Skolor i Öckerö kommun först ut med fritidsbanker

Brattebergsskolan på Öckerö och Hedens skola på Hönö fick i förra veckan var sin tidig julklapp från den ideella organisationen Fritidsbanken. Två stora containrar fyllda med leksaker, sport och fritidsprylar som kan hjälpa till att aktivera barnen och ungdomarna.

För åtta år sedan startade den första Fritidsbanken i Sverige. Först ut var Forshaga kommun strax norr om Karlstad då Forshaga-Munkfors församling och Forshaga kommunen gick samma för att starta ett bibliotek med sport och fritidsprylar i stället för böcker. Idag finns det fritidsbanker i en tredjedel av Sveriges kommuner, men ambitionen är att växa sig ännu större och finnas på minst en plats i landets alla kommuner.

Bara i år har Fritidsbanken fått pris av Bris för sina insatser och nu senast stöd från Kronprinsessparet på den helt nya satsningen: Fritidsbanken Skola. Samma koncept. Leksaker, bollar, fritidsprylar, fast anpassat för skolgården. Dessutom ges eleverna själva möjligheten att driva och påverka fritidsbanken och vad för utrustning som lånas ut på rasterna. Först ut i Sverige med fritidsbanken skola är Brattebergsskolan samt Hedens skola i Öckerö. Och när containrarna skulle invigas förra veckan var det projektledare Ewa Linderholm Widell som stod längst fram och höll invigningstalet.

– Tanken är att eleverna själva ska känna att det är deras bank. Att det är dem som driver den, säger Ewa Linderholm Widell, projektansvarig för fritidsbanken Öckerö och vice ordförande i organisationen Fritidsbanken Sverige.

Projektet bygger det på att göra skoldagen mer attraktiv och rörelserik. Och dede två containrar som nu kommit till Öckerö bjuder in eleverna till att själva vara delaktiga i projektet.

– Eleverna kommer själva vara med att lämna och plocka in sakerna från containern och de kommer vara med och styra litegran vad det är för aktiviteter som ska hända på just deras skola, säger Ewa och fortsätter:

– Tisdagar och torsdagar kommer det vara en del aktiviteter här som leds av våra fritidsledare från fritidsgården och vår aktivitetssamordnare.

Rektorer nöjda
Vid invigningen på Brattebergsskolan fans bland andra Eva Knoph, rektor för 7-9, för att hjälpa ungdomarna när containrarna öppnats.

– Jag tycker det är ett jättebra initiativ. Vi försöker ju att hitta alla möjliga sätt för att få våra ungdomar att röra på sig mer under skoldagen. Vi ser ju att stillasittande ökar när man har tillgång till mobiltelefoner och annat.

Eva Knoph har verkligen projektansvarige Ewa att tacka för detta, menar hon.

– Ewa Widell är verkligen en eldsjäl. Så jag skulle vilja säga att jag tror att mycket är tack vare henne, säger Eva Knoph.

En knappt halvtimme senare invigdes container nummer två för dagen på Hedens skola på Hönö där rektorerna Victoria Johansson och Sandra Molin stod vid sidan om när Ewa Widell höll tal innan dess att eleverna kunde springa in i containern för att hämta leksaker ut på gården.

– Det här är helt suveränt. Rörelse och aktivitet skapar förutsättningar för lärande, säger Victoria Johansson, rektor på Hedens skola för 7-9.

Att få stimulans på rasten kan också bidra till bättre arbetsro på lektionerna, menar Sandra Molin.

– Det var svårt för oss att tacka nej till det här projektet när vi vet att det är för barnens bästa. Dessutom är det kul att vi får samarbeta med en organisation som är proffs på det, säger Sandra Molin, rektor för 3-6, fritidshem och särskolan på Hedens skola.

Endast i startfasen
I dagsläget är containrarna fyllda av olika typer av bollar, frisbees, koner och liknande för eleverna att använda på rasterna. Men Ewa ser en framtid där containrar kontinueligt fylls på med nytt.

– De olika elevråden ska själva ska diskutera vad de behöver för aktiviteter och så ska vi byta ut sortimentet är tanken.Det handlar om att hela tiden kunna skapa en känsla av nyfikenhet av att få pröva nya saker, säger Ewa Linderholm Widell.

Är inte den här typen av leksaker och prylar sådant som redan borde finnas på en skolgård?

– Ja, det borde det. Men det finns inte. Det är väl så som det allmänna läget är i Sverige. Vi har en grym ekonomi som styr vad vi har och inte har. Men det här är ett fantastiskt återbrukstänk när vi inte behöver köpa nytt utan kan dela med oss, avslutar Ewa Linderholm Widell.

Mer från öckerö kommun

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…