Utanför Torslanda och kring Öckerö kommun finns ett antal ålgräsodlingar. Under senare tid har Göteborgs Hamn AB fått ålgräsodlingarna att växa och föröka sig. Med de goda resultaten hoppas nu Göteborgs Hamn kunna skala upp projekten ytterligare.
Ålgräsängar kan beskrivas som fiskarnas barnkammare. De fungerar som skydd och lekplats för flera fiskarter, samtidigt som de bidrar till att förbättra vattenkvaliteten och skyddar stränder mot erosion.
I vårt närområde finns ett antal ålgräsplanteringar. De är belägna vid Tummen, söder om Tumlehedsbadet och vid nordöstra Björkö. Sedan tidigare finns även så kallade donatorsängar vid södra Hönö respektive Trollvik.
– Vi ser i dagsläget en bra tillväxt vid framförallt Tummen, och potentiellt kan vi plantera ytterligare något område där. Vi prövar oss fram och ser var vi får bäst tillväxt, och generellt så letar vi då platser så nära hamnen och Göteborg som möjligt. Samtidigt är det svårt att hitta bra platser med rätt förutsättningar, så vi vet ännu inte var eventuella nya lokaler för planteringar kommer att vara belägna, säger Edvard Molitor, hållbarhetschef på Göteborgs Hamn AB.
Flera av de planteringarna som gjordes 2019, i synnerhet planteringen vid Tummen, har fungerat bättre än de som gjordes tidigare, bland annat under 2018. Exakt varför vet man inte.
– Det finns ingen exakt vetenskap kring hur man återplanterar ålgräs, så vi har fått prova oss fram under flera års tid. Därför är vi såklart väldigt glada över att ha kommit så här långt. Inte minst är det roligt att kunna bidra med kunskap på det här området där det råder brister på kunskap, säger Edvard Molitor.
Enligt Edvard Molitor är det flera faktorer i planeringsmetodiken som förändrats genom projektets gång som nu ger gott resultat.
– Vi har experimenterat med olika planetringsdjup, täthet och storlek på planteringarna. Ålgräset skyddar varandra och ju större planteringarna är desto mindre är risken att planteringarna förstörs av yttre faktorer som strömmar, makroalger eller fritidsbåtar.
Än så länge har totalt 4 300 kvadratmeter ålgräsängar planterats, men nu är det tänkt att projektet ska skalas upp ytterligare. Det innebär utmaningar – både när det gäller att hitta lämpliga platser för större planteringar och inte minst själva logistiken kring planterandet.
– Varje enskild ålgräsplanta planteras för hand av dykare, vilket gör att det är väldigt tidskrävande. Ju mer vi skalar upp projektet, desto fler dykare kommer vi att behöva, så vi letar olika lösningar tillsammans med våra experter, säger Edvard Molitor.
Planteringen av ålgräsängar görs i samband med uppförandet av en ny hamnterminal i Göteborgs hamn. I tillståndet för byggnationen är Göteborgs Hamn AB ålagt att tillskapa 1,7 hektar ålgräsängar som kompensation för det ålgräs som försvinner i samband med byggnationen, Kompensationen görs enligt en plan som hamnbolaget lagt upp i samråd med Länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten.