”Kanelbullens dag är viktig”

Det är hektiskt på Mjöviks bageri där Mia Ljungholm kavlar ut de 4,5 kilo tunga degarna inför Kanelbullens dag.

När Mia Ljungholm på Mjöviks bageri bakar kanelbullar gör hon en traditionell vetedeg men använder mer av de goda ingredienserna.

– Ett tips är att ta mycket av allt det goda. Jag tar mer av kardemumma, kanel, socker och smör, säger Mia medan hon med van hand brer på ett tjockt lager smör på den utkavlade degen. 

– Det blir goda bullar när man har riktigt smör.

Hon använder svenskt smör, ekologiskt mjöl, röd mjölk och mörk kanel. 

Efter att ha lagt på fyllningen rullas degen ganska hårt till vad Mia kallar för en ”kanelboa”. Hon skär till bullarna med en stor spackelspade och virar in varje ändbit under bullen för att den inte ska sticka ut. När bullarna är rullade sätter hon in dem i kylen och tar fram dem två timmar innan gräddningen så de hinner jäsa. 

Ett tips som Mia har är att använda en blomspruta med rumstempererat vatten som hon sprayar på bullen vid jäsningen en halvtimma innan de ska bakas i ugn.

– De får en fin yta och jäser lättare. Man skapar ett tropiskt klimat där det är fuktigt och varmt.

Mia poängterar även att det är viktigt att inte pensla bullarna med kalla produkter.

– Då stannar jäsningen av lite.

Hur ska då den ultimata bullen vara?

– Den ska vara nybakad, gärna lite ljummen om man kan, med mycket kanel, socker och smör. Nästan så det blir lite knäckigt. I degen ska det även finnas kardemumma.

Har du tips på andra fyllningar än kanel, socker och smör?

– Mandelmassa och äpple, och smör förstås. Smörfyllning med vaniljcrème (baktålig vaniljcrème) alternativt vaniljsocker. Använder man mycket smör så lägg bullarna på en djup plåt, ifall det rinner ut i ugnen.

Vilket säljer mest – kanelbulle eller semla?

– Kanelbullens dag är viktig för oss eftersom vi är ganska kända för våra bullar. Men vi säljer ju bullar året om. Det gör vi inte med semlor. Fast vi har en fin och god semla också med egengjord fyllning.

När bullarna bakas i ugnen sprider sig en härlig doft i hela bageriet. Och vem kan motstå en riktigt saftig och nybakad kanelbulle?

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Senaste nytt

Stor skillnad på vilken förälder som vabbar mest

I en typisk svensk familj är de mer sannolikt att…

Torslanda Ridklubb gav sig in i kampen mot cancer

Evenemanget kallades ”Kür for Cure” & ”Hopp for Hope” –…

Hits och nostalgi i julskrud

Under namnet Greatest 80’s har ett stort antal kända artister…

Fler besök men mindre mängd återvinns

När pandemin slog till var det många som antingen blev…

Nedsatt kapacitet skapar påfrestning för boende på Nordöarna

Emma Rydberg har bott på Rörö i 12 år och…

Så ser framtiden ut för Torslandas två centrala F-6-skolor

Noleredsskolan står, som Torslanda-Öckerötidningen skrev om i förra veckan, inför…

Bedrägeriernas svarta månad

I mitten av november hade det redan anmälts 20 000 annonsbedrägerier…

”Skärmlös” men inte fantasilös

Nu vill regeringen göra förskolan ”skärmlös”. Ett förslag som uppskattas…

Utegym ska bli klart i vår

I mars i år skrev Torslanda-Öckerötidningen att stadsmiljöförvaltningen och idrotts-…

Alla fossilfria energislag behövs

I en insändare i Torslanda-Öckerötidningen framför företrädare för Vänsterpartiet Öckerö…

Tufft finalspel i Skol-DM i futsal

Det var tufft motstånd vid måndagens finalspel i futsal DM.…

Spelleverantörer: deras roll och fördelar för onlinekasinon

Provident är ett företag som specialiserar sig på att utveckla…

Bra men med utrymme för förbättring

I veckan presenterade Christina Riksén, näringspolitisk rådgivare i Svenskt Näringsliv,…

400 bostäder på Björkö

Den fördjupade översiktsplanen utgör det fundament som kommunen använder vägledande…

Buröfärjan blir försenad

Beskedet att kommunen skulle hyra in båten Windros som ersättningsfärja…

Noleredsskolan på tur för ombyggnation

Enligt en tidigare kommunicerad tidplan  [Torslanda-Öckerötidningen 20211009] ska Nya Torslandaskolan…

Övningen som blev på liv och död

– Klart jag tänker på det som hände och pratar…

Filosofisk deckare i bohusmiljö

Torslanda-Öckerötidningens mångårige medarbetare Conny Åquist är inte bara en institution…

Nu ökar Covid-19 igen

I ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten uppmanar myndigheten framförallt de som…

Allsvenskan nästa för Björlandaexpressen

Det är en trött och lite förkyld Axel Henriksson som…

Moa värnar om de bönder som finns kvar

Moa har alltid hållit sig inom livsmedelsbranschen. – Jag gick…

Två helt olika historiska händelser

Den 18 november är det 20 år sedan den fatala…

Gun Lund prisas för sin dans

Vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges höstmöte fick Gun…

Nostalgi är Björns melodi

För många av dem som var med på 50-talet framstår…

”Det är ett fantastiskt roligt jobb”

Nu i höst spelas musikalen Wicked på Operan. Och det…