Veckans tidning
Stella Hedlunds far är kraftigt undernärd och ligger hemma i sin säng hela dagarna. Sedan 2019 har hon kämpat för att han ska få den omsorg som hon anser att han behöver, men som han själv inte vill ta emot.

Stella slåss desperat för sin dementa pappa

Publicerad: (uppdaterad april 16, 2023 kl 17:13)

För tre och ett halvt år sedan märkte Stella Hedlund att något inte stod rätt till med hennes far. Hon hade inte träffat honom under den tiden hon var gravid, men när hon åkte ut till öarna för att hälsa på honom och visa sin nyfödde son fick hon en chock. Fadern hade rasat i vikt och var uppenbart undernärd och huset var i ett sanitärt miserabelt skick. Idag upplever Stella att hon inte har fått den hjälp hon och hennes far så desperat behöver.
– Sedan januari i år sover han i stort sett dygnet runt. Han äter inte. Han har gett upp. Han tynar sakta bort utan någon vård, en mycket plågsam och långsam död, säger hon.

I september 2019 åkte Stella Hedlund från hemmet i Göteborg ut till öarna där hon är uppvuxen. Med sig hade hon sin nyfödda son som hon ville visa för sin far. När han öppnade dörren skakades hela hennes värld om. Fadern hade tappat massor i vikt och var helt undernärd. Inne i huset som hon vuxit upp i rådde en fruktansvärd oordning. Det var tydligt för Stella att hennes far inte längre kunde ta hand om sitt boende, och inte heller tog hand om sig själv. 

– Huset var fruktansvärt äckligt. Det var gamla matrester, skräp, damm och mögel överallt. Pappa hade inte skött sin hygien alls. Jag förstod att något var riktigt fel här, säger Stella Hedlund.

”Får inte den omsorg han behöver”

Stella hyrde in ett städföretag som fick grovstäda huset. Hon kontaktade även Öckerö kommun och vårdcentralen som hennes far är skriven på. Hon ville att pappan skulle göra en minnesundersökning, då hon misstänkte att han hade drabbats av demens. Hon ville också att han skulle tas in på korttidsboende, i väntan på ett permanent boende, och att han skulle undersökas då han vägrade att äta.

Sedan 2019 har Stella Hedlund fortsatt att kämpa för att hennes far ska få den vård och omsorg som hon upplever att han är i akut behov av. Ett problem är att fadern inte ser det så själv.

– Pappa säger nej till väldigt mycket. Han kan komma överens om att han ska tas in på korttidsboende, men när han blir hämtad så vägrar han att följa med. Han är rädd för att bli inlåst.

Stella pendlar kommunalt från Göteborg till öarna en gång i veckan med småbarn för att se till sin far. En resa som tur och retur tar flera timmar. Hon ringer honom varje dag. Han får daglig tillsyn av hemtjänsten, men enligt Stella räcker inte det. Han tackar nej till allt och enligt Stella ”kollar de bara att han lever”.

Stella berättar att fadern säger att han har ätit fast hon vet att han inte har gjort det. Hon köper näringsdryck, men han dricker den inte. För ett tag sedan var alkohol i stort sett det enda hon märkte att han konsumerade.

– Pappa hade aldrig haft problem med alkoholen innan, men han började dricka vin och glömde av att äta mat, han trodde att han hade ätit. Han rasade 40 kilo i vikt på ett år. Han är dålig i magen och det kommer avföring på golvet som jag får torka upp när jag åker hem till honom, säger Stella Hedlund.

Ligger i sängen hela dagarna

Sedan januari i år dricker inte hennes far någon alkohol längre. Han har som gammal storrökare också slutat att röka. Han ligger bara i sin säng. Under tiden han drack för mycket inträffade det emellertid några incidenter som fick Stella att reagera. 

Bland annat uppmärksammade hemtjänsten Stella på att hennes far hade satt sig i bilen och kört efter att han druckit vin. Han sa sig inte minnas att han har druckit.  

Stella ville att ett alkolås skulle sättas in i faderns bil. Hon fick till svar att det är något man får sätta in själv. Hon bad då om hjälp med det från kommunen och vårdcentralen men fick enligt egen utsago inget svar på ett år.

– Detta med alkohol och bilkörningen var otroligt allvarligt, men ändå avbokades flera möten med läkare på vårdcentralen på raken. Två gånger med bara en timmas varsel. 

– Jag hade gått i en veckas tid och påmint min pappa och förberett honom mentalt för besöket. Det är rent ut sagt för jävligt att läkaren avbokar när hemtjänsten uppmärksammat att han druckit och sedan satt sig i bilen. Hur kan man ignorera en sådan sak? Tänk om pappa hade krockat, kört på någon och gjort illa sig själv eller någon annan.

Torslanda-Öckerötidningen har varit i kontakt med den aktuella vårdcentralen. Vårdcentralschefen kan inte uttala sig i enskilda fall med anledning av patientsekretess, men menar att det inte är ovanligt i sådana här situationer att patienten och en engagerad anhörig har väldigt olika uppfattningar om vad det är som försiggår.

– Om man misstänker att någon har kört, kör eller kommer att köra alkoholpåverkad så är det i första hand en polisiär angelägenhet, säger vårdcentralschefen.

Gett ett piggt intryck vid minnestest

Utöver matvägran, den personliga hygienen, förfallet i hemmet och under en period ett kraftigt drickande, är det fler saker som signalerar att något är fel.

– Pappa får fantasier om att det varit inbrott, att både hemtjänsten och städfirman stulit från honom. Ibland tror han att han ska i väg och jobba trots att det snart är 15 år sedan han gick i pension. 

Fadern har genomgått ett antal minnestest för att klarlägga om han lider av demens de senaste åren. Enligt Stella har han vid de tillfällena varit ”klar i huvudet” och gett ett gott intryck.

– Det är det som är så missvisande vad det gäller demens. När andra hör honom i telefonen eller pratar med honom ansikte mot ansikte, och han har en bra dag, då är han precis som vanligt. Han skojar och skrattar, är otroligt social och glad av sig.  Ingen märker av hans demens, men det är mig han kan ringa till tio gånger på en kväll och säga exakt samma sak. Det är för mig han berättar olika fantasier som är mycket verkliga för honom.

Det har också funnits episoder under de senaste ett och ett halvt åren då pappan blivit aggressiv. Han kommer fortfarande ihåg sin dotter, sitt enda barn, men enligt henne håller hennes riktiga pappa på att försvinna och få en helt annan personlighet.

– Tidigare har han aldrig ens höjt rösten till mig, nu skriker han och kallar mig elaka saker när jag bara försöker hjälpa honom och slänger alltid på luren i örat på mig när han får sina vredesutbrott. Jag hör hur hans ilska övergår i rädsla och frustration, han blir förvirrad, kommer på sig själv med att han är snurrig och blir rädd. 

Vill bli sin fars personliga assistent

Stella oroar sig dagligen över att pappan håller på att svälta sig själv till döds. Hon vill att pappan tvångsomhändertas och hon menar att han ofta är i behov av droppmatning på grund av undernäring. 

– Jag har fått svar från socialtjänsten att han inte kan tvångsintas. Man måste vara suicidal, halvdöd eller väldigt nedgången i missbruk för det, säger Stella Hedlund.

Hon har även bett kommunen om att få en anhöriganställning så att hon kan bli sin fars personliga assistent, men har blivit nekad.

– Det hade varit en enorm trygghet både för mig och pappa men jag har fått ett blankt nej från hemtjänsten. Det känns som om alla förslag jag har kommit med under åren har fått kalla handen.

”Alla åtgärder bygger på samtycke”

Arto Niskala är verksamhetschef för äldreomsorgen och den kommunala hälso- och sjukvården i Öckerö kommun, vilket också innefattar hemtjänsten. Han får inte heller lov att uttala sig i enskilda fall. Däremot kan han uttala sig generellt.

Han poängterar att kommunen enligt lag är bunden att följa gällande lagstiftning vilken innebär att alla åtgärder från exempelvis socialtjänsten bygger på frivillighet och individens samtycke. Kommunen har inga befogenheter att vidta tvångsåtgärder mot enskilda individer.

Om en person bedöms utgöra en fara för sig själv eller andra människor, av exempelvis personal inom hemtjänsten, så kontaktas den lokala sjukvården. Om en läkare gör bedömningen att så är fallet så skrivs ett vårdintyg och polis kallas för att transportera personen i fråga till en utredning vid en sluten psykiatrisk klinik.

Vad gäller om personen lider av demens eller liknande sjukdom?

– En läkare måste skriva ett vårdintyg vid demenssjukdom om personen utgör fara för sig själv eller andra. Innan demensboende kan bli aktuellt behövs demensdiagnos som läkaren ombesörjer. Kommunen beviljar särskilt gruppboende för dementa. Men det är på frivilligbasis eller oftast när utredningen och sjukdomen gått ganska långt. Kommunen kan inte hämta upp någon mot deras vilja och köra dem till ett boende, säger Arto Niskala.

Om personen i fråga under en ”bra dag” får i sig en banan och en kexchoklad och ligger i sin säng hela dagarna och det har pågått under en lång tid, räknas inte det som självsvält och självskadebeteende?

– Hemtjänsten uppmanar vid en sådan situation personen att inta föda vid sina besök. Om man bedömer det nödvändigt kontaktas en sjuksköterska som i sin tur kopplar in en läkare om den bedömningen görs. Återigen igen behövs ett vårdintyg från en läkare.

”Kommunen lämnar ingen vind för våg”

Arto Niskala fortsätter:

– Det här är inga enkla fall. Ibland önskar man att kommunen hade större befogenheter när det gäller att ingripa, men kommunen måste förhålla sig till tvångslagstiftningen. Det är dock viktigt att veta att vi inte lämnar sådana här människor vind för våg. Hemtjänsten kontrollerar alltid deras tillstånd vid varje besök.

Vad gäller när en anhörig ansöker om anhöriganställning för att vårda en person i Öckerö kommun?

– Jag har inte fått någon information om det här specifika fallet. Men det ska finnas särskilda skäl, och det handlar ofta om språket, exempelvis att personen inte förstår svenska.

Enligt Arto Niskala finns det inga anhörighetsanställningar i Öckerö kommun just nu. Det har funnits tidigare, men det ligger några år tillbaka i tiden.

Av de exemplen vi talat om ovan, skulle det inte kunna vara aktuellt att bevilja anhöriganställning om de förutsättningarna föreligger?

– Det är en samlad bedömning som hemtjänsten gör. Vi försöker alltid samverka med anhöriga i så stor utsträckning som vi kan. Jag kan inte bedöma och kommentera det här fallet. 

Den anhörige bad om hjälp med installation av ett alkolås i en bil. Enligt henne tog det ett år att få svar. Vad kan kommunen hjälpa till med i ett sådant ärende?

– Alkolås i privata bilar är inte en insats som kommunen beviljar, säger Arto Niskala.

Väljer att gå ut för att informera andra

För Stella Hedlund går kampen om hennes fars välbefinnande vidare, trots att hon vid många tillfällen har upplevt situationen som tröstlös. Anledningen till att hon väljer att gå ut med sin historia är att hon vill att andra människor ska bli varse hur svårt det kan vara när en anhörig drabbas av det som hennes far har drabbats av och är ovillig att ta emot hjälp. Hon vill även att de berörda inom omsorgen ska förstå varför hon kämpar så hårt som hon gör. 

– Förutom mina barn är pappa det värdefullaste jag har, säger hon.

TEXT:

Henrik Edberg

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Laddar

Använder du AI i ditt arbete?

Tack för din röst
Du har redan röstat på den här omröstningen
Välj ett alternativ!

Annonser

På Testarna kan du snabbt och lätt hitta casinon utan Spelpaus

Spelcash.se – Speltips och rescensioner av alla spelbolag.

Utforska spänningen på ett nytt casino utan svensk licens!

Det är inte olagligt att spela på ett casino utan spelpaus och bonusarna är faktiskt bättre än på svenska sidor.

Den snabbaste betalningsmetoden för casino är swish, CasinoMedSwish.se jämför alla svenska casino med swish så du inte behöver göra det själv.

Jämför alla utländska casino som inte kräver gränser hos CasinonUtanSpelgräns.

Spela casino på nett och ta emot fina välkomsterbjudanden.

Allt du behöver veta om betting utan svensk licens hittar du på casinoburst.com

spela casino utan spelpaus

För den som vill uppleva pålitliga casinon utan svensk licens och söker trygghet, är ett besök till starwarscasinos.com starkt rekommenderat.

Jämför samtliga casino med Swish och läs allt vad de har att erbjuda på Alcasino.se

Bettingstugan.se – Sveriges hem för spel

Hitta Sveriges bäst online casino hos Casinodealen.se

Jämför och hitta bettingsidor för svenska spelare på Sportbloggare.com

Söker du en jämförelse på alla casino i Sverige med licens? Besök GoPlay.se

Slots Casino

Läs om casino utan spelpaus på casinoutansvensklicens.co

Vill du hitta bäst bettingsidor? SvenskBetting listar Sveriges bästa spelsidor!

Är du på jakt efter bästa casino sidor?Det hjälper vi dig med!

De bästa svenska spelsidorna hittar du genom oss, välkommen in!