av samhällsnyttiga hundar, ledarhundar samt utbildning av ledarhundsförare. 

– Tanken var att Steffi skulle bli ledarhund för synskadade, eller möjligen stödhund för barn under polisförhör, berättar Ulrika. 

– Men hon var lite väl livlig, flikar pappa Stefan in. 

Kanske inte livlig med vanliga hundmått mätt, Steffi är rätt lugn och stilla av sig. Men en riktigt bra ledarhund för synskadade ska vara väldigt, väldigt lugn. 

Steffi, som blivit upplärd av ett äkta hundproffs, ligger bredvid Axia precis hela intervjun och lyder varenda ett av hennes ord. Allt från att inte gå över tröskeln utan tillåtelse, till att hälsa på mig på kommando, när jag kommer dit. 

– Steffi – stanna! säger Axia när jag kommer dit. 

– Hej! Vill du hälsa? frågar Axia.

– Ja, gärna, svarar jag då. 

– Steffi, varsågod, säger Axia och den stora svarta hunden kommer fram för att bli kliad bakom örat.

Att Steffi är en väluppfostrad och dresserad hund märks på långt håll. Hon styrs av kommando genom samspelet hon får av sin ledare, Axia. När de är ute och leker, så leker Steffi bara efter att först fått ögonkontakt med Axia och kommando om vad de ska göra. Det är så hon är upplärd och ögonkontakten skapar ett bra samspel mellan Steffi och Axia. När de går tillsammans är Steffi nästan klistrad vid hennes vänstra sida. Alltid vänstra sidan, berättar Stefan. 

– Hon är så otroligt väluppfostrad. När jag är ute och springer med henne varje morgon så kan jag göra det utan koppel och med hundra procent säkerhet veta att hon alltid är vid min sida. Bara när jag tillåter henne, så springer hon i väg framför mig. Men ser hon något, ett djur eller något annat, så är det första hon gör att vända sig till mig för att få reda på hur hon ska bete sig. Det räcker med ett litet ”Steffi – kom” så står hon där på min vänstersida och rör sig inte förrän jag säger till.

En väluppfostrad hund var precis vad familjen Emerics ville ha, när de bestämde sig för att skaffa en hund åt Axia. De funderade länge på att skaffa en assistenthund, det hade kunnat göra det enklare för Axia att få ha med hunden i skolan, in i butiker och på flygplan. Men de landade i att Steffi fick bli en ”vanlig” familjehund i stället.

– Hon är en tränad assistenthund, egentligen, vilket gör att hon kan stötta Axia när det behövs, berättar Ulrika.

Steffi underlättar för hela familjen
Axia går i Torslandaskolan och varje eftermiddag när hon kommer hem efter skolan så står Steffi där och väntar på henne. 

– Hon är min absolut bästa vän som alltid finns där hemma. Hon sitter och väntar på mig när jag kommer hem. Vi har en i skolan som är allergisk, så jag tar inte med henne dit, berättar Axia.

Axia har flera diagnoser på autismspektrumet och funktionsvariationer. Detta gör att hon bland annat har vissa koncentrationsproblem, svårt att förstå vissa sociala koder samt svårt att prata och delvis är rörelsebegränsad – något som tidigare, åtminstone stundtals, varit en påfrestning för de övriga familjemedlemmarna. Även där har Steffi kunnat komma in och hjälpa till. Att ha Steffi hjälper både Axia, föräldrarna och hennes bror Ruben, att hantera hennes diagnoser och funktionsvariationer.

Det är helt fantastiskt att se hur det har påverkat Axias både mentala och fysiska hälsa att ha Steffi vid sin sida.
Ulrika Emericks

– Det handlar lite om att Steffi kan avlasta oss, som föräldrar. Axia är otroligt frågvis med hundratals, om inte tusentals, funderingar och frågor hela tiden – konstant. Nu när vi ser henne springa runt med Steffi på berget bakom tomten så hör vi ju hur hon får utlopp för sina funderingar när hon går där tillsammans med hunden, berättar Ulrika. 

– Hon har fått en outtröttlig och alltid glad kompis. Det är helt fantastiskt att se hur det har påverkat Axias både mentala och fysiska hälsa att ha Steffi vid sin sida. Hon har gjort fantastiska framsteg och utvecklats jättemycket – tack vare denna hund. Inte minst har hon blivit mer empatisk och bättre på att förstå känslor hos andra, Hon har lärt sig hur man behandlar djur med kärlek och att vara snäll. Och det speglar av sig på övriga livet, berättar Stefan.

– Sen är det ju så att hon har kanske inte alltid en kompis att ta med hem från skolan. Men hunden finns alltid där, säger Ulrika. 

Tränar varje vecka
En del av kändiscoachen Fredrik Steens uppfostran finns fortfarande kvar i familjen. De tränar varje vecka med Steffi. Och då är det Rallylydnad som gäller.

Då står Axia och håller i spakarna.

Axia gillar att träna Steffi och har ett enormt stort tålamod, berättar Stefan. 

– Hon kan bli helt uppe i det – eller hur Axia?, frågar han henne. 

– Ja det kan jag, svarar Axia. 

– Ofta är det så att jag får gå in och bryta, annars så fastnar Axia lätt i det hon gör. Men det är också kul. För varje gång vi är där och varje dag som går så blir bandet mellan dem starkare och starkare. 

Finns det någonting som har varit negativt med att ni skaffat Steffi? 

– Att gå ut med henne när det regnar, svarar Axia direkt. 

Men hennes föräldrar håller inte med. 

– Det finns absolut ingenting negativt med att vi skaffat Steffi. Det har på många sätt förändrat vårat liv, fyller Stefan och Ulrika Emericks i.

Mer från torslanda

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Senaste nytt

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Turistkonferens på Skärgården i advent

Göteborg&Co/Besöksservice tillsammans med nätverksorganisationen för Europas storstäder, City Destinations Alliance…

38 nya lägenheter ska byggas på Björkö

I samband med Öckerö kommunfullmäktige som hölls den 24e november…

Sveriges mest älskade sporter och de mindre kända sporterna idag

Spel som är enorma i Sverige Landets mest populära sporter…

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Stickat helrätt när energipriser sticker i höjden

Energipriser som sticker i höjden, inflation, snökaos och en orolig…