Kustbandet färgas svart av oljan

Dagarna före påsk orsakade ett tankande skepp ett oljeutsläpp utanför Vinga. Strömmarna i vattnet förde oljan norrut som nådde öarna i Öckerö kommun på torsdagen. Flera tusen liter olja har i skrivande stund samlats upp av Kustbevakningen, Sjöräddningen, anställda på kommunen samt en stor mängd frivilliga kommuninvånare.

Utanför ett dimmigt Vinga befann sig den 13e april ett fartyg redo att bunkra olja. Tankarna fylldes men slutade inte pumpa ny olja. Misstaget ledde till att olja spilldes ut i havet, varpå en miljökatastrof hamnade i startgroparna. Mängder av olja sköljde ner i vattnet innan felet upptäcktes och formades till sjok och klumpar som, med hjälp av havets strömmar, fördes norr över. Redan dagen efter, skärtorsdagen, upptäcktes klumpar utanför öar i Öckerö kommuns västliga strandkanter. Direkt satte Kustbevakningen in resurser för att påbörja saneringsarbetet.

När vi från Torslanda-Öckerötidningen besöker den tillfälligt uppsatta sambandscentralen i Öckerö hamn, utanför räddningstjänstens lokaler, har det hunnit bli påskdagen. Båtfixarhelgen ger ett konstant sorl och aktivitet bland båtägare som polerar, målar och fixar sina båtar inför sommarens semestrar.

En stor container med spadar, handskar, soppåsar och annat saneringsmaterial har levererats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till hamnplanen och utanför står anställda från kommunen och dirigerar de frivilliga kommuninvånare som kommit till hamnen för att hjälpa till med saneringen på ett eller annat sätt.

Mycket inrapporterat från frivilliga
På plats fanns även Jennie Wernäng (M), första vice ordförande i kommunstyrelsen, som berättade om den enorma uppslutningen hon upplevt från kommunens invånare och anställda. Hon visar hur personer använt appen Strandstädarkartan från västkuststiftelsen för att rapportera in var det sett olja någonstans och nästan varje vik längst kommunens västra sida har en röd prick.

– Här ser man hur de har rapporterat in olja och här skriver någon ”svart klegg”. En annan rapporterar in att det kan vara svartolja. Och det ser ut som att det sträcker sig ända upp till Marstrand. Från kommunen har vi uppmanat att de som vill kan få hjälpa till. Igår stod jag här till klockan åtta och det kom folk med säckar hela kvällen, fyllda med oljespill, berättar Jennie.

Även Andreas Buetler, Miljö- och samhällsbyggnadschef på Öckerö kommun, instämmer i påståendet att engagemanget varit enormt.

– Min bild är att det är jättemånga som engagerat sig. Vi såg hur folk organiserade sig redan innan vi från kommunen helt kommit igång. Men vi såg också att en del utrustning användes fel och kände att vi behövde göra något, vilket vi gjort nu genom att erbjuda korrekt saneringsutrustning. Vill någon ut och rädda sin kommun så kommer vi inte avråda det, men vill man hjälpa till så kom och hämta rätt prylar hos oss, säger Andreas.

Kommunens invånare slöt upp
Totalt har ett 70-tal anställda från kommunen och mängder med frivilliga hjälpt till med saneringen, enligt Louise Cena, kommunikatör Öckerö kommun.

– Vi har lite svårt att uppskatta exakta antalet frivilliga som hjälpt till, men vi har fått in över 200 registreringar i Strandstädarkartan under helgen med oljeupptäckter, berättar hon.

Oljan ska ha fått en stor spridning och letat sig in i många grunda vikar längst med kommunens öar. Just att den letat sig in i vikarna ställer till det som mest för oljesanerarna som inte kommer in med sina båtar, utan behöver sanera från land – en process som är mer tidskrävande. Samtidigt så har både Sjöräddningen, räddningstjänsten och Kustbevakningens båtar kammat kusten. Så länge oljan finns i vattnet är den lättare att plocka upp. För när den når land kan den smälta, berättar Andreas Beutler.

– Det är dock som svårast att se den i vattnet. De olika båtarna som befinner sig där ute åker fram och tillbaka i vattnet hela tiden. Vi har sanerat på samma platser om och om igen, allt eftersom ny olja dyker upp.

I skrivande stund, onsdag den 20e april, har cirka 8000 liter plockats upp, enligt kommunens kommunikatör Louise Cena. Det är dock svårt att ge en exakt siffra.

– Även annat, så som tång, handskar med mera ingår i den siffran, avslutar Louise.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från öckerö kommun

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Senaste nytt

Rätt swish till Barncancerfonden – 90 20 900

I förra veckans tidning skrev vi om #fotbollströjefredag som infaller…

Brödernas engagemang för krigets offer

På något sätt sitter det i öbornas DNA att hjälpa…

Västkuststiftelsen får kraftigt sänkta bidrag

Västkuststiftelsen – som drivs av Västragötalandsregionen, region Halland och Göteborgs…

Från Kalvsund till Manhattan i jämställdhetens namn

I början på mars i år anordnades CSW – The…

Där befinner sig arbetet med nya Torslanda Torg nu

Mycket har varit höljt i dunkel när det gäller arbetet…

”Många tror det är ofarligt”

För att ta sammanfattningen först: Skillnaden mellan i år och…

De fick nytt liv i Torslanda efter flykt från kriget

Det har gått lite mer än ett år sedan kriget…

Tre öbor dömda för cannabisodling

När polisen anlände till huset i Öckerö kommun uppträdde en…

Friluftsliv och föreningsliv i all ära, men Torslanda behöver en rejäl dos rock

Musikstaden Göteborg mår faktiskt riktigt bra. För två veckor sedan,…

Houdini är hemma

Kosläpp har blivit något av en kär tradition. Det sker…

Med passion för vinteridrott

Första söndagen i mars är en högtidsdag för alla med…

Torslanda och Öckerö högt över rikssnittet

Att det är bra för barn och ungdomar att idrotta…

Uppskattad käpphäst-tävling

Bakgrunden till tävlingen var att Judith, Nova och Tindra var…

Föreslaget utegym vid vallen ska bli verklighet i år

Nyligen meddelade nämligen Idrott- och föreningsförvaltningen att arbetet med den…

Holly går all-in för hockeydrömmen

Hanna Olsson är en etablerad landslagsstjärna som återvänt till västkusten…