Västra Hisingens konstrunda firar i år tio år men liksom förra året kunde den på grund av pandemin endast inledas med vernissage via facebook.
På Kulturhuset Vingens tredje våning har 45 olika konstnärer och konsthantverkare ställt ut var sitt konstverk i en samlingsutställning. Där kunde besökarna gå och beundra verken under veckan innan själva konstrundan. På fredagen var det vernissage där styrelsen filmades av Eva Olofsson och presenterades direktsänt på Facebook av Gunilla Nadler. Galleristen Monica Göransson som driver RiverCity Gallery på Hisingen var invigningstalare.
– Hej allihopa i den digitala världen, inledde hon talet. I år är det tio år sedan Västra Hisingens Konstrunda startade. Ett initiativ från några entusiastiska och driftiga konstnärer som ville skapa ett forum för att visa upp sin konst, skapa olika möten mellan lokala konstnärer och konsthantverkare och konstintresserade. Konstrundan Västra Hisingen har blivit ett mycket uppskattat evenemang och som bevis fick föreningen 2014 ta emot Västra Hisingens Kulturpris. Forskningen säger att konst påverkar välmåendet positivt, oavsett om vi skapar den eller betraktar den. Alla sätt att nå ut med konst är bra.
Konstaxet
Det är den ideella föreningen Konstaxet som driver konstrundan och Eva Olofsson och Eva Skeppstedt har varit med från start.
– Det är roligt att vi firar tio år, men vi har kämpat, säger Eva Olofsson.
– Det var tufft i början, anser Eva Skeppstedt. I början var vi runt 20-25 utställare och ökade till 30-35. I år är det 45 deltagare och många är nya hantverkare och konstnärer.
– Det finns färre och färre gallerier och svårt att visa upp sina konstverk, säger Helen Tapper. Konstrundan gör att vi kan synas, det är en bra exponering av våra verk.
– Vi lägger ner mycket jobb ideellt, säger Pia Erlandsson. Konstrundan lever vidare tack vare att vi lägger ner mycket arbete på planering, möten med mera. Vi får även bidrag från kulturnämnden och stadsdelsnämnden. Det hade inte fungerat utan det.
Gunilla Nadler tackade alla sponsorer till lotteriet som innehöll 10 fina vinster eftersom de firar tio år. Hon uppmuntrade alla att titta igenom foldern och pricka av så många konstnärer som möjligt.
– Folk längtar efter att röra på sig, längtar efter kultur och möten.
– Speciellt i år, inflikar Pia Erlandsson. Kul att det blev lite vernissage iallafall.
Uppskattat av besökare
På hembygdsgården Amhult Lyse kom många intresserade besökare. Elisabeth och P O Selin brukar gå på konstrundor var de än bor.
– Det är en trevlig företeelse. Vi har bara hunnit med två ställen men vi tänker fortsätta hela dagen. Det är trevligt här på Lyse. Vi har inte varit här på många år.
Anders Lundgren spelade välkända melodier på sin fiol inne på gårdstunen.
– Jag håller på tills någon swishar pengar till föreningen för att jag ska sluta, skojar han.
– Då får ni inga pengar för vi vill inte att du slutar, sa en besökare.
Irene Kämpe har sedan starten kommit så gott som varje år till konstrundan.
– Det är en höjdpunkt på året. Det uppskattas verkligen.
Hon köpte en kudde av tibetfår av Laila Olsen.
– Jag köper en kudde nästan varje år. De används i soffan både till fint, som ryggstöd eller sittdyna.
Hon och väninnan uppskattar hembygdsgården.
– Det är kul att ha Lysegården, ett gammalt ställe där man kan se hur det var förr. Vi brukar börja här och fika innan vi åker runt. Det är roligt att kunna gynna lokala föreningar. Det är varierande konst på rundan och ett lagom stort område att beta av.