Förra helgen höll Folkuniversitetet och Ten Island Seafarm en slutsåld föreläsning på temat ”Från Hav till tallrik”. Tången verkar vara på allas läppar. Ett superfood fullspäckat med nyttigheter, menar föresläsarna och tångbönderna Cassandra Köbbel och Anna Wångmar.
Sockertången är framtidens mat, berättar Anna Wångmar och Cassandra Köbbel från Ten Island Seafarm. Ett superfood fullspäckat med nyttigheter. Och att odla tång är något som redan görs på global nivå i stor utsträckning. Men en odling för den privata marknaden, framförallt i Sverige, det är relativt nytt. Dessutom är processen inte helt enkel. Det krävs både ett stort engagemang och en hel del pappersarbete för att få myndigheterna på sin sida.
– Vi brukar säga det att den som odlar tång måste klara av att vara ute i ganska kargt väder på de tuffaste vintermånaderna, berättar Cassandra under föreläsningen.
Idag finns det flera aktörer längst Västkusten som kommersiellt odlar tång, men det var Ten Island Seafarm som blev först med att sälja på fiskauktionen i Göteborg. Odlingen sker framförallt mellan oktober, över vintermånaderna och skördas under våren fram till april. Tången som är en perenn, alltså flerårig, växt smakar som bäst när den är i sitt tidiga stadie likt landväxande primörer.
Inför den kommande odlingsäsongen har Anna och Cassandra två odlingstillstånd för vattenbruk utanför Burö respektive Hälsö på 3000 kvadratmeter vardera och skördandet görs genom att paddla ut med SUP och skörda varje tånglina för hand. Platserna ses som testodling och ger ännu inte en skörd att leva gott på.
– Ten Island Seafarm är vårt miljöprojekt, vi har andra arbeten vid sidan av.
För Ten Island Seafarm började resan till där de är idag med att de båda, helt separat, hörde av sig till kommunen som parade ihop dem med varandra. Och vips var de i gång med sin odling av sockertång.
– Efterfrågan på näringsrika växtbaserade livsmedel växer och i FN:s hållbarhetsagenda uppmärksammas tång som en marin resurs som är både näringsrik och snabbväxande. Dessutom har havet som odlingsyta en enormt stor potential.
Slutsåld föreläsning
Lördagen den 13 november hade så ett 40-tal deltagare samlats för att gå på föreläsning i kompetenshuset. På scen stod Cassandra och Anna.
– Det här var vår första tångutbildning. Det var väldigt roligt, när man får möjlighet att summera så inser man att vi har lärt oss otroligt mycket på kort tid. Det är roligt att så många är nyfikna på den svenska tången, berättar de.
Initiativet till föreläsningen kom efter att Petra Andreen, utbildningsledare på Folkuniversitetet, sträckt ut en hand till Ten Island Seafarm för att få till en föreläsning med just fokus på tång. Och hon ser gärna att det blir fler i framtiden.
– Tång har länge varit ett efterfrågat föreläsningsämne för oss. Så vi är jätteglada att det nu blev av. Som jag förstod det bjuder även kompetenshuset på hyran för denna föreläsning, vilket vi såklart är glada för, berättar Petra Andreen.
Inspirerande och informativt
Nils Wibek, från Björkekärr, var en av föreläsningens besökare. Han har redan vid tidigare tillfällen haft kontakt med Ten Island Seafarm och är framför allt intresserad av att prova på tångodling själv. Han har själv en segelbåt som han tänker att han skulle kunna använda för att bedriva ett eget småskaligt fiske av tångodling.
– Just nu studerar jag en kurs på temat fiskodling och där ser jag en stor nytta med odlad tång. Idag är vattenbruk så otroligt förknippat med nedsmutsning. Tången renar havet och hjälper till att minska övergödning. Tänk om man hade kunnat få vattenbruk att i stället för att förknippas med något dåligt – få det att förknippas med något bra. Det hade varit något det. Jag blev jätteinspirerad, säger Nils Wibek.
Skänkte till sjöräddningen
Efter föreläsningen tog sig Anna och Cassandra ner till Öckerö Hamn för att möta upp sjöräddningssällskapet och donera en del av företagets vinst till dem.
– Vi odlar i havet på vintern, det är inte riskfritt och vi är så tacksamma över att ha en räddningsstation nära odlingarna. Att uppmärksamma Sjöräddningssällskapet ideella verksamhet och deras engagemang för oss som arbetar i havet på vintertid kändes viktigt för oss.
Frivilliga sjöräddaren Sebastian Hansson, boende på Hönö, var där för att ta emot checken.
– Det är väldigt kul att vi får bidrag såklart. Vi lever på donationer så varje krona är viktig för oss, avslutar Sebastian Hansson.