Moderat toppnamn för Öckerö kommunfullmäktige – kom i stället in i riksdagen

Öckerö Jennie Wernäng från Moderaterna i tar plats i riksdagen. Beskedet kom efter att regeringen tagit form då Wernäng fick en ersättarplats i Riksdagen. Och hennes framtid i kommunfullmäktige är numera osäker.

När regeringen tillsattes för några veckor sedan blev Camilla Waltersson Grönvall utsedd till socialtjänstminister, vilket gjorde att hennes plats i riksdagen blev tillgänglig och skulle ersättas av en moderat. Då föll det sig så att Jennie Wernäng, som innehade plats nummer 8 på listan i Västra Götaland västra. En listplacering som oftast inte brukar ge en riksdagsplats, menar Jennie Wernäng.

 – Det är klart – när man är politiker så är Riksdagen något man drömmer om. Att faktiskt få vara med och driva politik i det högsta valbara organet vi har. Men jag stod med på listan framför allt för att visa viljeriktningen. För att visa väljarna och partiet att det var dit, till Riksdagen, som jag strävar. Men nu fick jag det förtroendet tidigare än jag trodde.

Planen var att fortsätta i Öckerö kommunfullmäktige, där Jennie Wernäng senaste mandatperioden tillsammans med KD och L i Öckeröalliansen styrt kommunens politik. Men vilken roll Jennie Wernäng kommer få i kommande mandatperiods kommunfullmäktige för Öckerö kommun är ännu oklart.

– Jag hoppas kunna vara med i kommunfullmäktige framöver, men i Öckerö kommun så sker kommunfullmäktigessammanträden på torsdagar, vilket krockar med mitt resande till och från Stockholm och arbete i riksdagen, så det är inte helt klart hur det blir. Kanske kommer det gå att vara med digitalt på distans. Oavsett kommer det bli svårt att få ihop schemat. Och det är tråkigt för de väljare som faktiskt gått till valurnorna och kryssat mig för att leda Moderaterna i kommunen.

Bestämde du dig att ta riksdagsjobbet direkt?
– Det är inget som går att fatta utan att först tänka efter och prata med familjen. Det handlar om att få ihop allt. Nu blir det en betydligt större arbetsbörda för min man här hemma.

 Det nya jobbet i riksdagen innebär i första hand en plats i civilutskottet med associationsrätt som fokus. Och Jennie Wernäng säger själv att hon är ödmjuk inför uppdraget.

– Ja, men det är ett otroligt förtroende. Det är en av våra högsta politiska poster i landet. Och då kommer allt som det innebär. Det är ett tydligt förtroende från partiet och väljarna. Nu handlar det om att leverera på det. Det blir på en ny politisk nivå som i mångt och mycket är okänt för mig. Det är precis som alla nya jobb, man är lite osäker i början. Men nu när det är novemberlov så är riksdagen stängd, så jag har haft lite tid på mig att läsa på mina punkter till utskottet.

Avslutningsvis, hur ser du på Moderaternas resultat i kommunvalet? Moderaterna backade för andra valet i rad och har gått från största parti i kommunen till att nu vara tredje största (KD och S är större red anm.). Hur ser du på det?
– Vi får vara stolta över det resultat vi ändå fick. Det är väljarna som väljer hur de vill rösta. Vi var tydliga i vilken politik vi ville föra. Och hatten av till Socialdemokraterna som gjorde ett fantastiskt val i många kommuner. Vi fick fortsatt förtroende och backade inte mandatmässigt – men det finns saker att jobba på och en eftervalsanalys kommer nu att ske.

Mer från öckerö kommun

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…

Senaste nytt

Så påverkades niondeklassaren Emilias vardag

 I den där lokalen låg en blomsteraffär när jag var…

Svart Express välte utanför Björlanda idrottshall

Klockan 8:18 larmades polis till Kongahällavägen, i höjd med Björlanda…

Man åtalad för försök till grov utpressning

I april tidigare i år blev en man i 30-årsåldern…

Runt Hörnet öppnar upp för välgörenhet

På mötesplatsen Runt Hörnet har ungdomar tillsammans med ungdomshandledarna diskuterat…

Knapp vinst för THK-damerna

Inledningen gick i hemmalagets tecken. THK hade ledningen med 4-1…

Den som läser en bok blir…

Böcker på höjden, böcker på längden, böcker på tvären. Tjocka,…

Skräpsamlande vardagshjälte

Elliot Gullberg, numera pensionär, kommer från Helsingborg men har bott…

Micki drömmer om att beatboxa på Broadway

Beatboxing, att med rösten och munnen efterskapa ljuden av slagverk…

Fokus på ofrivillig ensamhet

Att vara ensam är för många skönt lite då och…

”Det är roligare att äta tillsammans”

En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte…