Historien om företaget Eckerström lönetjänst är en framgångssaga om det lilla familjeföretaget som växte hållbart och organiskt till ett lokalt förankrat företag med flera anställda och en omsättning på över 10 miljoner kronor.
Hösten 2012 startade Katarina Eckerström eget hemma i huset på Hälsö efter att i många år ha varit anställd inom löneadministration på andra företag. Snart fick hon ta hjälp av sin dotter Linnea Boke för att hinna med alla uppdrag i det nystartade bolaget.
Den andra dottern Josefin Eckerström anslöt ytterligare ett par år senare.
2017 blev företaget tvungna att flytta till nya lokaler i Hönö Klåva efter att ha vuxit ur dem på Hälsö. Nu, tidigt 2024, har företaget återigen fått hitta nya lokaler i Klåva och öppnat ett andra kontor inne i centrala Göteborg sedan en tid tillbaka.
Linnea Boke har blivit vd på företaget som hennes mamma startade för drygt elva år sedan. Hon kan se tillbaka på en minst sagt positiv expansionsresa.
– 2022 hade vi en tillväxt på 39 procent. 2023 var ett återhämtningsår då vi behövde landa lite och ta det lite lugnare, även om det har fortsatt att gå bra, konstaterar hon.
2022 var också året då Eckerström lönetjänst tilldelades utmärkelsen årets företag i Öckerö kommun. Ett pris som formellt delades ut i december 2023.
I sin motivering om varför företaget prisas skriver kommunen bland annat:
”Genom insikten att många företag har ett behov av expertkunskap kring löner och avtal startade Katarina Eckerström, med stark entreprenöranda, sitt företag. Företaget har idag vuxit till ett bolag med tio anställda och en omsättning på drygt tio miljoner kronor. Att de dessutom har 90% kvinnor anställda, döttrarna som VD och vice VD och har god lönsamhet är imponerande!”
– Det var jätteroligt och ärofyllt. Så kul att de promotar oss, säger Linnea Boke.
2024 har företaget elva anställda. Fortfarande är en övervägande majoritet kvinnor (tio stycken närmare bestämt). Men enligt Linnea Boke beror inte det på en medveten strategi.
– Det är tyvärr så branschen ser ut. Det hade varit jättekul om det fanns fler män som var lönekonsulter. Ser du till en klass på 35 elever på yrkeshögskolan är fortfarande bara en handfull av dem män. Jag tror det hänger i att man på många företag går och pratar lön med ”lönetanten”, säger Linnea Boke.
Kanske håller det ändå på att ändras mot en större mångfald, i och med att möjligheten att auktorisera sig som kvalificerad lönekonsult infördes för några år sedan.
– Det lyfte yrket och blev som ett erkännande på samma sätt som att redovisningsekonomer är auktoriserade. Det kanske kan bidra till att fler män söker sig till yrket på sikt, säger Linnea Boke.
Öckerö kommun anses vara en bra kommun att driva företag i. Varje år undersöker näringslivsorganisationen Svenskt näringsliv företagsklimatet i samtliga kommuner i en så kallad insiktsmätning. I den har Öckerö de senaste åren placerat sig bland de 15-20 bästa av landets 290 kommuner.
Linnea Boke tycker att Öckerö är en mycket bra kommun att driva företag i. I synnerhet uppskattar hon ”närheten” till tjänstemän och politiker i kommunen.
– Det funkar jättebra. Jag upplever att vi har en väldigt nära kontakt med kommunledningen. Ronald Johansson, [tidigare besöks- och näringslivschef] var väldigt mån om företagen i Öckerö. Gången till att få svar från kommunen är aldrig lång om man undrar över något, det är oftast bara ett telefonsamtal bort
Linnea Boke passar också på att lyfta företagarföreningens verksamhet som hon beskriver som präglad av god sammanhållning. Mötena de anordnar ser hon som ett utmärkt ställe att utbyta erfarenheter med andra lokala företagare i olika branscher.
Finns det något som kommunen hade kunnat göra bättre när det kommer till näringslivet och att stötta företagen?
– Det är en svår fråga. Allting funkar i det stora hela bra. Vår största utmaning är att rekrytera folk ut till öarna. En stor anledning till att vi öppnade vårt Göteborgskontor är att det är betydligt enklare att rekrytera personal dit. Vi har haft svårt att rekrytera till vårt kontor på Hönö, men när vi öppnade i Göteborg strömmade ansökningarna in.
Vad beror det på?
– Pendlingen, helt klart. Färjan skrämmer många. Vi som bor här ute vet att det inte är ett så stort problem. Men den avskräcker helt klart många som bor på andra ställen i Göteborgsområdet.
Eckerström lönetjänst klarade sig som framgår ovan bra genom pandemin och har även gått bra genom lågkonjunkturen. Linnea Boke beskriver hur pandemins många ändrade regler, med bland annat korttidspermitteringar gjorde att många företag sökte experthjälp i lönefrågor.
– Vi har inte drabbats hårt. Vi har förstås kunder som har blivit drabbade. Men i slutändan vill människor alltid ha sin lön på kontot.