Northvolt etablerar batterifabrik i Torslanda

Glada tillväxtrop men delat i energifrågan

Både näringslivet och politiker uppskattar etableringen av batterifabriken i Torslanda. Men meningarna går isär när det handlar om energiproduktion åt industrin.

Beskedet att Northvolt och Volvo Cars väljer Torslanda för etablering av en framtida batterifabrik uppskattas av politiker i både Göteborg och Öckerös kommuner. Och Johan Trouvé, VD för Näringslivsorganisationen Västsvenska handelskammaren stämmer in i kören av positiva tillrop och menar att batterifabriken är en av de bästa lokala nyheterna de senaste 100 åren.

 – Det här kommer inte bara skapa framtidstro utan göra Västsverige till den region med mest kompetens kring elektrifierade fordon i hela världen, säger Johan Trouvé.

Västsvenska handelskammaren är en partipolitisk oberoende näringslivsorganisation med tusentals medlemsföretag som de representerar och arbetar för i olika sammanhang. Och utvecklingen av industrierna i Torslanda är otroligt stort för organisationen.

– Att ett företag etablerar sig här och utlovar 3000 jobb – bara till den fabriken, betyder i förläggningen upp till 3 eller 4 gånger fler jobb. Det behövs underleverantörer, lunchrestauranger, städföretag bara för att nämna ytterst få ytterligare arbetstillfällen. För att inte nämna att bostadspriserna i Torslanda och säkert även Öckerö kommer gå upp eftersom efterfrågan lär öka. Fler föräldrar kan få se sina barn stanna i Göteborg i stället för att flytta till Stockholm.

Lokomotivet i Svensk Ekonomi
Johan Trouvé menar att etableringen av batterifabriken stärker Västsveriges position som lokomotivet i svensk ekonomi.

– Vi har gigantiska möjligheter för en enorm utveckling. De kommande tio åren kommer vara otroligt viktiga för vår region om vi spelar korten rätt. Det är högst sannolikt att det kommer ännu fler industrietableringar de kommande åren. De kommer ha samma krav, bra kompetens och billig hållbar el.

Samtidigt pekar Johan Trouvé på det faktum att en ökad industri uppstår i Torslanda betyder det att frågan om regional energiproduktion i området skruvas upp.

– Jag vill ha en ödmjuk inställning i frågan och vi kan inte stoppa utvecklingen. Nu heter utvecklingen elektrifiering. Och då visar det sig att Sverige har goda förutsättningar för att producera inom bland annat elbilsbranchen genom batterier. Stena Line behöver el till framtidens eldrivna färjor, raffinaderierna behöver mer el för att producera biobaserade drivmedel osv. Vi har goda förutsättningar för att producera billig hållbar el. Vi har en lång kust. Vi har kust praktiskt taget runt hela vårt land och med havsbaserad vindkraft kan vi bli en stornation inom billig elproduktion, vilket blir en stor konkurrensfördel vid etableringar i framtiden. Vi behöver billig, hållbar el och just nu behöver vi det snabbt. Kärnkraft är också ett möjligt alternativ, men då förmodligen, på längre sikt.

Vad säger politikerna?
Richard Eriksson, moderat politiker och boende i Torslanda tycker att etableringen är en fantastisk möjlighet för Torslanda och Göteborg att skapa ett centrum för utvecklandet av framtidens bilar.

– Placeringen här är ytterligare ett bevis att alliansen med moderaterna i spetsen gör skillnad och att bolag nu söker sig hit istället för härifrån. Det är viktigt både för skapandet av arbeten och något som ytterligare visar att Torslanda är att räkna med både nationellt och internationellt.

Han får medhåll i tanken att batterifabriken ger bra möjligheter för Torslanda nu och in i framtiden från Jonas Attenius, socialdemokrat och även han boende i Torslanda.

– Bygget av en sådan här fabrik betyder 3000 nya gröna industrijobb i Göteborg, med tusentals kringjobb och underleverantörer. Som Torslandabo är jag särskilt stolt över att det är just här den nya gröna tekniken för framtidens elbilar ska produceras. Klimatomställningens kärna blev, från en dag till en annan, Torslanda!

Även Öckeröpolitiker positiva
Jan Utbult, Kristdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Öckerö kommun är nöjd med placeringen.

– Vi är väldigt glada för att Northvolt väljer att etablera sig i Göteborg. Med alla de arbetstillfällen som tillförs blir etableringen  positiv för hela regionen och då även för Öckerö kommun.

Lika så Miljöpartiets Boel Lanne och Niklas Attefjord.

– Det är positivt att Volvo ställer om från fossila drivmedel till eldrift, det innebär många nya jobb som är viktiga för både Öckerö och hela Västsverige. Elektrifiering av fordon är viktig. Sen kommer det krävas betydligt mer än batteridrift för att klara klimatmålen. Till exempel behöver delar i bilar kunna återbrukas i nya och material behöver kunna återvinnas.

Elproduktion delar åsikterna
På frågan hur man bör säkra elnätet och tillgodose tillgången till el nu när Torslanda som industriområde växer ytterligare går däremot åsikterna isär på ett tydligare sätt.

Richard Eriksson (M)
– Jag anser vi bör bibehålla och bygga ut kärnkraften samtidigt som vi i rimlig takt bygger ut vind, sol och vattenkraft. Att som nu, först stänga fungerande kärnkraftverk utan att tillse att vi har el från andra källor är fel väg att gå.

Jonas Attenius (S)
– Exakt hur man ska lösa det är en pågående diskussion. Jag tror nog att vi behöver behålla den stabila baskraften – det vill säga befintlig kärnkraft – och en expansion av havsbaserade vindkraftsparker, långt från kusten, där det blåser nästan hela tiden.

Jan Utbult (KD)
– För min egen del anser jag att vi från Västsverige måste verka för att det byggs ny och modern kärnkraft som kan förse regionen med fossilfri och stabil el oavsett väder och vind. Beskedet om batterifabriken ändrar inte Öckerö kommuns ställningstagande att säga nej till havsbaserad vindkraft i vår direkta närhet.

Boel Lanne och Niklas Attefjord (MP)
– Viktigast för att säkra elförsörjningen är att det finns tillgänglig kraft i vårt närområde, eftersom fabriken kommer att byggas i närtid finns det bara ett alternativ och det är havsbaserad vindkraft. Havsbaserad vindkraft ger stabil och fossilfri elkraft, något som Northvolts VD varit tydlig med. Man skulle kunna tänka sig ytterligare landbaserade verk men dessa bör med fördel byggas på eller i anslutning till de industrier som finns.

Läs mer: Northvolt etablerar batterifabrik i Torslanda

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…