På frågan om Kommunstyrelsen kan tänka sig genomföra en ny folkomröstning kring den fasta förbindelsen mellan Hisingen och Öckerö kommun lämnades åhörarna svävande. ”Vi kommer arbeta under hösten för att hitta en överenskommelse med Göteborg. Vi får se vad som händer” sa kommunstyrelsens ordförande Jan Utbult.
I veckan hölls det sedvanliga ö-samrådet där kommunstyrelsen träffar representanter för de tio öarna inom Öckerö Kommun. Representanterna är i sin tur inbjudna i egenskap av sina roller på olika ö-råd och samhällsföreningar. Det är ett tillfälle för att presentera för varandra vilka projekt som pågår på de olika öarna, men även för kommunstyrelsen att få mer info om hur landet ligger. Med på mötet i tisdagskväll fanns Patrick Benrick, utredare på Trafikverket som hållit i åtgärdsvalsstudien(ÅVS) om väg 155.
Efter en halvtimmeslång föreläsning som sammanfattade arbetet Trafikverket genomfört var en del representanter från ö-råden snabba med att påpeka att de önskar att fler hade kunnat vara med på mötet och få ta del av en så pass ”bra och pedagogisk redovisning”. När detta nämndes var kommunstyrelsens ordförande, Jan Utbult, inte sen med att påpeka att på kommunfullmäktigemötet i oktober kommer samma Patrik Benrick närvara och hålla en liknande dragning, en dragning som hålls går att se digitalt då Öckerö kommunfullmäktiges möten sänds live på kommunens youtube-sida.
Trafikverkets utredare fick sedan bekänna färg när mötesdeltagarna ställde frågor om rapporten och (framförallt) en fast förbindelse mellan Öckerö och Hisingen. En del svar blev då hängande i luften. Bland annat ställdes frågor om miljökonsekvenserna kring en eventuell fast förbindelse när mötesdeltagare gjordes gedigna jämförelser med tidigare utredningar utförd av vägverket runt millennieskiftet.
Patrik Benrick svarade på frågorna sakligt och förklarade att det finns detaljer som man får gå vidare med först efter att ett beslut i frågan fattats, så som en exakta siffror på exempelvis brohöjd. Jämförelser mellan Trafikverkets ÅVS 2021 och den studie Vägverket gjorde för 20 år sedan skiljer sig också i en del metodik varför det är svårt att jämföra dem rakt av.
Inget svar om folkomröstningen
Även kommunstyrelsens ordförande fick frågor vid diskussionen om utredningen. Då om folkomröstningarna som gjorts kring en brofråga skulle tas till hänsyn.
– Vi är mitt uppe i processen att utreda åtgärdsvalsstudien och svara på den. Vi kommer arbeta under hösten för att hitta en överenskommelse med Göteborg. Vi får se vad som händer, men vi har folkomröstningarna i ryggen, sa Jan Utbult.
Trafikverket ser gärna fler dialoger
Det viktiga är att lyckas nå ut med informationen, sa Patrik Benrick till Torslanda-Öckerötidningen efter mötet, när han fick frågan om hur det var att deltaga på mötet.
– Det var ett bra möte att få vara med på. Det är väldigt viktigt, men samtidigt svårt, att nå ut brett med information på det här sättet.
Hur ser du på att ha fler liknande dialogtillfällen?
– Mitt arbetssätt är att ställa upp på samtal och dialog, enskilt och i grupp, varje gång det efterfrågas. Jag har alltid tackat ja till inbjudningar och kommer att göra det även framöver. Samtidigt, i min roll kan jag redogöra för utredningens genomförande, resultat och förslag. Frågan innehåller flera kommunala aspekter, och sådana frågor kan inte jag besvara.
Kommer det göras samma typ av inbjudan med boende i närheten av och kring väg 155 i Torslanda?
– Den tidigare Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen hade planerat ett sådant evenemang i november förra året, men det fick ställas in med kort varsel på grund av Corona-restriktioner. Mig veterligen finns inget liknande planerat, däremot så har det under utredningens gång kommit skrivelser och samtal från boende längs den befintliga vägen, avslutar Patrik Benrick.