Insamling till Ukraina i full fart

Till Polen kommer just nu ett stort att antal flyktingar från krigets Ukraina. Många svenskar vill hjälpa till med förnödenheter. Torslandabon Lina Andersson-Höglund hjälper sin vän Rickard Nordqvist från Kungsbacka som befinner sig i Polen med en första leverans.

Strax efter att Rysslands invasion av Ukraina var ett faktum började Rickard Nordqvist att samla ihop förnödenheter i och omkring Kungsbacka där han bor och driver byggföretaget BN Bygg. Med anställda med kopplingar till den polska staden Chelm startade idén om insamlingen. 

Han bad också sin vän Lina Andersson-Höglund från Torslanda med hjälp om att sköta informationen om initiativet via bland annat Facebook och Instagram. Något hon satte i gång med direkt. 

Under tisdagen och onsdagen öppnade Lina även upp för möjligheten för Torslandabor att lämna saker hemma hos henne på Vitklövern som sedan fraktas till Kungsbacka och vidare till de behövande vid den polsk-ukrainska gränsen.

Sedan Lina drog i gång sidorna ”Insamling Ukraina/Rickard Nordqvist” på Facebook och ”Insamling Ukraina” på Instagram har resultaten inte låtit vänta på sig. 

Under tisdagen säger hon till Torslanda-Öckerötidningen:

– Det är otroligt många som har hört av sig, både privatpersoner och företag och idrottsföreningar, säger Lina Andersson-Höglund. 

Stort gensvar – men mer behövs
Det hade redan under tisdagsförmiddagen kommit in framför allt kläder, hygienartiklar som schampo och tandborstar, blöjor och välling till Lina i Torslanda. Men det råder fortsatt stor efterfrågan på dricksvatten, mat, hygienartiklar, filtar, förband och blöjor med mera. 

– Alldeles nyss erbjöd armerings- och betongföretaget SABB att bistå med 100 stycken så kallade bigbag-påsar. Det är sådana vi använder för att packa alla saker vi skickar ner i. Det var väldigt välbehövligt. Allt har gått så fort, men gensvaret är enormt, säger Lina Andersson-Höglund.

Under onsdagen berättar Lina Andersson-Höglund att Hemköp i Torslanda har skänkt en pall med 1 000 liter vatten och 1250 påsar jordnötter. Under tisdagskvällen kom ungefär 20 personer och lämnade saker. Under onsdagskvällen förväntade sig Lina många fler.

– Företagen, men även privatpersoner, har varit helt fantastiska, men vi behöver fler sponsorer. Det vi gör är helt ideellt och kostar oss pengar. Vi hoppas att fler kan vara med och skänka saker och stötta så länge som vårt arbete behövs, säger Lina Andersson-Höglund.

På väg till gränsen
När Torslanda-Öckerötidningen pratar med Rickard Nordqvist vid 12-tiden på tisdagen befinner han sig i Warszawas utkanter på väg ner till staden Chelm nära den ukrainska gränsen. En resa på cirka tre timmar om trafiken tillåter det.

– Det har varit så mycket administrativt att rodda i. Vi har lastat om vid omlastningscentraler utan hjälp från truckar. Just nu har jag kontakt med en kille i Chelm som ska möta upp oss. På plats finns det inga direkta lager för saker som kommer. Så det innebär lite huvudbry, säger Rickard Nordqvist. 

Allt har gått så fort, men gensvaret är enormt. 

Lina Andersson-Höglund

Den första leveransen från Kungsbacka är en lastbil med omkring 70 kubik i lasten. Ytterligare tre lastbilar förväntades sedan komma under tisdagen eller onsdagen.

– Vi har en åkare som lovat att köra så länge som vi får in saker. Det är förstås ett underbart initiativ. Jag kommer också att jobba med det här så länge det behövs, men det får inte bli övermäktigt. Vi hade verkligen behövt en speditör som hjälpte oss med planeringen, säger Rickard Nordqvist.

Behov av att låna lokaler
I Sverige samlas förnödenheter i Insamling Ukrainas regi in i Kungsbacka och i Torslanda. Rickard har även kontakt med en kvinna som bedriver en insamling i Sollebrunn.

– Vi är i behov av att låna lokaler där vi kan packa sakerna i Kungsbacka, Torslanda och Sollebrunn. I Kungsbacka gör vi det utomhus och Lina tar i dagsläget emot saker hemma hos sig. Har någon en lokal att låna ut på någon av de här platserna får de gärna kontakta oss. 

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Senaste nytt

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…