God mat. Ett bra sätt att komma in i gemenskapen. Vem som helst kan komma hit. Roligt … är några av de kommentarer matgästerna kommer med när de tycker till om Missionskyrkans tisdagslunch.
En gråmulen och småblåsig tisdag, som inte gör en kotte glad, ställs kosan till Missionskyrkans lokaler i Hönö Klåva. Här serveras lunch varje tisdag till en facil penning. Och även om vädret denna dag inte är mycket att skriva hem om gör den varma stämningen och sorlet från lunchgästerna vem som helst på gott humör. Social samvaro mår alla bra av, så enkelt är det.
Här hittar vi två väninnor, på besök för första gången.
– Vi gick hit för att vår kompis Gudrun Davidsson har lagat mat här i ett år. Gudrun har pratat med oss om att vi borde komma förbi, säger Ulrika Skog, som är här tillsammans med Lotta Claesson.
– Ja, vi ville ju se verksamheten som Gudrun är engagerad i. Jag tycker det verkar vara ett fint initiativ och en fantastisk ideell verksamhet. Det är en kyrka i 2000-talets anda, en mötesplats med ”låg tröskel” för att komma in, säger Lotta.
Gudrun, som tagit paus i arbetet, sitter tillsammans med sina väninnor och småpratar efter maten.
– Jag kände Kerstin Wretling och frågade henne om jag kunde hjälpa till på något sätt, och på den vägen är det. Jag har alltid längtat att få göra något sådant här. Detta är en del av samhället också och jag är alltid lika glad att få komma hit och jobba, säger hon.
Bordets gemenskap
Kerstin Wretling är den som startade projektet med luncher 2016.
– Det var efter jag hade slutat arbeta. Vi höll då till i den gamla missionskyrkan.
Hennes målsättning är att skapa en hemkänsla i kyrkan så att alla trivs och känner sig välkomna. Kerstin är gammal socialarbetare och har tidigare arbetat på Räddningsmissionen, som bedriver socialt arbete på kristen grund.
– På Räddningsmissionen pratade vi mycket om bordets gemenskap och att det är roligare att äta tillsammans än att sitta ensam. De tankarna tog jag med mig hit och de ligger till grund för den här verksamheten.
En god stämning
Besökare betalar en mindre summa för maten, resten står kyrkan för. Kerstin komponerar matsedeln och så är det hon samt fyra frivilliga som alternerar med att laga mat, diska och så vidare.
Hennes drivkraft är viljan att ta ett socialt ansvar, i grunden är hon utbildad socionom.
– Min känsla är att folk trivs och att det är en god stämning här.