Funktionell fitness

Elvira tog hem VM-guldet

I somras tog Torslanda-tjejen Elvira Ek SM-Guld i ungdomsklassen i funktionell fitness och kvalade därmed in till VM i Mexico i december. Väl i Mexiko kämpade hon till sig ett VM-Guld. Nu är siktet inställt på att ta VM-Guld i seniorklassen.

Grattis! Hur känns det efter vinsten? 

– Det känns väldigt roligt och jag känner mig tacksam att jag kunde kamma hem ett guld trots en, ja jag får nog kalla det mardrömsuppladdning. Jag var sjuk två veckor innan jag skulle åka. Jag blev frisk, kom tillbaka till jobb och träning innan jag åkte på något nytt två dagar innan avfärd. Det var en hel del stress, frustation och tårar att åka till ett VM på andra sidan jorden och inte ens veta om jag kommer kunna medverka. När utfallet blev som det blev försökte jag säga till mig själv att jag är glad om jag ”bara” får medverka. Men jag ska vara ärlig och säga att det var svårt. Jag ville prestera, jag ville visa det jag jobbat hårt för och jag ville samtidigt göra det genom att ha kul och njuta. Inte för någon annan, utan för mig själv. Inget blev enligt plan men det behövde inte vara avgörande, det försökte jag intala mig själv. I efterhand är jag väldigt stolt över mig själv att jag lyckades ladda om efter varje test, ha ett leende på läpparna i det stora hela och ta hem det. Jag gjorde det jag kunde, men det jag hade där och då, att det räckte för ett guld, känns dessutom ljust för framtiden.

Hur mycket har du tränat innan? 

– Jag har jobbat hårt för det här och hade året 2022 en VM-vinst i 19-20 klassen som mål. Så hela året låg fokuset på att träna inför VM i Mexiko. Jag har inte tränat speciellt mer än vad jag gjort innan, inte om man ser i antal timmar. Senaste månaderna låg fokuset mer på övningar som jag behövde lägga lite extra fokus på. Förutom sista månaden som bestod av sjukdom.

Vad för grenar tävlade du i och hur många deltävlingar var det? 

– I funktionell fitness är tävlingen upplagd att under en helg, fredag till söndag, utföra 6 olika tester som testar 6 lika förmågor. Allt för att kora den mest allsidiga atleten. Kondition, styrka, skill, kroppsvikt, mixat och power. Ordningen brukar vara som jag nämnde med två stycken per dag, men på grund av praktiska själ med simning i endurance-testet så startade helgen med skill och kroppsvikt.

Vilket var jobbigast/lättast/roligast?

– Hela känslan under första dagen var tuff, men resultatmässigt gick det bra och jag placerade mig på en delad första plats på test 1 och en delad andra plats på test 2. Men jag mådde inte bra här. När jag tränar så mycket som jag gör känner jag min kropp väldigt bra och märker när saker inte står rätt till. Efter test 2 fick jag väldigt svårt att andas. I efterhand tror jag det var en kombination med att jag hade pushat en kropp som inte svarar och en oro/frustation av att detta kanske var det sista event för detta VM.

Lättaste testet, hmm alla var tuffa. Men kanske styrketestet för min del då det inte drog upp allt för mycket flås samt var över fort.

Roligaste tycker jag endurance-testet. Häftig upplevelse med att få simma i bassäng då det var första gången för mig. Lärorikt och ett test som kändes bättre än väntat.

Fick ni poäng för varje del?

– Ja precis, man fick poäng för varje del. 100 poäng för första plats, därefter skiljde det cirka 6 poäng mellan placeringarna. Med tanke på mina jämna placeringar hela tiden högt upp i fältet fick jag till slut högst poäng. Efter femte testet och inför sista visste jag i princip att jag hade guldet. Det som skulle behöva ske för att jag inte skulle ha det var att jag skulle komma sista i detta testet samt att Amerikanen skulle behöva vinna. Sista eventet ”power” är ofta ett bra test för mig där jag vet att jag brukar placera mig högt. Detta testat har en timecap på 3 minuter. Det vill säga det handlar om en sprint.

Hur många poäng fick du i jämförelse med tvåan och trean?

– Jag fick totalt 576 poäng, tvåan 554 poäng och trean 550 poäng.

Hur många var ni i din klass som tävlade?

– Vi var sex stycken i min klass som hade kvalat sig in till detta världsmästerskap. Fem stycken som deltog.

Hur var det att komma till Mexiko?

– Det var en lång och jobbig resa dit så det var väldigt skönt att få komma fram. Men från söndagen då vi anlände till fredagen jag skulle tävla låg jag däckad på ett hotellrum. Planen var att komma dit, vänja mig med värmen, träna lite tester och få njuta lite av hela upplevelsen innan det var dags. Tyvärr blev det inte så. Jag tror därmed att jag inte kan ge Mexiko ett rättvist bedömande. Jag är tacksam att jag hade Alva, min flickvän och pappa med mig som hjälpte, stöttade och hela tiden var positiva till att det kommer bli bra. Det blir inte alltid som man tänkt sig men det kan bli bra ändå. På söndagen när guldet var mitt firades det med härliga människor. Det blev ett fint avslut på resan.

Hur ser framtiden ut?

– Att träna och tävla i crossfit är det jag vill göra många år till. Vilka tävlingar jag kommer ställa upp i närmsta säsongen är än ovisst. Men jag har ett mål att kvala in i seniorklassen i VM som går av stapeln i år i Norge.

 

Läs mer : Elvira förverkligar sina drömmar

Mer från torslanda

Anna gör lärarpraktik i Kenya

Anna Holmqvist från Torslanda läser på lärarprogrammet vid Göteborgs Universitet.…

Volvo återkallar tusentals bilar efter bromsfel

I veckan rapporterade sajten Carup.se att Volvo Cars tvingas återkalla…

Sidor tog brons på JSM i skidskytte

 Sverige har en lång tradition att falla tillbaka på av…

Säker vinst för damerna efter trög start

Matchen startade trögt för hemmalaget, som saknade skärpan. Matchen var…

Senaste nytt

Anna gör lärarpraktik i Kenya

Anna Holmqvist från Torslanda läser på lärarprogrammet vid Göteborgs Universitet.…

Ny butik på Björkö med hemtrevlig känsla

Marie och hennes man Erik kom till Björkö för ett…

Ombyggnationer påverkar trafiken till färjan

Från den 1 februari och fram till maj kan det…

Volvo återkallar tusentals bilar efter bromsfel

I veckan rapporterade sajten Carup.se att Volvo Cars tvingas återkalla…

Registreringslag välkomnas av katthjälparna

Från och med 2023 måste katter id-märkas och registreras hos…

Säg ja till havsbaserad vindkraft

I artikeln Vindkraftsparker en förutsättning för batterifabriken i Torslanda framför…

Sidor tog brons på JSM i skidskytte

 Sverige har en lång tradition att falla tillbaka på av…

Vi får aldrig glömma förintelsens offer

Idag den 27 januari är Förintelsens minnesdag. Datumet 27 januari…

Jazzkatten från Kalvsund

Lägenheten i Bö är varm och hemtrevlig. I ett hörn…

Säker vinst för damerna efter trög start

Matchen startade trögt för hemmalaget, som saknade skärpan. Matchen var…

”En höna av en fjäder”

När Torslanda-Öckerötidningen når Daniel Johnsson under onsdagsförmiddagen säger han: –…

Ishuset, symbolen för Björkö, omskapas

Tiderna förändras. Det som var modernt igår är omodernt idag.…

Många öbors gymnastiklärare

Werner kommer från staden Linz/D vid Donau i norra Österrike.…

Årets Möjlighetsskapare 2022

Förra året skrev vi en artikel om Fiskeboa, som var…

Miranda gjorde slag i saken och anordnade egen konsert

– Jag tycker att det hade behövts fler konserter och…