Hundratals vill se utbyggd gång- och cykelväg

Ett medborgarförslag, även kallat Göteborgsförslag, om att gång- och cykelvägen utmed Flyghamnsvägen förlängs hela vägen ner till Torslanda golfklubb, har registrerats på stadens hemsida. Redan nu har förslaget nått upp till över 200 röster vilket medför att förslaget ska beredas av berörd förvaltning.

Det är Torslandabon Karin Odkrans som har skickat in förslaget om utbyggnad av gång- och cykelväg, samt belysning, längs Flyghamnssvägens södra sträckning. Som det ser ut idag tar GC-vägen abrupt slut i höjd med avfarten in till Sandvik. 

Gående och cyklister som vill ta sig exempelvis till Torslanda golfklubb, Skeppstadsholmens havsbadskoloni, Torslanda lagun eller Torslandaviken tvingas att färdas i den smala vägrenen resten av vägen. 

– Först och främst är det trafiksäkerheten för gångtrafikanter och cyklister jag tänker på. Det är en fråga snarare om när än om en olycka inträffar. Vägens utformning gör att många bilister kör betydligt snabbare än 50 kilometer i timman på sträckan, säger Karin Odkrans.

Enligt Karin Odkrans är det brådskande att en GC-väg anläggs på den sista delen av Flyhamnsvägen för att förhindra olyckor och för att tillgodose trygghet och säkerhet för samtliga som vistas på vägen.

Många besökare året runt
I Göteborgsförslaget skriver hon att bland annat cyklister, motionärer, mopeder, cyklande barn och ungdomar, föräldrar med barnvagnar, fågelskådare, badgäster och hundägare är exempel på besökare som vistas längs vägen medan biltrafiken dundrar förbi alldeles bredvid.

– Jag märkte till exempel när jag var mammaledig att jag och en tjejkompis som också var mammaledig inte vågade gå på vägen utan fick välja en annan väg. Det finns inte en chans att man kan gå där med två barnvagnar och en vinglig fyraåring på cykel, säger Karin Odkrans.

Trafikosäkerheten längs sträckan har gjort att familjen Odkrans ibland har varit tvungna att ta bilen den korta sträckan från hemmet när de exempelvis vill bada eller hälsa på Karins svärföräldrar. Något som förstås inte känns bra ur miljösynpunkt, när de mycket hellre hade velat gå eller cykla. Inte minst eftersom de tycker att miljön egentligen är mysig att röra sig i året runt. 

Har nått upp till 200 röster
Vill man stödja förslaget är det möjligt att gå in på Göteborgs Stads hemsida och söka upp det bland Göteborgsförlagen och sedan rösta. Det är möjligt att göra fram till den 23 januari nästa år. Men redan nu har alltså förslaget nått upp till över 200 röster vilket gör att förslaget ska beredas av tjänstemän, med största sannolikhet på trafikkontoret, och senare behandlas av ansvarig politisk nämnd.

– Att det gick så fort att nå upp till 200 röster tyder väl på att det finns fler personer som ser behovet av en trafiksäker gång- och cykelväg på sträckan, konstaterar Karin Odkrans.

Mer från torslanda

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Senaste nytt

Ta kontakt med dem som glidit ur kalendern

Ännu ett år spurtar obönhörligen på upploppet. Vi är redan…

Fullt utvecklad brand i ”ödehus”

Vid sjuttontiden på lördagskvällen fick Räddningstjänst i Torslanda ett larm…

Genomförandebeslut om tvärförbindelsen antaget

När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för sammanträde den 24 november var…

”Mitt kontor fanns inte kvar”

Ett telefonsamtal kom vid 04-tiden. När det ringde mitt i…

Buda på ett pepparkakshus för att ge fler barn ett tryggt hem

För tre år sedan la Fastighetsbyrån för första gången ut…

Turistkonferens på Skärgården i advent

Göteborg&Co/Besöksservice tillsammans med nätverksorganisationen för Europas storstäder, City Destinations Alliance…

38 nya lägenheter ska byggas på Björkö

I samband med Öckerö kommunfullmäktige som hölls den 24e november…

Sveriges mest älskade sporter och de mindre kända sporterna idag

Spel som är enorma i Sverige Landets mest populära sporter…

Graffiti blir lagligt på en vägg i Öckerö kommun

Så kallade ”Legal Walls”, alltså väggar där graffiti får utföras…

Stickat helrätt när energipriser sticker i höjden

Energipriser som sticker i höjden, inflation, snökaos och en orolig…