Torslanda-Öckerötidningens Conny Åquist romandebuterar med en klassisk måbradeckare i bohuslänsk miljö.
– Handlingen bygger på en smugglingsrutt som går mellan den lilla holmen Danska liljan, som ligger öster om Fotö, och norska gränsen, säger författaren.
Torslanda-Öckerötidningens mångårige medarbetare Conny Åquist är inte bara en institution för läsarna av den här tidningen. Han har även kallats Sveriges meste frilansare och är vida känd i kulturhistoriska kretsar längs hela Bohuskusten, samt som författare till en lång rad lokalhistoriska artiklar, böcker och skrifter.
Nu är Conny aktuell med sin debutroman: Tjuvfiskar’n – På spaning efter den (hummer)tina som flyttats. Och naturligtvis utspelar den sig i författarens älskade Bohuslän.
Tjuvfiskar’n är en humoristisk deckare baserad på verkliga händelser från Kungshamn med omnejd.
– Jag har i många år samlat på händelser som jag hört eller varit med om. Tjuvfiskaren har exempelvis funnits, men här är det tre verkliga personer som jag kokat ihop till en enda. Men även om en hel del har hänt är dödsfallen och smugglingen till största delen bara hittepå, säger Conny Åquist.
I baksidestexten står det att boken är ”något så unikt som en moralfilosofisk måbraskröna, pepprad med spänning och saltad med en nypa samhällskritik”. Vilken typ av samhällskritik innehåller boken?
– Framför allt frågan om sjukvård och hur vi tar hand, eller rättare sagt inte tar hand om, ”dessa våra minsta bröder”. I undersökning efter undersökning visar det sig att sjukvårdsfrågan är ständigt i topp när valmanskåren blir tillfrågad men politikerna tar inte till sig detta.
Ryktet gör gällande att karaktären Lars Hansson, till yrket fotograf och privatspanare, har några stråk av verklighetens Conny Åquist i sig. Hur mycket av dig själv finns i Lars Hansson, och finns det några avgörande skillnader mellan er?
– En mindre del har jag kopierat rakt av. Speciellt gäller den medelålders mannens funderingar om liv och död. Den stora skillnaden är att Lars kan spela olika instrument, instrument som jag bara fuskade med lite i ungdomsåren. Kärlekshistorien med Britta är helt påhittad men finns med för att ta upp frågan om att välja rätt i livet.
Boken startade med berättelser som du skrev för högläsning på lokala fester. Hur gick det till när de utvecklades till en hel roman?
– Ja, det blev ett kapitel här och ett kapitel där som inte inbördes hängde ihop. Ofta skrev jag in kompisarna i boken, vilket gjorde det lite kul för dem när jag läste upp texterna. Sedan strukturerade jag upp de olika avsnitten och skrev texterna däremellan för att knyta ihop allt.
Boken är full av dialektala ord och uttryck från Bohuslän. Varför var det viktigt för dig att bevara det äldre lokala språkbruket för kommande generationer?
– Allt går så fort, så förtvivlans fort. När jag var liten hade vi en massa lokala ord och uttryck som nu är mer eller mindre borta, rent av glömda. I stort sett är det bara betoningen som är kvar.
Är det någon del av romanen som utspelar sig i Öckerö kommun eller Torslanda?
– Handlingen bygger på en smugglingsrutt som går mellan den lilla holmen Danska liljan, som ligger öster om Fotö, och norska gränsen. Smugglarbåten ligger i Björlanda kile och Torslanda-Öckerötidningen finns också med på ett hörn.
Du är en erfaren skribent både vad beträffar journalistik och facklitteratur. Vad var de största utmaningarna med att skriva en skönlitterär deckare?
– Egentligen tiden. När jag skrev min första bok hade jag tjänstledigt och gjorde allt på en gång. Nu utförde jag arbetet på fritiden och det blev lite hattigt. Men att få hitta på är väldigt roligt.
För den som vill träffa författaren och kanske få ett exemplar signerat finns möjligheten nu på lördag då Conny Åquist är en av författarna som gästar den tredje upplagan av Torslanda bokmässa på Vingen.