Redan som liten bebis var Pernilla Swedberg Strandell på teatern bland skådespelande med pappa Bo Swedberg som var regisör och mamma Brit som var journalist och tecknare.
– Första gången jag var med på teatern var jag 6 månader.
Nu i höst spelas musikalen Wicked på Operan. Och det är långt ifrån alla som tänker på vilket jobb som ligger bakom artisternas kläder, smink och håruppsättningar.
En av dem som jobbar bakom scenen är Pernilla Swedberg Strandell som är maskör och perukmakare.
Pernilla är gift med operasångaren Thorild Strandell som hon har fyra pojkar med. Pernilla är uppvuxen i Hovås och träffade maken Thorild på Stora Teatern i Göteborg.
Att hon hamnade inom teatern kan hon tacka sina föräldrar för även om hon först inte tänkt arbeta inom teater eller stå på scen.
– Min pappa var skådespelare och regissör och när jag var runt 18 år blev han rektor på statens scenskola här i Göteborg. Mamma var balettrecensent på GT och gick i princip på alla danspremiärer på Storan. Hon tecknade även dans och teater som fångades just i ögonblicket.
– Jag var bara sex månader första gången jag var med på teatern och är uppvuxen med det. Men jag var inte intresserad av att stå på scen, det hade jag provat i skolan. Jag kände en stor press på mig eftersom pappa var skådespelare.
Som 16-åring arbetade Pernilla på Åhlens husgeråd samt sminkavdelningen på loven.
– Jag kommer ihåg en julafton när det kom in en kund som inte visste hur hon skulle sminka sig.
Pernilla plockade då fram lite tester och sminkade kunden.
– Jag tyckte det var roligt att ändra och förstärka en människa. Det var starten på något vis.
Tack vare kontakter fick Pernilla senare chansen att börja som lärling på Stadsteatern. Vid ett tillfälle behövdes det extra personal och Pernilla fick ta hand om statisterna. Där blev hon kvar några år.
– Sedan hade jag en egen produktion tillsammans med regissören Annika Silkeberg där Åsa-Lena Hjelm och Bengt Bauler var skådespelare i en Gardellpjäs som hette Lena och Percy.
Samtidigt som hon arbetade med Lena och Percy blev hon tillfrågad om hon kunde hoppa in och hjälpa till på Stora teaterns lilla scen Cosmorama då en maskör plötsligt hoppat av. Micha Weidner som var chef på mask- och perukavdelningen på Stora Teatern bad Pernilla hoppa in och hjälpa. Tack vare att hon var positiv, arbetsam och var där nästan dygnet runt fick hon frågan om hon ville lära sig att göra peruker. Så blev det och efter ett år fick hon erbjudande om en fast anställning.
Pernilla var kvar på Stora Teatern tills de flyttade till Operan 1994 där hon fortfarande arbetar.
– Vi hade en stor invigning den 1 oktober 1994 och jag jobbade den kvällen, men inte nästa dag den 2 oktober för då åkte jag till BB och vi fick vi vårt andra barn.
– Jag stormtrivs. Det är ett fantastiskt roligt jobb och jag har fantastiska kollegor.
Hon friserar och sminkar alla sina artister som hon har hand om. Hon samarbetar bland annat med kostymtecknare för att få till alla karaktärers smink och hår.
– Det är ett samspel.
Ibland är Pernilla produktionsansvarig och delegerar kollegor.
– Jag vill ändå att alla ska vara med och prata med kostymtecknarna och få sina karaktärer från henne.
– Vi har otroligt duktiga människor som jobbar på Operan. David Radok är en av de bästa regissörer jag jobbat med, han är otrolig, men arbetar tyvärr inte här längre.
När de gjorde Makropulos gjorde hon en peruk i skumgummi.
– Då fick jag vara med på scen och byta peruker, precis det jag brukar göra bakom scen.
Pernilla har jobbat med David Radok i många produktioner och alla har varit otroliga. Hon arbetade även nyligen med dansföreställningen Hammer av Alexander Ekman.
– Det är världsklass på dansarna, de är otroliga och det är alltid lika spännande att gå på de här dansföreställningarna. Man blir överraskad varenda gång man ser dem på scen. Just i denna dansproduktion Hammar hade vi dessutom cirka 25 peruker och det var riktigt häftigt.
Ensemblen sminkar sig oftast själva så mycket de kan men ibland kan de behöva lite hjälp. Pernillas uppgift är att skapa karaktärer vilket innebär håruppsättningar, peruker och sminkningar av olika slag.
Två timmar innan föreställningen börjar kommer den första artisten. Pernilla börjar med att rulla håret om det ska vara peruk och efter det börjar hon sminka. Sen kommer alla en efter en på sina tilldelade tider. Pernilla följer sina artister under hela föreställningen för att hjälpa till att byta peruker, sminka om det som behövs under handlingens gång.
Beroende på hur mycket perukbyten och sminkning aktörerna behöver har hon ofta flera artister att ta hand om.
Sextio peruker skulle vara klara till höstens musikal – Wicked – som hade premiär i september i år.
Pernilla höll på med Vera Veljovics svarta peruk strax innan semestern. Vera spelar Madame Morrible som är rektor på Shiz Universitet. Peruken är svart med några vita slingor. Pernilla hoppas den håller hela säsongen så det gäller att ta väl hand om den.
När hon gjorde peruken knöt hon med hjälp av en mycket tunn ”virknål” som kallas tambureringsnål, två strån i taget tills den var färdig. Hon berättar att förr satt man en vecka och gjorde en peruk.
– Men nu gör man inte det på grund av arbetsskador. Nu växlar vi emellan olika arbetsuppgifter under dagen. Det tar ungefär femtio timmar att göra en peruk beroende på hur välgjord den är.
När hon gjorde Madame Morribles peruk såg Pernilla fram emot att föreställningarna skulle börja.
– Det kommer att bli jättestort och det är massa byten, mycket färg, mycket peruker. Så jag tror det kommer att bli jättehäftigt.