Allergivänliga labradoodlehunden Buster gör just nu, under sin utbildning till besökshund, praktik på ett äldreboende i Torslanda tillsammans med hundförare Veronica Bergqvist.
– Det är roligt och spännande, tycker Veronica.
Målet för en besökshund är att sprida glädje och motivation. Bara genom att umgås med en hund har bevisat sig hjälpa mot stress, smärta och kan till och med sänka blodtryck. Genom att klappa en hund upprätthålls även den muskulära motoriken hos de äldre.
Labradoodlehunden Buster är snart färdigutbildad till besökshund och gör just nu sin praktik på Solgläntans vård- och omsorgsboende på Solängsvägen 57. I ett rum på bottenvåningen välkomnas de boende av Buster och hans hundförare Veronica, två gånger i veckan. De boende samlas runt Buster där de en efter en får träffa och klappa honom.
– Fin Vovve, säger Gunnel Söderberg. Han tittar mig rätt in i ögonen.
Buster gillar att pussas och Anita är en av dem som får en puss.
– Den var jättegod, det var bättre än gamla gubbar, säger Anita.
Han har en pall att stå på med framtassarna för att nå upp till de som sitter i rullstol.
Mellan hälsningarna och innan aktiviteterna kan Buster ligga på sin lilla pausmatta som är hans frizon. Det är en tröttsam aktivitet för Buster så han får max jobba en timma.
Som aktivitet spelar de bowling där Buster är ”klotet”. De boende får kasta in en godisbit bland käglorna och när Buster letar upp godiset fäller han en käglorna. Ju fler käglor han fäller desto mer poäng får man.
Veronica Bergqvists familj ville gärna skaffa en hund men eftersom dottern är allergisk fick de avstå tills de hittade Buster som är en allergivänlig labradoodle.
– Labradoodle är en lugn och behaglig hund, berättar Veronica som till vardags arbetar som lärare. Jag kände att det här är en hund som jag skulle kunna ha med på mitt jobb på skolan.
Veronica ansökte och fick göra ett par tester med Buster för att se om han var intresserad och lämplig som besökshund. Veronica och Buster går nu på Svenska Terapihundskolan och ingår i ett besökshundsteam.
Som besökshund är det några grundliga färdigheter han ska kunna såsom att hälsa fint, bli klappad på, ta godis fint, ligga på pausmattan samt vissa följsamheter. Han ska också vara beredd på plötsliga och oväntade händelser.
– Han vet mer vad som förväntas av honom när vi hållit på ett tag.
Om några veckor kommer Buster att praktisera på Hjuviksskolan F-3. Där blir det andra aktiviteter än på ett äldreboende. Buster tränar för att barnen ska kunna kasta tärning med honom vilket leder till olika aktiviteter. De kan även få borsta hunden eller gå på promenad.
– Det är roligt att arbeta med barn, det blir lite mer bus då, säger Veronica. Det är ett roligt och spännande jobb. Det är himla roligt att kunna jobba med sin hund.
Svenska Terapihundskolan grundades 2009 av Sara Karlberg och är Nordens största anordnare av utbildningar för sociala tjänstehundar.
I samtliga kurser utbildar de hundteamen i att arbeta riktat mot tredje person eller grupp. Både hundens och förarens bemötande tränas i allt från positionering till att välja och utföra moment inom den verksamheten eller det område de arbetar.
Besökshundsteam arbetar med att ge stöd, motivation, uppmuntran, aktivitet och sällskap. BesökshundTeamets uppgifter är att göra enkla besök som ej är målinriktade eller behöver dokumenteras. Effekterna är goda, forskning visar att besök av hundteam sänker blodtryck, minskar smärta och stress. Detta är bara några få exempel på den goda effekt djurassisterad aktivitet har.
Besökshunden arbetar med sin hundförare som ska finnas med som stöd och se till att hunden och deltagaren inte utsätts för någon risk eller fara. Hundföraren har också alltid ansvar för att hunden är frisk och ej lider av någon sjukdom eller smärta.
Viktigt på den här nivån är att skapa en trygghet och förståelse hos hundarna för vad arbetet går ut på. Föraren behöver kunna stödja och föra sin hund på ett mjukt och icke tvingande sätt och hunden ska utbildas så att den förstår vad dennes arbetsuppgifter går ut på.
Skolhunden arbetar i skola eller annan typ av pedagogisk verksamhet av exempelvis pedagog, specialpedagog eller annan personal som ska arbeta med hunden som kollega. Utbildningen ger hundföraren och hunden kunskaper att bistå med insatser i skolan för att ge eleven bättre förutsättningar att nå sina kunskapsmål i skolan.
Utbildningen är för arbete med barn oavsett ålder och skolhunden är en lämplighetstestad och certifierad hund vars uppgifter är att arbeta tillsammans med sin hundförare som är pedagog. Pedagogen och skolhunden arbetar tillsammans med koppling till läroplanen. Skolhundsteamets uppgifter är att utföra insatser som ska dokumenteras och utvärderas. Ett skolhundsteam kan hjälpa till med allt från läsning, läsförståelse, matematik, geometri, idrott eller andra ämnen i läroplanen. I vissa fall kan möten med skolhundsteamet vara en av de åtgärder som krävs för att ett barn ska uppnå sina mål i den individuella utvecklingsplanen.