Flera klagomål som rör hur A-traktorer framförs i Torslanda med omnejd har sedan en tid tillbaka inkommit till polisen. Det har föranlett att Polisen på Hisingen nu har skickat ut ett brev till samtliga fordonsägare av A-traktorer i Torslanda, Säve och Öckerö kommun, som en allmän påminnelse om hur lagstiftningen kring fordonen ser ut.
I Torslanda finns i dagsläget 55 registrerade A-traktorer, i Öckerö 17 stycken och i Säve ytterligare 19.
Högsta tillåtna hastighet för en A-traktor är 30 kilometer i timmen. Allmänhet och polis har i Torslanda noterat att flera sådana fordon framförts i runt 100 kilometer i timmen i området.
– Framgent kan det komma att bli riktade kontroller mot den här typen av fordon då vi av erfarenhet vet att flera A-traktorer i åtminstone Torslanda kör fortare än tillåten hastighet, säger kommunpolis Daniel Johnsson.
”Kör vårdslöst”
Men de klagomål som kommit in till polisen handlar inte bara om A-traktorer som kör långt fortare än tillåtet. Enligt Daniel Johnsson innehåller klagomålen utsagor om att A-traktorerna framförs vårdslöst inte bara ur hastighetssynpunkt, är trimmade, inte är reglementsenliga samt transporterar för många individer under färd. Även Västtrafik har hört av sig till polisen med anledning av att ungdomar gjort en sport av att sladda runt samt köra på förbjudet område, till exempel vid Amhults resecentrum.
Det är den som står som registrerad ägare till en A-traktor som ansvarar för att fordonet är i föreskrivet skick. Den registrerade ägare ansvarar även för på vilket sätt fordonet brukas.
I det brev som Polisen på Hisingen skickat ut till registrerade ägare av A-traktorer i området skriver man:
”Många av A-traktorerna står skrivna på den ena föräldern men brukas av en son eller dotter i familjen. Den som framför fordonet måste inneha ett mopedkörkort/AM-körkort och vara minst 15 år. Om A-traktorn är manipulerad och går i mer än den tillåtna hastigheten 30 km/h så är det den person som står som ägare av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning, medan föraren som endast har AM-behörighet blir misstänkt för olovlig körning.”
Dödsolycka på Öland
Syftet med brevet är enligt Daniel Johnsson är att vårdnadshavare tar ett samtal med sina A-traktorkörande ungdomar. Det är vårdnadshavarna som bär det yttersta ansvaret för sina ungdomar. Framförallt vill Polisen inte att man hamnar i en situation likt den på Öland nyligen, där en ungdom som framförde en A-traktor miste livet i en tragisk olycka.