”Blir årets Pride den sista i Öckerö kommun?” Den frågan ställer sig Öckerö Pride i ett facebookinlägg som publicerades förra veckan. Får inte styrelsen in nytt folk, så kommer föreningen lägga ner efter årets pridevecka, berättar styrelseledamot Karin Sandström till Torslanda-Öckerötidningen.
Föreningen Öckerö Pride grundandes hösten 2016, efter att Öckerö kommun röstat emot förslaget att hissa prideflaggan på kommunens flaggstänger i samband med Westpride. Samtidigt fanns en motion om att hbt-certifiera de kommunala verksamheterna, en motion som även den röstades ner. Då bestämde sig Karin Sandström tillsammans med en grupp irriterade engagerade att starta föreningen Öckerö Pride för att våren 2017 kunna anordna ett Prideevent i kommunen. Och så blev det.
Sagt och gjort genomfördes första Öckerö Pride år efter år för att ta paus under covid-pandemin. Nu i vår skall den femte prideveckan ordnas, men det kan komma att bli den sista. Då styrelsen i föreningen haft svårt att locka nya medlemmar och styrelseledarmöten finns det ingen som efter årets event som längre styr skeppet.
– Vi känner att vi behöver ha in nytt folk, nya tankar och nya idéer, berättar Karin Sandström som varit engagerad i Öckerö Pride sedan starten hösten 2016. Det har kommit och gått personer som velat vara med i styrelsen under åren, men av oss fem som nu sitter i styrelsen har vi sagt att vi vill lämna över taktpinnen till någon annan.
– Vi vet att det är många som tycker det är viktigt med pridefrågan, men det är väldigt få som vill engagera sig. Den 3 juni blir det en pridedag i Klåva, precis som vanligt – det har vi bestämt och ser mycket fram emot med samma koncept som tidigare år. Men vi har sagt att det blir den sista av den styrelsen som sitter nu. Därför ville vi gå ut och söka intresse på sociala medier för att se om det finns intresse för någon att ta över. Det är ju bäst om de som vill kommer in redan nu, så de får vara med och styra upp ett event nämligen.
Beslutet var inte lätt för styrelsen, men behovet av nya krafter, ny energi och nya tankar väger högt, berättar Karin.
– Jag tror alltid att man inte ska sitta för länge på samma post och göra samma sak år ut och år in. Det behövs nya infallsvinklar för att lyckas göra om och lyckas förnya.
Vem, eller vilka, ser du skulle kunna ta över föreningen Öckerö pride?
– Alltså egentligen så spelar det ingen roll vem man är eller hur man är. Det är klart – jag skulle gärna se att vi har en bred styrelse så att man får många olika infallsvinklar. Så som det ser ut idag är det både män och kvinnor, vissa är hbtq, men jag är inte det till exempel. Däremot har jag vuxit upp i Öckerö och vet vilket samhälle jag vill ha. Det är därför jag kämpar för det. Och det är inte som att kampen tar slut, eller att vi är färdiga och att allt är frid och fröjd. Det behövs en jämställdhetskamp i samhället och vi alla måste dra tillsammans.
Jag har vuxit upp i Öckerö och vet vilket samhälle jag vill ha.
Karin Sandström
Den nya styrelsen, om det blir någon sådan, kommer röstas fram på årsmötet i mitten av mars senare i år. Men framtiden är ovis och om det inte blir någon fortsättning på Öckerö Pride ser Karin Sandström det som en tråkig utveckling.
– Det känns fruktansvärt tråkigt i så fall. Det är det som är det vemodiga med det beslut vi i styrelsen fattat. Det har varit jobbigt att säga det – eftersom det känns som att man sviker sakfrågan. Så det är jättejätteledsamt, men det kan inte heller bara hänga på oss fem.
En möjlig ny styrelse kommer få styra föreningen helt själva, men Karin och de övriga har alla sagt att de i så fall gärna är med vid sidan om för att guida de som kanske tar över.
– Behöver de stöttning, då kommer vi hjälpa till. Jag kommer alltid vara engagerad i den här frågan så jag kommer hjälpa till, men inte längre stå längst fram och driva det fantastiska event som Pridedagen ändå blivit.