Moderat toppnamn för Öckerö kommunfullmäktige – kom i stället in i riksdagen

Öckerö Jennie Wernäng från Moderaterna i tar plats i riksdagen. Beskedet kom efter att regeringen tagit form då Wernäng fick en ersättarplats i Riksdagen. Och hennes framtid i kommunfullmäktige är numera osäker.

När regeringen tillsattes för några veckor sedan blev Camilla Waltersson Grönvall utsedd till socialtjänstminister, vilket gjorde att hennes plats i riksdagen blev tillgänglig och skulle ersättas av en moderat. Då föll det sig så att Jennie Wernäng, som innehade plats nummer 8 på listan i Västra Götaland västra. En listplacering som oftast inte brukar ge en riksdagsplats, menar Jennie Wernäng.

 – Det är klart – när man är politiker så är Riksdagen något man drömmer om. Att faktiskt få vara med och driva politik i det högsta valbara organet vi har. Men jag stod med på listan framför allt för att visa viljeriktningen. För att visa väljarna och partiet att det var dit, till Riksdagen, som jag strävar. Men nu fick jag det förtroendet tidigare än jag trodde.

Planen var att fortsätta i Öckerö kommunfullmäktige, där Jennie Wernäng senaste mandatperioden tillsammans med KD och L i Öckeröalliansen styrt kommunens politik. Men vilken roll Jennie Wernäng kommer få i kommande mandatperiods kommunfullmäktige för Öckerö kommun är ännu oklart.

– Jag hoppas kunna vara med i kommunfullmäktige framöver, men i Öckerö kommun så sker kommunfullmäktigessammanträden på torsdagar, vilket krockar med mitt resande till och från Stockholm och arbete i riksdagen, så det är inte helt klart hur det blir. Kanske kommer det gå att vara med digitalt på distans. Oavsett kommer det bli svårt att få ihop schemat. Och det är tråkigt för de väljare som faktiskt gått till valurnorna och kryssat mig för att leda Moderaterna i kommunen.

Bestämde du dig att ta riksdagsjobbet direkt?
– Det är inget som går att fatta utan att först tänka efter och prata med familjen. Det handlar om att få ihop allt. Nu blir det en betydligt större arbetsbörda för min man här hemma.

 Det nya jobbet i riksdagen innebär i första hand en plats i civilutskottet med associationsrätt som fokus. Och Jennie Wernäng säger själv att hon är ödmjuk inför uppdraget.

– Ja, men det är ett otroligt förtroende. Det är en av våra högsta politiska poster i landet. Och då kommer allt som det innebär. Det är ett tydligt förtroende från partiet och väljarna. Nu handlar det om att leverera på det. Det blir på en ny politisk nivå som i mångt och mycket är okänt för mig. Det är precis som alla nya jobb, man är lite osäker i början. Men nu när det är novemberlov så är riksdagen stängd, så jag har haft lite tid på mig att läsa på mina punkter till utskottet.

Avslutningsvis, hur ser du på Moderaternas resultat i kommunvalet? Moderaterna backade för andra valet i rad och har gått från största parti i kommunen till att nu vara tredje största (KD och S är större red anm.). Hur ser du på det?
– Vi får vara stolta över det resultat vi ändå fick. Det är väljarna som väljer hur de vill rösta. Vi var tydliga i vilken politik vi ville föra. Och hatten av till Socialdemokraterna som gjorde ett fantastiskt val i många kommuner. Vi fick fortsatt förtroende och backade inte mandatmässigt – men det finns saker att jobba på och en eftervalsanalys kommer nu att ske.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

Senaste nytt

Kommunen säger nej till påskfyr

Traditionen med påskfyrar har som de flesta läsare vet en…

Fyra silver till Erik Bengtsson

Speedskatingåkaren Erik Bengtsson fortsätter att hämta hem medaljer till Torslanda.…

Glöm inte fotbollströjan sista mars

Den 31 mars 2023 genomförs för första gången #fotbollströjefredag –…

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…