Linn Wass, folkhälsoutvecklare i Öckerö kommun.
Linn Wass, folkhälsoutvecklare i Öckerö kommun.

Fokus på ofrivillig ensamhet

Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem. Under hösten genomför därför Västra Götalandsregionen en kampanj för att få fler att sträcka ut handen.

Att vara ensam är för många skönt lite då och då, för andra en mardröm. Och när ensamheten drar ner tankarna i negativa spiraler kan vardagen kännas som en pina. Ofrivillig ensamhet riskerar att leda till psykiska besvär, så som oro och nedstämdhet. Det kan dessutom bygga upp en lågintensiv stress för kroppen som i sin tur kan leda till fysiska besvär som högt blodtryck, inflammation i kroppen och hjärt-kärlsjukdomar. 

Under hösten genomför Västra Götalandsregionen en kampanj för ett mindre ensamt Västra Götaland, där Öckerö deltagit för att hjälpa till att sprida information om problemet till kommunens invånare. Linn Wass är folkhälsoutvecklare i Öckerö kommun och arbetar både med det övergripande folkhälsoarbetet och arbetet med social hållbarhet i kommunen. Hon menar att det är ett viktigt ämne att prata om. 

– Eftersom det är ett omfattande problem så lär mörkertalet vara stort. Ensamhet bör samtidigt ses subjektivt, det vill säga att det är individen själv som avgör om ensamheten är positiv eller negativ. Exempelvis kan en person med stort socialt nätverk uppleva sig som ensam medan en person som bor ensam och som inte har så många personer runt sig kanske inte alls upplever sig som ensam, berättar Linn Wass.

Kampanjen genomförs av Västra Götalandsregionen, men Öckerö deltar på sitt sätt, framför allt genom att sprida information och kunskap kring ämnet ensamhet. Dessutom skall kommunen ordna en konferens i december på tema ensamhet där politiker, personal från kommunens olika verksamheter och civilsamhället ska delta, berättar Linn. Det finns även delar i kommunens aktiviteter som hjälper till i arbetet mot ofrivillig ensamhet. 

– Alla våra mötesplatser i kommunen som fritidsgård, familjecentral, bibliotek, Träffpunkten med flera bidrar till möjlighet till sociala sammanhang. Vidare är till exempel kommunens rika föreningsliv viktiga för att bidra till gemenskap. Sedan är även det uppsökande arbetet givetvis viktigt och att anställda i kommunen och inom vården är utbildade och har ”glasögonen” på sig för att fånga upp individer som inte mår bra, ensamheten kan ju yttra sig i psykisk ohälsa eller fysiska besvär så som smärtor.

Ett relativt nystartat projekt i Öckerö kommun handlar om att erbjuda digitalt stöd i hemmet till äldre, där syftet bland annat är att hjälpa till att minska ensamhet. Men det är svårt med att få en översikt över alla ensamma. I ung ålder kanske ensamheten mer uttalar sig som psykisk ohälsa än som något som går att definiera som ofrivillig ensamhet. 

– 2018 uppgav 53 procent av de äldre, alltså 65 plus, att de upplevde besvär av ensamhet. Det finns inga mer färska siffror, inte heller på yngre personer, just eftersom frågor som ställs till dem mer handlar om psykiskt välbefinnande och allmänt hälsotillstånd. Men jag tror att mörkertalet är stort, avslutar Linn Wass.

Kommentarer

Kommentera artikeln!

Tyck till! Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver logga in med bank-id för att kommentera. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Torslanda-Öckerötidningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Mer från hönö

Betelskolans nya lokaler invigda

Betelskolan på Hönö har fått nya lokaler för att husera…

Hönö IS gör en satsning för lokalsamhället

Hönö IS hade mark över vid gamla Heinövallen, men i…

Rosita Ståhl – en glasets mästare

– Fascinationen för glas har alltid funnits där, kreativiteten också.…

Aktuella projekt på Hönö

Hönö ö-råd välkomnade de inbjudna talarna – Willy Svedholm, byggherre…

Senaste nytt

Schack matt – Torslandaskolan i final

 Yes2chess är en nationell schackturnering som anordnas årligen av det…

Sparåtgärder skrivs ned kraftigt

På stadsmiljönämndens möte i fredags i förra veckan togs ett…

Polisen har startat pass-utlämning på Hisingen

Nu är det möjligt att hämta ut ditt nya pass…

Öckerö kommun prisas av husbilsägare

Tack vare fina vandringsleder, bra utbud av loppisar, restauranger och…

Johan fann gamla tidningar i taket

Mormor Sol-Britt Sandström köpte en sommarstuga på sjuttiotalet och lät…

”Det är en katastrof!”

Den kollektiva färjetrafiken mellan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö kommer att elektrifieras.  Under tiden…

Brf Björlanda Ängar först ut i nya Skra Bro

Det har börjat röra på sig ordentligt när det gäller…

Viktigare nu än någonsin

Sedan 2016 har föreningen Öckerö Pride arrangerat Pride i Hönö…

Ingen jubileumsallé men väl en flygplatsutställning

I år fyller som bekant Göteborg 402 år. Något som ska…

Snopet värre för TIK Dam

Fina förutsättningar på Torslandavallens gräsplan för en match i ”mittens…

Välbesökt våravslutning med Torslanda HK

Redan tidigt på morgonen kunde man se ungdomar vallfärda in…

Emelie till EM i ”På spåret”

Vi befinner oss på Ringöns vagnsdepå när en spårvagn, på…

Schröder i U17-EM

Sverige ställdes mot tufft motstånd i gruppspelet i Europamästerskapet: Frankrike,…

Stororder av eldrivna Volvolastbilar – största någonsin

Volvo Lastvagnar har tecknat en avsiktsförklaring med en av världens…

Sonderar terrängen för gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning, att en alkoholproducent ska få tillstånd att sälja sina…