Chocken för Vingen – kommunalt stöd dras in

Det råder hårda sparbeting i Göteborgs Stad, inte minst inom kultursektorn. I Torslanda har Kulturhuset Vingen fått sitt ekonomiska stöd som omfattade 360 000 kronor om året indraget. Något som kommer få stora konsekvenser för kulturutbudet.
– Vingen är det enda huset för kultur och möten i stadsdel med 25 000 invånare, säger Helena Dahlgren, verksamhetsansvarig på Vingen.

Sedan Kulturhuset Vingen slog upp sina portar har man haft ett visst ekonomiskt stöd av Göteborgs Stad. Sedan flera år tillbaka en stor del av stödet som finansierar kulturell verksamhet varit utformad i en överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) mellan Folketshusföreningen Vingen och socialförvaltningen.

I januari i år kom chockbeskedet att det inte blir någon förlängning av partnerskapet.

Konsekvenser för verksamheten

– Känslan var väl att det är helt sanslöst. Jag har inte riktigt kunnat samla tankarna kring vilka konsekvenser det kommer att få. Men hur ska vi kunna upprätthålla den verksamhet vi under åren har byggt upp med teater, föreningsverksamhet, lovaktiviteter, konsthall och konserter? säger Helena Dahlgren.

Vingen är ett medborgar- och föreningsägt kulturhus. Föreningar som exempelvis PRO, hyr lokaler till kraftigt rabatterade priser. Något som nu blir betydligt svårare att efterleva menar Helena Dahlgren. 

I överenskommelsen om idéburet offentligt partnerskap mellan Vingen och Socialförvaltningen Hisingen som gällde under 2022 (och även har gällt i flera år innan dess) står bland annat att partnerskapet ska ge invånarna i stadsdelen goda förutsättningar för mänskliga möten, kultur och mångfald. Som syfte med partnerskapet anges också att möjliggöra ett kulturhus med stort och kvalitativt innehåll för unga på Hisingen.

Ett övergripande mål var också att kulturaktiviteterna på Vingen skulle bidra till ökade möten mellan invånarna på Hisingen. 

Har ni fått någon förklaring till det indragna partnerskapet och stödet från Socialtjänsten Hisingen?

Nej, ingenting. Men vi har med hjälp av riksorganisationen Folkets hus och parker fått till ett möte med politiker i staden i april, säger Helena Dahlgren

”Förvaltningarna måste dela ansvaret”

Karita Saapunki Björk är avdelningschef med ansvar för välfärd och fritid på Socialförvaltningen Hisingen. Hon poängterar att Kulturhuset Vingen gör ett bra och viktigt arbete, men menar att omfattningen av IOP-samarbetet inte ligger ensamt under Socialförvaltningen Hisingen. Överenskommelsen var något som fackförvaltningen fick överta från SDF Västra Hisingen när stadsdelsförvaltningarna avvecklades till förmån för en rad fackförvaltningar i januari 2020.

– Vi stöttar gärna Vingen för olika aktiviteter som de arrangerar men inte i den omfattningen som det har varit innan, säger Karita Saapunki Björk.

Hon menar att Socialtjänsten Hisingen inte kan vara ensamma intressenter gentemot föreningar på Hisingen såsom exempelvis Kulturhuset Vingen. Enligt Saapunki Björk har även exempelvis Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen och inte minst kulturförvaltningen ett stort ansvar att bevilja stöd till de olika kulturverksamheterna i staden.

För många invånare som nyttjar Vingen kanske det inte är relevant vilken kommunal förvaltning som stödjer vad och kulturförvaltningen har ju även de gått ut med stora sparbeting. Är det rimligt att unga och äldre i stadsdel med 25 000 invånare inte har något hus för möten och kultur i sin stadsdel utan måste ta sig hela vägen in till centrala staden, på grund av ett beslut ni tagit?

Jag har förståelse för att invånare inte bryr sig om vem som finansierar vad. Men ur ett förvaltningsperspektiv har alla de nya förvaltningarna ett visst ansvar mot invånarna inom sitt specifika verksamhetsansvar, efter att stadsdelsnämnderna styckades upp. När det gäller ungdomarna i Torslanda finns ju exempelvis mötesplatsen Runt hörnet just i Vingen-huset, säger Karita Saapunki Björk. 

Genomför nödvändig renovering

Förutom alla olika aktiviteter och uthyrningen av lokaler prövas kulturhuset av höga driftkostnader för fastigheten, inte minst elpriset. I höstas gick dessutom bioprojektorn sönder och var tvungen att ersättas.

– Sedan är det stort slitage på lokalerna. Just nu håller via på att måla om i Måsen, den största lokalen. Det var verkligen nödvändigt, säger Helena Dahlgren.

Hon fortsätter:

– Intäkterna vi tjänar på våra hyresgäster täcker personal, el och värme, inget mer. Mycket av den verksamhet vi bedriver ger ingen som helst vinst, tvärtom. Sedan tillkommer städ, underhåll och service.

Läs mer: Indraget kulturstöd omöjliggör Torslandafestivalen

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från torslanda

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Senaste nytt

När hjärtat hittat hem

För några veckor sedan fick ett klipp stor spridning på…

Passagerarfärjan Polstjernan driver utanför Björkö – motorhaveri

Vid lunchtid råkade passagerarfärjan Polstjernan ut för motorhaveri när den…

Extra polisbevakning efter mopedrån

I veckan meddelande Hisingspolisen att det skett en ökning av…

Så mycket fick grannen för sin bostad

Torslanda Södra Fyrljusvägen 32 19 500 000 Klippfyrsvägen 9A 19…

Gapet mellan grannar växer

En rapport från Svensk Fastighetsförmedling, som baseras på en undersökning…

Höstfest på Björlandaskolan

I förra veckan bjöd Björlandaskolans föräldraförening (B-FF) tillsammans med Björlandaskolan…

Second hand – populärare än någonsin

Båda butikerna sysslar med win-win åt alla håll. Klåva second…

Budget för 2024 klubbad i Öckerö kommun

Förra veckan klubbade kommunfullmäktige i Öckerö kommun budget för år…

Kittys dotter hade änglavakt vid kollision med elscooter

Sköterskan Kitty Södersten stod mitt i en operation när telefonen…

TIK vände och vann i Torslandaderbyt

I våras vann Torslanda IK sitt hemmaderby mot Björlandarivalen IK…

Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår

2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den…

Tävling i fårvallning

Tretton minuter hade hundarna på sig att valla fyra får…

Vatten, vatten… bara vanligt vatten

Vi som växte upp i 50- och 60-talets Sverige minns…

Gym och padel under samma tak

Amir driver flera gym, bland annat i Lerum och Nossebro,…

Indiras konst utforskar balansen i livet

Indira Sundberg från Lilleby beskriver sig som ”engineer by day,…

Företagsfrukost om elektrifieringen

Den stora frågan (fritt efter Gustaf Fröding) ”En en elbil…

Malin målar på deltid

Malin Årsbog kommer att vara en av de 45 konstnärer…

William Asker lever på hoppet

Finnkampen är just över när vi får en pratstund med…

Blev utan VM-medalj men är ändå nöjd

 Elise Strauss åkte med det svenska laget till VM i…

Tumlehedsföretag prisat på Hantverkargalan

På Hantverkargalan som arrangeras av Do Runner utses årets bästa…