Tre öbor dömda för cannabisodling

Vid husrannsakan på en adress i Öckerö kommun förra våren hittade polisen nästan 6 kilo cannabis och mängder med utrustning för att odla desto mer. Samtidigt kunde polisen hitta meddelanden i telefoner som tydde på försäljning, kontanter samt diverse betalningar i Swish till en av de tre boende på adressen. Han tog på sig brotten, men nu döms alla tre.

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en intensiv doft av cannabis. Då befann sig tre personer i huset. En äldre och två yngre. Alla tre skrivna på adressen. Allt eftersom husrannsakan fortsatte upptäckte polisen fler och fler platser där cannabis förvarats och hanterats. 

I domen från Göteborgs tingsrätt framkommer det att det fanns totalt 5,7 kilo cannabis i bostaden, både förpackat i lufttäta glasburkar och som växtdelar nedklippta i påsar samt i form av cannabisharts. På vinden påträffades 48 stycken växande plantor som inte skördats än och i källaren ett 70-tal nyligen skördade krukor. Där fanns dessutom fläktar, odlingslampor med timers samt utrusning för att bearbeta cannabisplantan. 

Utöver cannabis upptäckte polisen att det fanns både 30 gram amfetamin och ytterligare ett femtontal narkotikaklassade piller i bostaden. Inomhus hade en del av cannabisen förvarats inuti ett vapenskåp där fingeravtryck säkrades från två av de yngre männen på glasburkar. På tomten fanns ett förråd där cannabisväxter hittades, där det fanns DNA från samma två män. Dessutom upptäcktes en plånbok med 21 000 kr i kontanter.

Av de tre männen tog den ena av de yngre på sig ansvaret och erkände att en del av odlingen tillhörde honom, men menade att det var för eget bruk. Han hävdar dessutom att de tomma krukorna använts till att odla kryddor och inte cannabis.

För vindsodlingen hävdade den andre yngre mannen sin oskuld, men erkände att en del av den lösa cannabisen som hittades i bostaden tillhörde honom. Den tredje, och äldsta mannen, förnekade brott och menar att han inte hade något med det hela att göra. I stället har han, enligt uppgifter han lämnat till polisen som redovisas i domen, varit ute och tältat och fiskat och knappt varit hemma. Allt för att ”slippa se eländet med allt skrot hemma i huset. Han har också druckit väldigt mycket öl”.

Utbetalningar och meddelanden talar emot

Dock visar Swishbetalningar och meddelanden i männens mobiltelefoner en annan bild än den som målas upp. Den ena av de yngre mannen som erkände att en del av odlingen tillhörde honom har flertalet konversationer i sin telefon på bland annat Snapchat och Facebook som enligt domen ”inte kan tolkas på annat sätt än att innehavaren av telefonen sysslar med försäljning och marknadsföring av såväl cannabis som annan narkotika”. 

Mannen själv hävdar att det handlat om att lura missbrukare genom att sälja kryddorna han skall ha odlat i källaren. Men oförklarliga kontoöverföringar och överföringar via Swish i jämna valörer från flertalet olika personer talar emot hans berättelse. Han döms därför till Grovt narkotikabrott och 2 år och 2 månader i fängelse.

Den andra av de yngre männen, vars DNA och fingeravtryck hittades på mycket av utrusningen döms till 2 års fängelse för grovt narkotikabrott. Den äldre mannen, som hävdat sin oskuld, döms till narkotikabrott och 1 år och 6 månader i fängelse, detta då tingsrätten bedömer han som medveten om att det pågick odling och försäljning av cannabis i hans bostad.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Senaste nytt

Björkö kan få 400 nya bostäder till år 2040

Med sina knappa 1500 invånare är Björkö en udda fågel…

Om bostadsbristen Del II

Att Göteborg växer så det knakar kan inte ha undgått…

Campingen i Lilleby byter ägare och blir First Camp

Göteborgs Camping, eller Lilleby camping i folkmun, har 80 fullrustade…

Hemmavinst för Torslanda IK i derbyt mot Zenith

Matchen inleddes avvaktande från bägge håll. TIK skaffade sig ett…

Spara vatten i helgen

Göteborgs kommun kommer under helgen (26-28 maj) att koppla in…

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Invigning av nya lokaler för Närhälsan Torslanda Rehabmottagning

Närhälsan Torslanda rehabmottagning invigdes av enhetschef och leg. fysioterapeut Jannis…

Spaden i marken för hyresrätter på Björkö

Björkdungen ska vid färdigställandet utgöras av 39 nya hyresrätter. Lägenheterna…

Tio år av livsviktigt givande

I maj 2013 byttes den gamla blodbussen ut mot en…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Alice älskar diplomboxning

Alice går på Torslandaskolan i årskurs 7. Hon  lägger all…

Nyanlända lotsas in i Öckerö kommun

Redan 2016 startades föreningen ÖS! (Öckerö samverkan integration) för att…

Berörande mästerverk fick folkets hyllning

 Förutom öarnas egna körsångare hade körer från många andra platser…

Blå himmel blues

För varje år som går så förstår jag det lite…